13.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Marko Marčinko svjedočio u slučaju Barač
"Ne mogu se sjetiti tko je isplatio dva milijuna maraka za dubrovačku banku."

Radni doručak Roberta Gelbarda s opozicijom
Šestorka traži pomoć za svoju buduću vladu

Sastanak Račan - Jelavić: Interesi Hrvata u BiH iznad stranačkih podjela
Račan: Mi smo i za dokantonizaciju ako se tako postiže konstitutivnost Hrvata u BiH

Hrvatska - Slovenija: Susret Mateše i Drnovšeka
MMF će arbitrirati o novcu štediša Ljubljanske banke

Hrvatska narodna banka prodala 50 milijuna DEM
Marko Škreb: Zaustavili smo pad tečaja kune

Porges: Nemam osobnog interesa u Adriavinilu
Reakcija hrvatskog ministra gospodarstva na tekst iz Jutarnjeg: "Matejčić: Porges želi Mađare u Adriavinilu zbog osobnih interesa"

Bitka za PIK Vrbovec: U borbu za prevlast nad mesnom industrijom umiješao se i Pantovčak
Branimir Pasecky: "Predsjednik Tuđman mi je obećao poništenje natječaja"

Konferencija za novinare HDZ-a
HDZ poziva oporbene čelnike na pregovore

Slučaj Nade Šakić: Osvrt na odluku Državnog odvjetništva
Je li istraga protiv Nade Šakić bila samo obično odrađivanje procedure?

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Marko Marčinko svjedočio u slučaju Barač
"Ne mogu se sjetiti tko je isplatio dva milijuna maraka za dubrovačku banku."

Nevena Barača i Marko Marčinko DUBROVNIK - Sudska rasprava protiv bivšeg direktora Dubrovačke banke Nevena Barača i direktora trgovačke tvrtke Mediator jučer je nastavljena saslušanjem direktora Glumine d.o.o. Marka Marčinka. Njegovo svjedočenje odnosilo se na drugi dio optužnice, koji Barača tereti da je, znajući da će biti smijenjen, namjeravao pribaviti protupravnu imovinsku korist za vlasnika tvrtke Tanora AG iz Lichtensteina.

Naime, Barač je, prema navodima optužnice, sastavio i ovjerio lažni ugovor o kupnji 1762 dionice Dubrovačke banke od tvrtke Tanora i dao nalog da se toj tvrtki isplati iznos od 3,5 milijuna njemačkih maraka.

Marčinko je ostao pri svojem iskazu koji je 12. lipnja prošle godine dao u istražnom postupku kako, zbog zaborava, ne bi utjecao na kazneni postupak koji se protiv njega odnedavno vodi u Zagrebu. Glumina banka je od jedne austrijske brokerske kuće svojedobno kupila 1762 dionice Dubrovačke banke u vrijednosti od 3,5 milijuna maraka.

Kad je Glumina d.o.o. zapala u financijske teškoće, Marčinko je zamolio Barača da mu pomogne u prodaji tih dionica. Barač je stoga kontaktirao s njemačkom tvrtkom Inpro, koja je tada mogla platiti samo 1,5 milijuna maraka. Zbog toga su s Inprom 29. rujna 1997. godine sklopljena dva ugovora: jedan na 1,5, a drugi na 3,5 milijuna maraka.

Prvi ugovor trebao je, kaže Marčinko, poslužiti samo knjiženju, a ugovorena cijena dionica od 3,5 milijuna maraka trebala je biti plaćena do kraja 1997. godine. Prije isteka tog roka Glumina banka je obavijestila Dubrovačku banku da je prodala svoje dionice i da se temeljem kupuprodajnog ugovora u knjigu dioničara Dubrovačke banke upiše tvrtka Inpro. Time nije došlo do gašenja obveze te tvrtke prema Gluminoj d.o.o.

Kako Inpro nije mogao platiti preostalih dva milijuna maraka, Barač je, uz pomoć moskovskog brokera Zlatana Kovača, pronašao novoga kupca - tvrtku Wessex iz Lichtensteina. Glumina banka tako je došla do ostatka svojeg novca, ali se Marčinko nije mogao sjetiti tko je platio preostali iznos od dva milijuna maraka. Naveo je samo kako je, osim za tvrtku Wessexa, svojedobno čuo i za tvrtku Tanora koju, prema njegovim saznanjima, zastupa Zdeslav Barač (sin optuženog Nevena Barača).

Glavna rasprava nastavlja se 16. ožujka saslušanjem sanacijskog upravitelja Dubrovačke banke Nike Koncula...

Jadran Kapor