27.03.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Treći dan napada snaga NATO-a na Jugoslaviju
Pogođen hangar s osobnim zrakoplovom Slobodana Miloševića

Afera Dubrovačka banka: Dvojica prvooptuženih oslobođeni optužnice
Barač i Obrvan oslobođeni zbog nedostatka dokaza, sve troškove procesa plaćaju porezni obveznici

Bankarstvo: Hrvatska narodna banka pokrenula stečajni postupak za pet banaka i jednu štedionicu
Država mora isplatiti tri milijarde kuna osiguranih štednih uloga

Predsjednik Hrvatskoh olimpijskog odbora Antun Vrdoljak
Upitan je odlazak hrvatskih sportaša na Olimpijadu u Sydney

HDZ-ova konferencija za novinare - na novinarska pitanja odgovarali Borislav Škegro, Marijan Ramušćak i Đuro Njavro
Neće biti doprinosa na honorar

Ispovijest prostitutke (1): Sandra (31) je bila siroče Slavko. Sada je zaljubljena u Nijemca Thomasa za kojeg će se i udati
"Postala sam prostitutka sa 15 godina, dok sam bila muškarac, a sada sam napokon promijenila spol"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Afera Dubrovačka banka: Dvojica prvooptuženih oslobođeni optužnice
Barač i Obrvan oslobođeni zbog nedostatka dokaza, sve troškove procesa plaćaju porezni obveznici

Neven Barač DUBROVNIK - Bivši direktor Dubrovačke banke Neven Barač i drugooptuženi vlasnik tvrtke Mediator Mirko Obrvan jučer su oslobođeni optužnice po svim djelima za koja ih se teretilo. Svi troškovi sudskog postupka pokrenutog radi najveće bankarske afere tako će pasti na teret poreznih obveznika.

Predsjednik sudskoga vijeća Gašpar Lujak istaknuo je kako u obje točke optužnice nisu dokazana inkriminirana djela. U prvoj točki optužuje ih se da su po prethodnom dogovoru iskoristili svoje položaje kako bi pribavili protupravnu imovinsku korist drugooptuženom Mirku Obrvanu.

To su htjeli postići tako da umjesto kredita Dubrovačka banka na Mediator prenese svoja potraživanja prema Dubrovnik Shopping Centersu i Dubrovkinji Trade. Riječ je o potraživanjima u ukupnom iznosu od 20 milijuna maraka. Nakon svega, Mediator je postao isključivo vlasništvo Mirka Obrvana, uz cijenu od 2,5 milijuna maraka.

Sudac je napomenuo kako je u ovom slučaju trebalo dokazati namjeru jer je samo na taj način djelo moglo biti kažnjivo. Osim toga, da bi se mogao obaviti taj prijenos potraživanja, trebao je postojati ugovor o kreditu. Međutim, Mediator nikada nije zatražio takav kredit niti ga je bilo tko u njegovo ime potpisao. Stoga je taj ugovor ništav. No, da su svi ti ugovori valjani opet ne bi nastala šteta jer bi Banka postala suvlasnikom Mediatora i ne bi ga mogla prodati Obrvanu po cijeni od 2,5 milijuna maraka za koju je tu tvrtku prije i kupila.

Glede sporne transakcije od 3,5 milijuna maraka, koje je Barač pokušao prebaciti na tvrtku Tanora iz Lichtensteina, sud je utvrdio kako nema dokaza da je Barač počinio to kazneno djelo. U optužnici se tvrdi da Tanora nije bila vlasnik 1762 dionice Dubrovačke banke koje je Barač, navodno, namjeravao otkupiti za rečeni iznos...

Jadran Kapor