13.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Marko Marčinko svjedočio u slučaju Barač
"Ne mogu se sjetiti tko je isplatio dva milijuna maraka za dubrovačku banku."

Radni doručak Roberta Gelbarda s opozicijom
Šestorka traži pomoć za svoju buduću vladu

Sastanak Račan - Jelavić: Interesi Hrvata u BiH iznad stranačkih podjela
Račan: Mi smo i za dokantonizaciju ako se tako postiže konstitutivnost Hrvata u BiH

Hrvatska - Slovenija: Susret Mateše i Drnovšeka
MMF će arbitrirati o novcu štediša Ljubljanske banke

Hrvatska narodna banka prodala 50 milijuna DEM
Marko Škreb: Zaustavili smo pad tečaja kune

Porges: Nemam osobnog interesa u Adriavinilu
Reakcija hrvatskog ministra gospodarstva na tekst iz Jutarnjeg: "Matejčić: Porges želi Mađare u Adriavinilu zbog osobnih interesa"

Bitka za PIK Vrbovec: U borbu za prevlast nad mesnom industrijom umiješao se i Pantovčak
Branimir Pasecky: "Predsjednik Tuđman mi je obećao poništenje natječaja"

Konferencija za novinare HDZ-a
HDZ poziva oporbene čelnike na pregovore

Slučaj Nade Šakić: Osvrt na odluku Državnog odvjetništva
Je li istraga protiv Nade Šakić bila samo obično odrađivanje procedure?

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Konferencija za novinare HDZ-a
HDZ poziva oporbene čelnike na pregovore

HDZ-ova pressica ZAGREB - Dvije najjače oporbene stranke, SDP i HSLS, otvaranjem dijaloga s bosanskohercegovačkim HDZ-om žele ublažiti svoje javno iznesene stavove o potrebi uspostavljanja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini - ocijenio je jučer na redovitoj stranačkoj konferenciji za novinare Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a.

Upitan da komentira kako to da pojedine oporbene stranke podupiru inicijativu o osnivanju trećeg entiteta, i to sada kad to i predsjednik Tuđman i ministar Granić rezolutno odbacuju, Ropuš je rekao da je potpora koju dio oporbe daje toj ideji "sračunata" isključivo u predizborne dnevnopolitičke svrhe.

- Inicijativa za sastanak predsjednika dviju najjačih oporbenih stranaka, SDP-a i HSLS-a, s predsjednikom HDZ-a BiH Antom Jelavićem, potekla je od Račana i Budiše - izjavio je Ropuš. Glasnogovornik HDZ-a rekao je da su to ipak dobrodošli sastanci, osobito ako njihovi zaključci ne budu odudarali od državne politike koja je i dalje na liniji Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, bez obzira na manjkavosti tih ugovora. Revizija tih sporazuma, tvrdi Ropuš, sada bi najviše naštetila Hrvatima u BiH.

Glasnogovornik Ropuš upozorio je na to da je oporba prilično proturječna u stavovima o trećem entitetu pa je pozvao oporbene kolege da se usuglase o tome. Šestorka se, najavio je Ropuš, ne može dogovoriti ni o razlozima zbog kojih su odlučili odgoditi skupove solidarnosti s građanima jer, navodi, Tomčić i Račan kažu da je to zato što nema razloga za žurbu, jer je HDZ ionako odgodio kampanju, a, u isto vrijeme, Budiša i Gotovac objašnjavaju da je do odgode došlo isključivo zbog tehničkih razloga.

Za Ropuša su razlozi koje navode Tomčić i Račan indikativni jer, pita se glasnogovornik HDZ-a, kako netko može reći da nema žurbe za skupovima solidarnosti. Ili se želimo solidarizirati ili jednostavno ne želimo, zaključio je Ivica Ropuš. No, u HDZ-u su zapravo sretni što skupova neće biti jer tu vide priliku da se stabilizira antagonizirana politička situacija u zemlji. Glasnogovornik Ropuš još je jednom rekao da HDZ poziva lidere svih oporbenih stranaka da sjednu za stol s liderima vladajuće stranke te s njima rasprave sva 'goruća' socijalna, gospodarska i politička pitanja.

Na pitanje je li u stranci, osobito među potpredsjednicima, postignut kakav napredak u pogledu uspostavljanja novoga stranačkog jedinstva, što su bili najavili Vladimir Šeks i Ivić Pašalić, Ropuš je odgovorio da možda i nije trebalo govoriti o nekome novom jedinstvu kad to jedinstvo u HDZ-u ionako postoji.

Zamoljen, na posljetku, da komentira inicijativu jednoga privatnog američkog instituta, koji navodno predlaže uspostavljanje nove balkanske integracije, ali ovaj put bez Hrvatske i Slovenije, Ivica Ropuš je rekao da su, na žalost, ideje o balkanskim integracijama sve prisutnije kod bitnih čimbenika svjetske politike...

Nino Đula