27.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Treći dan napada snaga NATO-a na Jugoslaviju
Pogođen hangar s osobnim zrakoplovom Slobodana Miloševića

Afera Dubrovačka banka: Dvojica prvooptuženih oslobođeni optužnice
Barač i Obrvan oslobođeni zbog nedostatka dokaza, sve troškove procesa plaćaju porezni obveznici

Bankarstvo: Hrvatska narodna banka pokrenula stečajni postupak za pet banaka i jednu štedionicu
Država mora isplatiti tri milijarde kuna osiguranih štednih uloga

Predsjednik Hrvatskoh olimpijskog odbora Antun Vrdoljak
Upitan je odlazak hrvatskih sportaša na Olimpijadu u Sydney

HDZ-ova konferencija za novinare - na novinarska pitanja odgovarali Borislav Škegro, Marijan Ramušćak i Đuro Njavro
Neće biti doprinosa na honorar

Ispovijest prostitutke (1): Sandra (31) je bila siroče Slavko. Sada je zaljubljena u Nijemca Thomasa za kojeg će se i udati
"Postala sam prostitutka sa 15 godina, dok sam bila muškarac, a sada sam napokon promijenila spol"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Bankarstvo: Hrvatska narodna banka pokrenula stečajni postupak za pet banaka i jednu štedionicu
Država mora isplatiti tri milijarde kuna osiguranih štednih uloga

Marko Škreb ZAGREB - Nakon što je u srijedu predložio pokretanje stečajnog postupka za Gradsku, Županjsku, Komercijalnu i Glumina banku, Savjet Hrvatske narodne banke jučer je isto predložio još za Neretvensku gospodarsku banku Ploče, koja je u suvlasništvu Antuna Novalića, i Invest štedionicu Zagreb. Odluku Savjeta objavio je guverner HNB dr. Marko Škreb na konferenciji za novinare, zaključujući kako su "najveći problemi iza nas".

- Koliko god teška i nepopularna, odluka Savjeta bila je jedina moguća jer su potencijalni gubici tih banaka nekoliko puta već od njihovog kapitala, a kod stabilnih banaka nije bilo interesa za njihovo preuzimanje. Prijedlog za pokretanje stečaja ne znači i zatvaranje banaka jer i tijekom postupka može doći do preustroja kapitala banaka ili njihova preuzimanja. Međutim, važno je da više nema neizvjesnosti i sada je nužno da Trgovački sud što prije proglasi stečaj - objasnio je dr. Škreb.

U šest financijskih kuća, za koje je predložen stečajni postupak, ima oko tri milijarde kuna osiguranih štednih uloga tj. šest posto ukupne štednje. U Komercijalnoj, Gradskoj, Županjskoj i Glumina banci osigurane uloge ima oko 150.000 građana, a osigurano je oko 95 posto od ukupnog broja štediša tih banaka. Prema riječima guvernera, Trgovački sud trebao bi proglasiti stečajeve do 1. srpnja 1999. kako bi nakon toga datuma mogla početi isplata osiguranih uloga.

Škreb pri tome podsjeća na stav vrha države, ali upozorava kako vraćanje osiguranje štednje nije posao HNB-a. - Nužno je naći novac te ga vratiti štedišama i vjerovnicima. Bez toga neće biti zdravog financijskog sustava. Kako će to biti tehnički izvedeno valja pitati mjerodavne institucije - rekao je guverner HNB-a.

Potvrdio je da Agencija za osiguranje štednih uloga trenutačno nema dovoljno novca (tri milijarde kuna) za isplatu osigurane štednje, ali podsjeća kako za obveze Agencije jamči država. U državi postoji podjela vlasti i odgovornosti, ali ne dvoji da će novac biti vraćen, tvrdi on...

Nikola Jelić