07.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Noć najintenzivnijih napada NATO-a na SR Jugoslaviju
U četiri vala NATO pustošio Srbijom

Vojni komentar
U pozadini zračnih napada na SRJ, na Kosovu se odvijaju žestoki sukobi Vojske Jugoslavije i preostalih albanskih gerilaca. OVK bi mogao nestati s Kosova za pet dana.

Sudbina albanskih čelnika: Potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu
Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru i nije mu dopušteno komunicirati sa suradnicima

Izbjeglička katastrofa
Iz pakla Kosova u bijedu izbjegličkog kampa

Prijedlog zajedničkog izbornog programa u 15 točaka, što ga je čelnicima oporbene šestorke ponudio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša
Oporba se obvezuje na promjenu Ustava, reviziju pretvorbe i smanjenje budžeta za vojsku i policiju

Krah državnih financija
Nevolje u mirovinskom i zdravstvenom zavodu ugrozile su i državni proračun. Plaće kasne čak i MUP-u i MORH-u

Kriza zdravstva
Dvije najveće veledrogerije u Hrvatskoj, Medika i farmacija, optužuju Zavod za zdravstveno osiguranje

Dan uoči velikog koncerta s kraljem hrvatske estrade
Mišo Kovač: Nakon zagrebačkog koncerta selim se u Dalmaciju

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Noć najintenzivnijih napada NATO-a na SR Jugoslaviju
U četiri vala NATO pustošio Srbijom

BRUXELLES, BEOGRAD - Zrakoplovi NATO-a izveli su u noći s ponedjeljka na utorak dosad najintenzivnije napade na ciljeve u SRJ, potvrdio je u Bruxellesu visoki NATO-ov dužnosnik. - Izveli smo četiri vala zračnih napada, koliko dosad nismo izveli tijekom ijedne noći. To je bila noć najintenzivnijih napada - dodao je dužnosnik, čije ime Reuters nije objavio. Srbijanski mediji javili su da je 12 osoba poginulo, a više od 20 ranjeno u Aleksincu u NATO-ovu bombardiranju.

U NATO-u su jučer priopćili kako ne mogu potvrditi informaciju o smrti petero osoba te da se događaj istražuje, uz napomenu kako su mete napada bili vojni ciljevi na tom području. - Nemamo nikoga na području Jugoslavije tko bi mogao provjeriti informaciju o poginulima - rekao je jedan NATO-ov dužnosnik.

Cesta Beograd - Priština

Od početka napada NATO je "učinio sve" što je bilo u njegovoj moći da "ograniči broj civilnih žrtava", ali ne može "isključiti svaki rizik", izjavio je NATO-ov glasnogovornik bojnik Dan Baggio. Kako je rekao, nakon 13 dana bombardiranja, čini se da ima vrlo malo naznaka o stradanjima civila u NATO-ovim bombardiranjima. Napadnuta je glavna cesta od Beograda prema Prištini kako bi se otežala opskrba vojnih i policijskih postrojbi na Kosovu. Meta napada bio je i vojni stožer u Nišu, spremišta goriva, mostovi, komunikacijska središta i prometna infrastruktura. Na Kosovu je pogođena vojarna pokraj Prizrena i "drugi ciljevi", rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a ne navodeći pojedinosti. Agencija AFP također prenosi riječi anonimnog časnika NATO-a koji je rekao da su gađani vojni radio-releji, odnosno uređaji za prenošenje i pojačavanje radijskih signala. Dodao je kako je moguće da su u napadima na te objekte oštećeni i civilni radio i televizjski releji. Srbijanski mediji javljaju da su zrakoplovi NATO-a bombardirali u ponedjeljak na večer i u utorak rano ujutro više gradova u Srbiji te da je NATO izgubio dva zrakoplova u tim napadima. Radiotelevizija Srbija, pozivajući se na povjerljive izvore, javila je da je srušen avion F-117 na području Fruške gore.

Svi zrakoplovi neoštećeni

Zasada niti jedan neovisan izvor nije potvrdio tu vijest. Jedan dužnosnik NATO-a u Bruxellesu demantirao je pak srpske tvrdnje o rušenju dvaju zrakoplova iznad Novog Sada. - To je izmišljena informacija. Svi naši zrakoplovi vratili su se neoštećeni u svoje baze - rekao je taj dužnosnik. Najmanje su dva projektila pogodila rafineriju nafte blizu Novog Sada, javila je agencija Tanjug. Srpski mediji javljaju i da su NATO-ovi projektili gađali skladišta goriva tvornice Naftagas blizu Sombora, industrijsku zonu i zračnu luku pokraj Niša te televizijske odašiljače na području Gučeva blizu grada Loznice, na Fruškoj gori, Bogutovcu kod Prištine i na Crnom vrhu kod Kragujevca. Napadnuta su i predgrađa Kraljeva Jarčujak i Vitanovac te su oštećene prometnica i željeznička pruga koje povezuju Kraljevo i Kragujevac. Tanjug je javio da su na Kosovu NATO-ovi zrakoplovi pogodili pistu prištinske zračne luke Slatina i skladište goriva. Sirene su jučer označile kraj zračne opasnosti u Beogradu u 7.40 sati, a uzbuna je bila oglašena u ponedjeljak u 20.30 sati. No, Beograd jučer nije bio meta NATO-ovih napada...

Redakcijsko izvješće