13.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Marko Marčinko svjedočio u slučaju Barač
"Ne mogu se sjetiti tko je isplatio dva milijuna maraka za dubrovačku banku."

Radni doručak Roberta Gelbarda s opozicijom
Šestorka traži pomoć za svoju buduću vladu

Sastanak Račan - Jelavić: Interesi Hrvata u BiH iznad stranačkih podjela
Račan: Mi smo i za dokantonizaciju ako se tako postiže konstitutivnost Hrvata u BiH

Hrvatska - Slovenija: Susret Mateše i Drnovšeka
MMF će arbitrirati o novcu štediša Ljubljanske banke

Hrvatska narodna banka prodala 50 milijuna DEM
Marko Škreb: Zaustavili smo pad tečaja kune

Porges: Nemam osobnog interesa u Adriavinilu
Reakcija hrvatskog ministra gospodarstva na tekst iz Jutarnjeg: "Matejčić: Porges želi Mađare u Adriavinilu zbog osobnih interesa"

Bitka za PIK Vrbovec: U borbu za prevlast nad mesnom industrijom umiješao se i Pantovčak
Branimir Pasecky: "Predsjednik Tuđman mi je obećao poništenje natječaja"

Konferencija za novinare HDZ-a
HDZ poziva oporbene čelnike na pregovore

Slučaj Nade Šakić: Osvrt na odluku Državnog odvjetništva
Je li istraga protiv Nade Šakić bila samo obično odrađivanje procedure?

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Bitka za PIK Vrbovec: U borbu za prevlast nad mesnom industrijom umiješao se i Pantovčak
Branimir Pasecky: "Predsjednik Tuđman mi je obećao poništenje natječaja"

ZAGREB - Na današnjem sastanku u Predsjedničkim dvorima upoznao sam predsjednika Tuđmana s problemima PIK-a Vrbovec. Rekao sam mu da se u različitim intepretacijama događaja oko pokušaja prodaje vrbovečke mesne industrije čak i njega pokušava uvući u naklapanja o posredovanju pri kupnju. Predsjednik Tuđman dao mi je potporu u nastojanju da se ne prihvati nikakav dogovoreni natječaj, nego da se napravi novi - rekao nam je jučer Branimir Pasecky, župan Zagrebačke županije. Kako je i najavio, župan Pasecky je Predsjednika zatražio da poništi natječaj za koji smatra da nije pravedan, a prije sastanka o tome je dobio potvrdu u mirovinskome fondu.

- Ravnateljica Dunja Vidošević rekla mi je da će natječaj za prodaju 40 posto dionica PIK-a Vrbovec, koji je raspisao Hrvatski fond za mirovinsko osiguranje, biti poništen jer je raspisan bez njezina znanja, a suspendirana će biti osoba koja je to učinila. Istraga će, vjerujem, utvrditi način na koji se pokušalo kupiti PIK. Kao budućeg vlasnika Uprava je već proglasila Envera Moralića koji se u svojoj ponudi razbacuje milijunima, a općini Brckovljani duguje 250.000 kuna - rekao je Pasecky.

- Od samoga početka govorio sam da je natječaj forsiran i sada se vidi da je rad Uprave bio usmjeren na prevrat i predaju PIK-a u već dogovorene ruke. Sjednica Nadzornog odbora bit će sazvana najkasnije 19. ožujka, ako mali dioničari ne odluče da to bude i prije - izjavio je Đuro Turk, gradonačelnik Vrbovca.

Dok je župan bio kod Predsjednika, u Vrbovcu je održan zbor radnika na kojemu je Uprava obrazložila svoje stajalište o novom vlasniku i o tome je radnike obavijestila oglasima na oglasnim pločama. Burni jutarnji sastanak bio je samo uvod u poslijepodnevni sastanak malih dioničara koji su u novim okolnostima raspravljali o sazivanju izvanredne skupštine Nadzornog odbora prije 19. ožujka. Prema svemu sudeći, Nadzorni bi odbor mogao zatražiti smjenu sadašnje Uprave i uspostavu nove koja bi trebala utvrditi stanje u PIK-u Vrbovec. Tek nakon toga bio bi ponovljen natječaj za prodaju 40-posto državnog udjela u PIK-u. Uprava PIK-a u svojemu je priopćenju opovrgnula navode o namještenom natječaju, a Dunja Vidošević jučer je cijeli dan, kako kažu u Odjelu za odnose s javnošću, bila zauzeta i na sastancima.

Zlatko Šimić