27.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Treći dan napada snaga NATO-a na Jugoslaviju
Pogođen hangar s osobnim zrakoplovom Slobodana Miloševića

Afera Dubrovačka banka: Dvojica prvooptuženih oslobođeni optužnice
Barač i Obrvan oslobođeni zbog nedostatka dokaza, sve troškove procesa plaćaju porezni obveznici

Bankarstvo: Hrvatska narodna banka pokrenula stečajni postupak za pet banaka i jednu štedionicu
Država mora isplatiti tri milijarde kuna osiguranih štednih uloga

Predsjednik Hrvatskoh olimpijskog odbora Antun Vrdoljak
Upitan je odlazak hrvatskih sportaša na Olimpijadu u Sydney

HDZ-ova konferencija za novinare - na novinarska pitanja odgovarali Borislav Škegro, Marijan Ramušćak i Đuro Njavro
Neće biti doprinosa na honorar

Ispovijest prostitutke (1): Sandra (31) je bila siroče Slavko. Sada je zaljubljena u Nijemca Thomasa za kojeg će se i udati
"Postala sam prostitutka sa 15 godina, dok sam bila muškarac, a sada sam napokon promijenila spol"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Ispovijest prostitutke (1): Sandra (31) je bila siroče Slavko. Sada je zaljubljena u Nijemca Thomasa za kojeg će se i udati
"Postala sam prostitutka sa 15 godina, dok sam bila muškarac, a sada sam napokon promijenila spol"

gospođica Sandra ZAGREB - Tridesetjednogodišnja Zagrepčanka Sandra proslavit će s prijateljicama početkom svibnja svoju sedamnaestu godišnjicu rada. Za izlazak će se pažljivo urediti, baš kao i te večeri kad smo razgovarali u Importanne centru, a čim se nađe u društvu zanimat će je, kao uostalom i svaku ženu, izgleda li dobro.

I baš ništa u toj priči ne bi bilo neobično da Sandrin "posao" nije prostitucija. No, možda niti njezin odabir kako da dođe do prihoda ne bi bio toliko čudan da Sandra nije sve do prije godinu dana bila, barem biološki gledano, muškarac. Naravno, njezini brojni klijenti s kojima je prošlih godina odlazila u parkove, automobile, haustore, hotele, stanove, skrivajući se na sve načine od očiju prolaznika, nisu ni slutili kome plaćaju "intimni" susret.

- Uvijek sam na "posao" dolazila odjevena kao žena jer sam se tako i osjećala. Nosila sam kratke suknje, cipele s visokim potpeticama, pazila na šminku i frizuru. Išla sam redovito kozmetičarki na depilaciju sve dok nisam shvatila da se mogu i sama depilirati. Kad se ja tip-top sredim, tko bi posumnjao da nisam rođena kao žensko? No, kad su me "musteri" otkrili, bilo je neugodnih situacija. Znala sam iskakati iz tuđih automobila i bježati glavom bez obzira. Što sam drugo mogla kad bi frajer skužio da dobar komad kojega je pokupio na cesti ima među nogama ono što njemu ne treba - počela je svoju neobičnu životnu priču osoba odjevena u pripijeni kaputić s uzorkom leoparda i krznenim ovratnikom, uske crne hlače i cipele s neizostavnom visokom potpeticom.

Na svoju prirodno tamnu kosu Sandra je stavila plavu periku, a nekoliko pramenova skupila u rep na koji je stavila odgovarajuću ukrasnu vrpcu. Oči je istaknula crnom olovkom, obrve su joj besprijekorno počupane, a usta namazana. Prije nego je zapalila cigaretu Pall Malla, a potom ustima primaknula čašu s juice-votkom, ponosno je otkrila nedavni događaj koji je u potpunosti promijenio njezin život.

- Lani sam operirana na jednoj klinici pokraj Münchena i sad sam, napokon, prava žena. Operaciju sam platila 42 tisuće njemačkih maraka, bez PDV-a, a silikoni su mi ugrađeni prije dvije godine pa sada nosim grudnjak broj tri. Grudi sam morala prve dotjerati jer kad bih ljeti obukla laganu haljinicu, svi su me gledali kao ženu koja je ravna k'o daska. Mislim da je "trojka" dobra veličina, meni veće grudi nisu privlačne jer ne želim imati prsa k'o Pamela Anderson - govori Sandra. Otkako je "kompletna" žena, našla je ona i muškarca svojega života!

- Upoznali smo se prije operacije, a dok sam bila u bolnici, Thomas je cijelo vrijeme bio sa mnom. Kako bih ga sada ostavila, kad mi je dobar i kad me financira? Nas dvoje živimo u Njemačkoj, a ja sam sad u Zagrebu na "propuhu". Sređujem papire, mijenjam ime u žensko i čekam kad ću napokon otići. Thomas mi nedostaje iako me svaki dan zove na telefon i psuje mi sve odreda što ne dolazim. Ne zna on da ja i u Njemačkoj znam otići sa svojim frendicama u bar i malo zaraditi. Samo mu kažem: "Beba ide s društvom van" i šmugnem. Što ću, Thomas bi se ženio kad ja sredim dokumente, a ja ću mu taj brak i priuštiti - veselo će Sandra. No, pitate li ju je li prije operacije ikada bila sa ženom, uvrijeđeno će odgovoriti: - Ja nisam lezbijka.

Uvijek sam voljela muškarce i toga se ne sramim. Istina, bilo je u mojemu životu svakakvih muškaraca, jedni su bili ljigavi i odvratni, a s drugima mi je bilo prekrasno. Ipak, najvažnije je što su svi oni imali lovu koju su davali meni - odrješito kaže i priznaje kako joj je uvijek smetalo ako bi je netko zazvao njezinim pravim, muškim imenom. Zato je sada napokon sretna jer više ne strahuje da će netko otkriti njezin prirodni spol, kojega se odrekla kad joj je bilo samo devet godina.

Njezina je priča počela u domu za siročad, kamo ju je dovela majka jer ju je trudnu ostavio muž alkoholičar. Samo, Sandra se tada zvala Slavko i svi su u njoj gledali nesretnog dječaka. Kad je napunila devet godina, silovala su je dva muškaraca iz doma. - Nisam se imala komu povjeriti, ali sam se ipak odvažila i prijavila što mi se dogodilo, no nitko mi nije vjerovao. Tada sam se potpuno povukla u sebe.

Kad sam bila sama u sobi, gledala sam kako od svoje odjeće napraviti onakvu kakvu su nosile djevojčice. Željela sam se i našminkati, ali nisam imala novca za kozmetiku pa sam uzimala crveni krep-papir i njime trljala usnice dok se nisu rumenile. Tako je to počelo - kaže Sandra. Kad joj je bilo nepunih 15 godina i kad je njezinu društvu, koje su tada sačinjavale prostitutke, postalo kristalno jasno da pred sobom imaju ženu zarobljenu u tijelu muškarca, jedna joj je prijateljica ponudila da je uvede u tajne najstarijeg "zanata" na svijetu.

- Neću vam reći o kojoj je osobi riječ, ali ta je moja frendica još onda primijetila da imam bebi facu. Bila sam ljepša od bilo koje djevojke pa mi je ona rekla da odjenem minicu, obujem cipele sa 15 centimetara visokim potpeticama i dođem na cestu. Kad sam se spremila, zajedno smo otišle na Svačićev trg, koji je onda bio glavni trg sastajališta prostitutki, makroa, homoseksualaca...

Marina Borov