27.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Treći dan napada snaga NATO-a na Jugoslaviju
Pogođen hangar s osobnim zrakoplovom Slobodana Miloševića

Afera Dubrovačka banka: Dvojica prvooptuženih oslobođeni optužnice
Barač i Obrvan oslobođeni zbog nedostatka dokaza, sve troškove procesa plaćaju porezni obveznici

Bankarstvo: Hrvatska narodna banka pokrenula stečajni postupak za pet banaka i jednu štedionicu
Država mora isplatiti tri milijarde kuna osiguranih štednih uloga

Predsjednik Hrvatskoh olimpijskog odbora Antun Vrdoljak
Upitan je odlazak hrvatskih sportaša na Olimpijadu u Sydney

HDZ-ova konferencija za novinare - na novinarska pitanja odgovarali Borislav Škegro, Marijan Ramušćak i Đuro Njavro
Neće biti doprinosa na honorar

Ispovijest prostitutke (1): Sandra (31) je bila siroče Slavko. Sada je zaljubljena u Nijemca Thomasa za kojeg će se i udati
"Postala sam prostitutka sa 15 godina, dok sam bila muškarac, a sada sam napokon promijenila spol"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

HDZ-ova konferencija za novinare - na novinarska pitanja odgovarali Borislav Škegro, Marijan Ramušćak i Đuro Njavro
Neće biti doprinosa na honorar

ZAGREB - Ministar financija Borislav Škegro jučer je na konferenciji za novinare Hrvatske demokratske zajednice rekao da državna vlast otprilike zna gdje je završio novac neodgovornih rukovoditelja banaka i poduzeća, te da će taj novac biti vraćen.

- Znamo za račune u stranim bankama, za nekretnine i hopoteke. Ne možemo vratiti jedino novac koji je propijen ili prokockan, ali takvoga je, vjerujte, malo - izjavio je ministar Škegro. Rekao je da nije slučajno što je predsjednik Vrhovnog suda Marijan Ramušćak sjedio iza predsjednika Tuđmana dok je on čitao zaključke o gospodarskom stanju i mjerama.

- Bila je to namjerna poruka! Sudstvo, koliko god ono mora biti neovisno, jednostavno ne može biti neovisno do te mjere da odlučuje želi li uopće raditi ili ne - poručio je Borislav Škegro. Četiri banke koje odlaze u stečaj, nastavio je Škegro, čine šest i pol posto ukupne aktive hrvatskoga bankarskog sustava. Stečajem tih banaka bit će posve očišćen bankarski sustav, rekao je. Ne slaže se s onima koji se protive stečajevima tih banaka i tvrde da će u tom slučaju propasti i gospodarstvo koje je bilo vezano uz te banke. To je gospodarstvo, objasnio je Škegro, ionako trpilo zbog činjenice da su banke već godinu dana u katastrofalnoj situaciji.

Stečaj banaka pruža mogućnost njihovu preustroju, a nikako ne znači da će radnici banaka morati na ulicu: možda će se, rekao je Škegro, dogoditi da vjerovnici banaka preuzmu poslovanje tako da smjenu na vrhu radnici i ne osjete.

Govoreći o problemu nelikvidnosti, odnosno, kako je rekao, o golemim međusobnim neplaćanjima, Škegro je iznio podatak koji do sada, kaže, nije bio poznat javnosti. Naime, nakon vojne akcije Oluja 1995. godine, neplaćeni računi Ministarstva obrane prema uglavnom privrednim subjektima iznosili su četiri i pol milijarde kuna.

Do 1997. godine, kad je problem dijelom saniran, mnoge tvrtke koje su bile vjerovnici MORH-a zapale su u probleme jer su bile prisiljene uzimati nepovoljne kredite. Ipak, istaknuo je Škegro, država nije najveći dužnik, kao što joj se to pokušava nametnuti. Ministar Škegro tvrdi da država trenutačno potražuje čak tri milijarde kuna više od onoga što duguje.

U nastavku konferencije za novinare HDZ-a, Đuro Njavro, predsjednik saborskog Odbora za financije i proračun, objavio je da je državna vlast odustala od namjere da doprinosima optereti i autorske honorare koji se isplaćuju po ugovorima o djelu. Bit će, vjerojatno, povećana osnovica za dopinose, ali neće biti doprinosa na honorare, rekao je...

Nino Đula