13.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Marko Marčinko svjedočio u slučaju Barač
"Ne mogu se sjetiti tko je isplatio dva milijuna maraka za dubrovačku banku."

Radni doručak Roberta Gelbarda s opozicijom
Šestorka traži pomoć za svoju buduću vladu

Sastanak Račan - Jelavić: Interesi Hrvata u BiH iznad stranačkih podjela
Račan: Mi smo i za dokantonizaciju ako se tako postiže konstitutivnost Hrvata u BiH

Hrvatska - Slovenija: Susret Mateše i Drnovšeka
MMF će arbitrirati o novcu štediša Ljubljanske banke

Hrvatska narodna banka prodala 50 milijuna DEM
Marko Škreb: Zaustavili smo pad tečaja kune

Porges: Nemam osobnog interesa u Adriavinilu
Reakcija hrvatskog ministra gospodarstva na tekst iz Jutarnjeg: "Matejčić: Porges želi Mađare u Adriavinilu zbog osobnih interesa"

Bitka za PIK Vrbovec: U borbu za prevlast nad mesnom industrijom umiješao se i Pantovčak
Branimir Pasecky: "Predsjednik Tuđman mi je obećao poništenje natječaja"

Konferencija za novinare HDZ-a
HDZ poziva oporbene čelnike na pregovore

Slučaj Nade Šakić: Osvrt na odluku Državnog odvjetništva
Je li istraga protiv Nade Šakić bila samo obično odrađivanje procedure?

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Hrvatska narodna banka prodala 50 milijuna DEM
Marko Škreb: Zaustavili smo pad tečaja kune

Marko Škreb Samo dva dana nakon što je dramatičnim tonom upozorila da će svim raspoloživim mehanizmima novčane politike braniti stabilnost cijena i nacionalne valute, centralna banka objavila je da je razdoblje brze deprecijacije kune, čini se, okončano.

Obranu tečaja Hrvatska narodna banka počela je prije šest mjeseci učestalim intervencijama na deviznom tržištu. Nije objavljeno koliko je deviza centralna banka potrošila u obranu kune. Prema uglednom mjesečniku Banka, samo u veljači ove godine centralna je banka intervenirala s oko 180 milijuna dolara.

U svom jučerašnjem priopćenju, HNB nije komentirao koliko je na uravnoteženje ponude i potražnje deviza utjecalo plasiranje državnih obveznica u euru. Borislav Škegro, ministar financija, prije tjedan dana potvrdio nam je da će devize od euroobveznica na raspolaganju biti nakon 10. ožujka, "što će sasvim sigurno povećati ponudu deviza na tražištu". Podsjećamo da je riječ o 300 milijuna eura, ili oko 2,2 milijarde kuna koje će poslužiti za podmirenje svih inozemnih obveza u tekućoj godini i, jasno, za stabiliziranje tečaja.

- Euroobveznice će možda 'izdržati' dva mjeseca. Na temelju tih deviza moguće je tiskati kunu, ali situacija je takva da će se plasiranjem kuna samo još više produbiti nelikvidnost. Doći će do pucanja unutrašnjeg lanca dugovanja - smatra Branimir Lokin, makroekonomist Hrvatske gospodarske komore.

Lokin za obranu tečaja kako ga provodi centralna banka kaže da je "silno bacanje novca" kojim se samo isisava novac iz gospodarskog sustava i produbljuje nelikvidnost. Prema njegovu mišljenju, Vlada je trebala odrediti gornju granicu tečaja, slično onome što je učinio Valentić pri obaranju hiperinflacije. Sadašnju krizu Lokin opisuje kao gospodarsko-monetarnu iz koje se može izići samo šok-terapijom i novom gospodarskom politikom...

Edita Vlahović