Jutarnji list
5.3.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu
Broj 320

Sukob HDZ-ovih ekonomista
Škegro protiv Škreba, Jurkovića i Kovačevića.

Ante Vlahović, direktor Tvornice duhana Rovinj, o kupnji TDZ-a
"TDR za pet dana plati poreza koliko vrijedi cijelo ulaganje BAT-a u Tvornici duhana Zadar."

Intervju: Dr. Branko Smerdel, član radne skupine za izborno zakonodavstvo
"Predlažem proporcionalni sustav s više izbornih jedinica i izbornim pragom."

Cestogradnja u Hrvatskoj
Saborski zastupnici protiv Bechtelove ceste Zagreb - Split.

Cenzura TV emisije "Jedan plus jedan"
Obrad Kosovac odbio je s autorima pogledati emisiju.

Vladin rat lažnim isplatama plaća
Zaoštren odnos prema neplatišama mirovinskih i zdravstvenih doprinosa.

Prosvjed radnika KIM-a pred zgradom Vlade
Begović: "Mateša više vjeruje nama nego nekim svojim ljudima."

 
Internet Monitor | Indeks | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Cenzura TV emisije "Jedan plus jedan"
Obrad Kosovac odbio je s autorima pogledati emisiju

Obrad Kosovac ZAGREB - Izvaci izbačeni iz emisije "Jedan plus jedan" pokazuju kako je cenzuri na HRT-u nemoguće odrediti kriterij. Mi smo s Obradom Kosovcem razgovarali u petak. Ponudili smo mu da emisiju prije realizacije pogleda, ali tada to nije učinio.

Želimo naglasiti da smo poštovali načelo hijerarhije i objektivnosti u emisiji. Dapače, mislimo da je cenzorskim intervencijama emisija postala neobjektivna i tendenciozna, rekli su nam autori emisije Branko Lentić, Dubravko Merlić i Tihomir Ladišić, iznenađeni što im glasnogovornik HRT-a izriče "pedagoške mjere" putem izvješća za javnost.

Cenzorske se intervencije ne mogu sustavno razložiti. Autorski je najgore prošao Merlićev prilog s promocije knjige Hrvaoje Šarinića iz kojeg je potpuno izbačena izjava sociologa Slavena Letice o tome kako ne očekuje da će Mate Granić napustiti HDZ jer je "uporan, lojalan i na neki način politički naivan čovjek". Izbačena je i procjena Slobodana Prosperova Novaka kako su Mate Granić i Hrvoje Šarinić politički mrtvaci te izjava Antuna Vujića koji "ni za kojeg čovjeka ne bi mogao reći da je mrtvac." I Ivi Pukaniću nije dopušteno da pred kamerama spomene kako bi na takvom događaju očekivao i Ivića Pašalića.

Manje je shvatljiva, pa i s gledišta Obrada Kosovca, cenzura dvaju priloga u kojima su sugovornici "ljudi iz naroda". U prvom su kraćene izjave vlasnika zemljišta na kojem je, kako tvrde, bespravno sagrađen Trgovački centar Getro. Ljudima nije dano da kažu kako "je riječ o pljački koju ova država neće riješiti" i izjava Dragomila Vrbanovića, čiji je sin stradao u Domovinskom ratu i koji "danas ima čisto drugo mišljenje o Hrvatskoj". Jedan se sugovornik pred kamerama čak i rasplakao pokazujući svoju iskaznicu HDZ-a u koju "više ne vjeruje".

Iz priloga o Krateksu posve je nerazumljivo izbačen dio teksta u kojem Ladišić objašnjava kako do Franje Kajfeža, savjetnika u Uredu Predsjednika, nije uspio doći. Neshvatljivim cenzorskim zahvatima pripada izbacivanje teksta novinara Josipa Šarića, koji je, radeći reportažu o lokalnom NK u Novalji, napravio benignu aluziju na Zlatka Canjugu i NK Croatiju. U uredu Obrada Kosovca dobili smo poruku "da za svaki komentar možemo pitati Krešimira Macana, glasnogovornika HRT-a. Rasplet se očekuje sljedećeg tjedna, nakon što se Hloverka Novak-Srzić vrati s puta.

Orlanda Obad