Jutarnji list
5.3.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu
Broj 320

Sukob HDZ-ovih ekonomista
Škegro protiv Škreba, Jurkovića i Kovačevića.

Ante Vlahović, direktor Tvornice duhana Rovinj, o kupnji TDZ-a
"TDR za pet dana plati poreza koliko vrijedi cijelo ulaganje BAT-a u Tvornici duhana Zadar."

Intervju: Dr. Branko Smerdel, član radne skupine za izborno zakonodavstvo
"Predlažem proporcionalni sustav s više izbornih jedinica i izbornim pragom."

Cestogradnja u Hrvatskoj
Saborski zastupnici protiv Bechtelove ceste Zagreb - Split.

Cenzura TV emisije "Jedan plus jedan"
Obrad Kosovac odbio je s autorima pogledati emisiju.

Vladin rat lažnim isplatama plaća
Zaoštren odnos prema neplatišama mirovinskih i zdravstvenih doprinosa.

Prosvjed radnika KIM-a pred zgradom Vlade
Begović: "Mateša više vjeruje nama nego nekim svojim ljudima."

 
Internet Monitor | Indeks | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Vladin rat lažnim isplatama plaća
Zaoštren odnos prema neplatišama mirovinskih i zdravstvenih doprinosa

ZAGREB - Na jednu kunu prikazanu u plaći još dvije kune isplaćuju se radnicima preko dnevnica, ugovora o djelu, korištenja privatnog automobila u službene svrhe ili na neki drugi način. To su utvrdila Vladina povjerenstva, a premijer Zlatko Mateša zaprijetio je da će poduzeti "doslovno sve" da tome stane na kraj.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je donijela uredbu o izmjenama Zakona o platnom prometu i u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju. Premijer Mateša rekao je da su plaće od '93. do '98. godišnje realno rasle po stopi od 21 posto, a mirovine po 18 posto.

- To je najbolji dokaz koliko se Vlada skrbila o rastu standarda, ali i dokaz koliko su primanja rasla brže od bruto domaćeg proizvoda - rekao je Mateša i najavio zaoštravanje odnosa prema neplatišima. U tom kontekstu spomenuo je svoje pregovore sa seljacima i radnicima KIM-a i rekao je da seljacima nisu plaćeni proizvodi, ali su se istodobno kupovala druga poduzeća.

- Nema tu nelikvidnosti - istaknuo je premijer i dodao da će taj problem raščistiti sređivanjem stanja u mirovinskom i zdravstvenom zavodu. Ono što se Vlada dogovorila sa seljacima bit će provedeno, rekao je premijer.

Vlada je predložila da se svim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost i same su obveznici uplate doprinosa a ne uplaćuju ih uskrati sva zdravstvena zaštita osim hitne pomoći. Prema tvrdnji Jose Škare, ministra rada i socijalne skrbi, dug prema mirovinskom zavodu premašio je četiri milijarde kuna, "a među dužnicima su i oni koji su išli na skijanje". Škara je apostrofirao obrtnike.

Uredbom je određen prijenos računa banaka i štedionica iz ZAP-a u Hrvatsku narodnu banku, povećavaju se ovlasti centralne banke u reguliranju platnog prometa. Također se zabranjuju asignacije, cesije i preuzimanje duga u slučajevima kada jedan od sudionika ima nepodmirene obveze, te se uvodi prisilna naplata od dužnika i onemogućava da dužnik ima blokiran jedan račun, a da posluje preko drugoga.

Zaoštrena je i kontrola uplata mirovinskih i zdravstvevnih doprinosa: neće se provoditi nalozi za plaćanje ako prethodno nisu plaćene obveze, doprinosi se moraju platiti čak ako se i ne isplaćuju plaće, a poduzeća neće moći isplaćivati dividende i dobit ako ne budu imala potvrde porezne uprave, mirovinskog i zdravstvenog zavoda da su uredno platila poreze i doprinose.

Prihvaćen je prijedlog ministra Đurkića o osiguranju novca Tvornici ulja Čepin. Regeneracija d.d. Zabok dobila je robni zajam i pet milijuna kuna interventne pomoći.

Pavao Miljavac, ministar obrane, izvijestio je Vladu da je MORH u proteklih šest godina prodao oko 29 tisuća stanova za 442 milijuna kuna, a da su ostvareni popusti na te stanove iznosili 519 milijuna kuna...

Edita Vlahović