13.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Marko Marčinko svjedočio u slučaju Barač
"Ne mogu se sjetiti tko je isplatio dva milijuna maraka za dubrovačku banku."

Radni doručak Roberta Gelbarda s opozicijom
Šestorka traži pomoć za svoju buduću vladu

Sastanak Račan - Jelavić: Interesi Hrvata u BiH iznad stranačkih podjela
Račan: Mi smo i za dokantonizaciju ako se tako postiže konstitutivnost Hrvata u BiH

Hrvatska - Slovenija: Susret Mateše i Drnovšeka
MMF će arbitrirati o novcu štediša Ljubljanske banke

Hrvatska narodna banka prodala 50 milijuna DEM
Marko Škreb: Zaustavili smo pad tečaja kune

Porges: Nemam osobnog interesa u Adriavinilu
Reakcija hrvatskog ministra gospodarstva na tekst iz Jutarnjeg: "Matejčić: Porges želi Mađare u Adriavinilu zbog osobnih interesa"

Bitka za PIK Vrbovec: U borbu za prevlast nad mesnom industrijom umiješao se i Pantovčak
Branimir Pasecky: "Predsjednik Tuđman mi je obećao poništenje natječaja"

Konferencija za novinare HDZ-a
HDZ poziva oporbene čelnike na pregovore

Slučaj Nade Šakić: Osvrt na odluku Državnog odvjetništva
Je li istraga protiv Nade Šakić bila samo obično odrađivanje procedure?

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Sastanak Račan - Jelavić: Interesi Hrvata u BiH iznad stranačkih podjela
Račan: Mi smo i za dokantonizaciju ako se tako postiže konstitutivnost Hrvata u BiH

Jelavić, Tomac, Račan ZAGREB - Bez obzira na rezultate izbora u Hrvatskoj, službeni Zagreb će skrbiti za Hrvate u BiH - izjavio je jučer, nakon sastanka s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom u restoranu Rossini u Zagrebu, predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić.

Ante Jelavić rekao je da se htio osobno sastati s vođama svih važnih političkih stranaka u Hrvatskoj kako bi im objasnio u kakvom su zapravo položaju Hrvati u BiH. Najprije se jučer ujutro sastao s predsjednikom Tuđmanom, ali nije htio odgovoriti na pitanje novinara što mu je na tom sastanku rekao hrvatski predsjednik. Na sastanku s predsjednikom SDP-a, koji je trajao sat i pol, bili su još potpredsjednik dr. Zdravko Tomac i poslovni direktor SDP-a Josip Leko.

- Zadovoljan sam što sam imao priliku razgovarati s gospodinom Jelavićem o tome što bi trebalo učiniti da na najbolji način pridonesemo interesima hrvatskoga naroda u cjelovitoj Bosni i Hercegovini - rekao je predsjednik SDP-a Ivica Račan. Izrazio je zadovoljstvo što HDZ BiH otvara široku komunikaciju sa svim političkim snagama u Hrvatskoj.

- SDP je znao i znat će i ubuduće braniti interese hrvatskoga naroda u BiH. Mi smo za samostalnu i neovisnu BiH u kojoj će hrvatski narod biti konstitutivan. Ako se konstitutivnost može postići dokantonizacijom, onda smo i mi za to - rekao je Račan.

Ante Jelavić rekao je da je potrebno inzistirati na daljnjoj dokantonizaciji i na stvaranju manjih županijskih cjelina kako bi se stvorila ravnoteža između tri naroda u BiH. Na pitanje o trećem, hrvatskom entitetu u Bosni i Hercegovini, Ante Jelavić je odgovorio da za to sada nije vrijeme, nego da treba ustrajati na samostalnoj, demokratskoj i decentraliziranoj BiH. Ideju uspostavljanja trećeg entiteta, smatra Jelavić, moglo bi se razmotriti tek ako ne bude masovnijeg povratka raseljenih Hrvata na teritorij Republike Srpske.

I predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je da će se, u slučaju da Republika Srpska ostane etnički čist teritorij, vratiti na stol i prijedlog o trećem entitetu. Zbog toga je Račan apelirao na međunarodnu zajednicu i na demokratske snage u Bosni i Hercegovini da učine sve kako bi Republika Srpska zaživjela kao sastavni dio nedjeljive Bosne i Hercegovine. Račan je rekao da će SDP svojim vezama i ugledom u Europi pomoći povratku 1000 raseljenih Posavljaka na Plehan kod Dervente. Predsjednik SDP-a naglasio je da ne namjerava svoj sastanak s Antom Jelavićem koristiti u dnevnopolitičke svrhe, a pogotovo ne kao argument u nadmetanju s HDZ-om. Jer, rekao je Račan, obrana interesa hrvatskoga naroda u BiH za SDP je iznad stranačkoga predizbornog nadmetanja. Na pitanje je li točno da će se danas, u subotu, sastati i s predsjednikom HSLS-a Draženom Budišom, Jelavić je odgovorio:

- Tko zna, možda smo se već sastali.

Nino Đula