Jutarnji list
5.3.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu
Broj 320

Sukob HDZ-ovih ekonomista
Škegro protiv Škreba, Jurkovića i Kovačevića.

Ante Vlahović, direktor Tvornice duhana Rovinj, o kupnji TDZ-a
"TDR za pet dana plati poreza koliko vrijedi cijelo ulaganje BAT-a u Tvornici duhana Zadar."

Intervju: Dr. Branko Smerdel, član radne skupine za izborno zakonodavstvo
"Predlažem proporcionalni sustav s više izbornih jedinica i izbornim pragom."

Cestogradnja u Hrvatskoj
Saborski zastupnici protiv Bechtelove ceste Zagreb - Split.

Cenzura TV emisije "Jedan plus jedan"
Obrad Kosovac odbio je s autorima pogledati emisiju.

Vladin rat lažnim isplatama plaća
Zaoštren odnos prema neplatišama mirovinskih i zdravstvenih doprinosa.

Prosvjed radnika KIM-a pred zgradom Vlade
Begović: "Mateša više vjeruje nama nego nekim svojim ljudima."

 
Internet Monitor | Indeks | Sljedeća vijest

Sukob HDZ-ovih ekonomista
Škegro protiv Škreba, Jurkovića i Kovačevića Borislav Škegro, ministar financija
ZAGREB - "Ja ne planiram rebalans državnog proračuna, ali bih volio vidjeti prijedlog onih koji zagovaraju njegovo smanjivanje." - rekao nam je Borislav Škegro. Time je Škegro otklonio sva nagađanja da će do smanjivanja proračuna doći do kraja godine, kao i sve češća tumačenja da je nužno smanjivanje državne potrošnje želi li se izaći iz ekonomske krize.

Dragan Kovačević, predsjednik izjavio je jučer da se nalazimo u vremenu kada ćemo vrlo ozbiljno morati preispitati proračunsku investicijsku potrošnju, te da bi zdrava proračunska sredstva trebalo direktno uložiti u gospodarstvo, a gradnju cesta financirati zajmovima i koncesijama, ili smanjiti ambicije i produžiti rokove.

Time je Kovačević prvi javno iznio razmišljanja nekih HDZ-ovaca o potrebi rebalansa proračuna. Kako saznajemo u neslužbenim razgovorima, najznačajniji pripadnici HDZ-a, koji su u parlamentu zaduženi za gospodarstvo, zagovoraju smanjivanje javne potrošnje i odustajanje od investicija u infrastrukturu. Smatraju, naime, da je gospodarstvo u tako teškoj krizi da se ne mogu priuštiti ulaganja koja neće dovesti do brzog obrtaja novca i stvaranja profita.

O različitim pogledima na ekonomsku politiku rječito govori i najava proširenog Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se trebala definirati buduća politika. Na tu sjednicu pozvani su, među ostalima, Kovačević i Đuro Njavro, predsjednik Odbora za financije. Sazivanje sjednice ishodio je Pero Jurković, bivši guverner, koji je na posljednjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, upozorio kako se moraju donijeti odlučne i konkretne mjere u roku od desetak dana ili će doći do kolapsa u zemlji.

Jurković je ponovno izazvao snažne rekacije kada je u utorak izjavio da je mirovinski fond upao u monetarni sustav. Nakon toga je i centralna banka upozorila na nepravilnosti u poslovanju mirovinskog fonda. Škegro je jučer decidirano odbacio tumačenja da je mirovinski fond upao u monetarni sustav. Kako nam je rekao, mirovinski fond nikada se nije zadužio kod centralne banke, nego je to učinilo Ministarstvo financija. Ni u tome nema ničega spornog, smatra Škegro...

Edita Vlahović