19.04.1999, ponedjeljak
Klik za veliku naslovnicu

Dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik SDP-a Hrvatske gostovao u Varaždinu
Tomac: Ako oporba ne dobije dvotrećinsku većinu, neće ništa promijeniti

Posjet posebnog izaslanika za Dayton
Robert Gelbard kod dr. Tuđmana

Vlada priprema veliki zaokret u upravljanju državnom imovinom
Državna revizorica Šima Krasić preuzima kontrolu privatizacije

Procjene vrijednosti BDP-a Državnog zavoda za statistiku i Ministarstva financija
Škegrina procjena nacionalnog dohotka veća

Promjene u vladi
Gdje su završili ministri imenovani u prvu vladu Zlatka Mateše

Bombardiranje Jugoslavije
Opasni plinovi približavaju se Beogradu iz Pančeva

Vojni analitičari Jutarnjeg lista analiziraju mogućnost kopnene intervencije Sjevernoatlantskog saveza u SR Jugoslaviji
Kopnena intervencija nikad bliža

Snježni travanj
Zbog iznenadne mećave policija zatvorila Sljemensku cestu

Nakon preksinoćnjeg happeninga na Trgu Francuske Revolucije, tulum se preselio u klub na Jabukovcu
Mladi SDP-a na jednu večer otvorili Jabuku za svoj privatni after party

Otvoreni Marulićevi dani
Splitski gradonačelnik Ivan Škarić svečano otvorio devetu kulturnu manifestaciju Marulićevi dani

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Vlada priprema veliki zaokret u upravljanju državnom imovinom
Državna revizorica Šima Krasić preuzima kontrolu privatizacije

Predstavnici Vlade ZAGREB - Vlada priprema velik zaokret u upravljanju državnom imovinom jer nije zadovoljna dosadašnjom praksom, odnosno načinom na koji se upravljalo i prodavalo dionice u vlasništvu državnih ustanova. Prema prijedlogu iz Ministarstva privatizacije, koji se sada razmatra u Banskim dvorima, država će ubuduće svojim dionicama upravljati i prodavati ih samo s jednog mjesta.

To će najvjerojatnije biti Hrvatski fond za privatizaciju jer već posjeduje potrebnu infrastrukturu i ima iskustva, iako se razmišljalo i o uspostavi posebne agencije za tu svrhu.

Mirovinski fond, Zavod za zdravstveno osiguranje i Državna agencija za sanaciju banaka, znači, više neće moći samostalno prodavati ili mijenjati dionice iz svojega portfelja kao što su činili dosad. Umjesto toga, Vlada bi trebala imenovati ravnatelje tih ustanova u Upravni odbor Fonda za privatizaciju te bi se na sjednicama UO HFP-a donosile odluke o prodaji.

Transparentnost prodaje

Na taj način želi se postići transparentnost prodaje dionica jer je HFP jedini prakticirao javno donošenje odluka, za razliku od, primjerice, mirovinskoga fonda koji je dionice iz svojega portfelja prodavao daleko od očiju javnosti i prema vrlo čudnim kriterijima. Osim toga, tvrde iz Ministarstva privatizacije, želi se postići efikasnost prodaje.

Naime, dionice mnogih tvrtki danas su raspršene između više fondova i agencija, pri čemu ni jedan uglavnom ne posjeduje većinski paket dionica.

Zbog toga je teško naći kupce jer malo koga zanima manjinski udjel u nekom poduzeću. Objedinilo bi se i upravljanje samim poduzećima u vlasništvu fondova: članove nadzornih odbora tih poduzeća imenovao bi Fond za privatizaciju uime države i uz suglasnost ostalih fondova i agencija. Međutim, predloženi način upravljanja državnim portfeljima dionica ne bi značio njihovo uzimanje i prijenos u vlasništvo HFP-a.

Mirovinski fond i dalje će biti vlasnik dionica koje je stekao kroz pretvorbu i privatizaciju jer ih je stekao na osnovi Zakona o pretvorbi i ne mogu mu se oduzeti, tvrdi naš izvor iz Ministarstva privatizacije. Isto tako, nakon što bi HFP prodao dionice, dobiveni novac transferirao bi se svakom fondu sukladno vlasničkom udjelu koji je posjedovao u prodanom poduzeću.

Jedan od glavnih razloga za novi način upravljanja državnom imovinom je loš rad mirovinskoga fonda. Izvješće o upravljanju portfeljom toga fonda trebalo je već biti razmatrano na sjednici Upravnog vijeća fonda 12. travnja, ali ta rasprava odgođena je na zahtjev ministra rada i socijalne skrbi Jose Škare. Ministar Škara je, naime, uime Vlade zatražio dodatne informacije o prodajama dionica koje su bile u vlasništvu mirovinskoga fonda jer Vlada nije zadovoljna nalazom.

Izmjene zakona o reviziji

Ministarstvo privatizacije predlaže još jedan velik zaokret u odnosu na kontrolu pretvorbe i privatizacije. Iz saborske procedure povući će predložene izmjene zakona o privatizaciji, kojima je bilo predvišeno da kontrolu obavlja ministarstvo, tj. posebni inspektori privatizacije.

Umjesto toga, predložit će da cjelokupna kontrola pretvorbe i privatizacije bude pod ingerencijom Državnog ureda za reviziju kojemu je na čelu Šima Krasić! Zbog toga se pripremaju i izmjene postojećega zakona o državnoj reviziji.

Nikola Jelić