07.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Noć najintenzivnijih napada NATO-a na SR Jugoslaviju
U četiri vala NATO pustošio Srbijom

Vojni komentar
U pozadini zračnih napada na SRJ, na Kosovu se odvijaju žestoki sukobi Vojske Jugoslavije i preostalih albanskih gerilaca. OVK bi mogao nestati s Kosova za pet dana.

Sudbina albanskih čelnika: Potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu
Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru i nije mu dopušteno komunicirati sa suradnicima

Izbjeglička katastrofa
Iz pakla Kosova u bijedu izbjegličkog kampa

Prijedlog zajedničkog izbornog programa u 15 točaka, što ga je čelnicima oporbene šestorke ponudio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša
Oporba se obvezuje na promjenu Ustava, reviziju pretvorbe i smanjenje budžeta za vojsku i policiju

Krah državnih financija
Nevolje u mirovinskom i zdravstvenom zavodu ugrozile su i državni proračun. Plaće kasne čak i MUP-u i MORH-u

Kriza zdravstva
Dvije najveće veledrogerije u Hrvatskoj, Medika i farmacija, optužuju Zavod za zdravstveno osiguranje

Dan uoči velikog koncerta s kraljem hrvatske estrade
Mišo Kovač: Nakon zagrebačkog koncerta selim se u Dalmaciju

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Prijedlog zajedničkog izbornog programa u 15 točaka, što ga je čelnicima oporbene šestorke ponudio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša
Oporba se obvezuje na promjenu Ustava, reviziju pretvorbe i smanjenje budžeta za vojsku i policiju

Dražen Budiša Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša uputio je prije desetak dana predsjednicima drugih stranaka, članica šestorke, politički program zajedničkog nastupa SDP-a, HSLS-a, HSS-a, LS-a, HNS-a i IDS-a u predizbornoj kampanji te poslije izbora za Zastupnički dom. Riječ je o prvom programatskom dokumentu u kojemu se precizno definiraju zajednička polazišta šestorke i vrlo točno određuju njihovi prvi politički potezi poslije eventualne izborne pobjede.

S obzirom na činjenicu da HDZ-ovi političari i HDZ-u skloni mediji već mjesecima pokušavaju kompromitirati oporbu tvrdnjom da ona ne zna što bi učinila ako osvoji vlast te tezama da se oporbeni političari uopće ne mogu dogovoriti čak ni oko minimalnih zajedničkih stavova, Budišin program predizbornog nastupa i postizbornih poteza šestorke doista ima iznimno političko značenje.

Petnaest točaka

Budišin se dokument sastoji od 15 točaka. U tom vrlo kratkom materijalu (samo dvije gusto tipkane stranice teksta) navodi se čitav niz strateških, ali i konkretnih operativnih poteza. U prvoj točki HSLS-ova dokumenta o predizbornoj i postizbornoj suradnji šestorke kaže se da se HSLS, SDP, LS, HSS, HNS i IDS "obvezuju da će svoje namjere usmjeriti na stvaranje uvjeta za demokratski razvitak Hrvatske kao države parlamentarne demokracije, vladavine prava, političke, vjerske i nacionalne tolerancije s poštivanjem civilizacijskih standarda prava čovjeka, slobode medija i ukupnog razvoja civilnoga društva".

U prvoj se točki Budišina Programa jasno definiraju načela političkog djelovanja šestorke u skladu s glavnim načelima funkcioniranja liberalne demokracije na Zapadu. U drugoj točki kaže se da se stranke šestorke "obvezuju da će pristupiti izmjeni Ustava i drugih zakona koji su prepreka razvitku Hrvatske u prosperitetnu državu i njezino uključenje u sve ekonomske i sigurnosne asocijacije." Tom se točkom, zapravo, najavljuje ukidanje sadašnjeg predsjedničkog sustava. U trećoj se točki stranke šestorke "obvezuju da će ustrojiti izvršnu vlast bez revanšizma i uz poticanje znanja i stručnosti, neovisno o stranačkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti". Ta je točka važna zato što pobija HDZ-ove prigovore da će opozicija poslije izbora provoditi čistku po političkim kriterijima. U četvrtoj se točki predlaže da se stranke šestorke "obvežu da će u prvih 100 dana nove Vlade operativno razraditi sve aktivnosti koje proizlaze iz tih polazišta, napraviti detaljnu inventuru stanja u državi te javnost upoznati sa svim potezima i rokovima provedbe." Peta točka, koja je i najdulja u Programu, bavi se načelnim potezima u gospodarstvu: u tom se dijelu predlaže da se "izmjenama zakona stvori stabilno, i za strane investitore poticajno zakonodavno okruženje, eleiminira politički utjecaj na gospodarstvo, razriješi problem unutarnjeg duga, odredi strategija restrukturiranja za najvažnija poduzeća te da se smanji porezno opterećenje. Tu se također spominje i kreditno stimuliranje malog i srednjeg poduzetništva i otvaranje radnih mjesta na oslobođenim područjima. U šestoj se točki HSLS-ova Programa za zajednički nastup oporbe propisuje da valja "sanirati bankarski sustav, preispitati njegovo djelovanje u proteklom razdoblju te vratiti povjerenje u funkcioniranje banaka, u cilju poticanja štednje građana kao najjefitnijeg kapitala za financiranje razvoja. U toj se točki također inzistira na zaštiti svakog štediše, bez obzira na visinu uloga. Sedma točka Budišina političkog Programa za preuzimanje vlasti posebno je važna. U tom dijelu Budiša, naime, predlaže djelomično poništenje privatizacije i pretvorbe! Dražen Budiša doslovno kaže: "Preispitat ćemo i poništiti privatizaciju u svakom slučaju gdje postoji osnovana sumnja u kriminal i zloporabu vlasti, osobito kada je došlo do obustave proizvodnje i rasprodaje nacionalnog bogatstva. Kaznit ćemo sve oblike kriminala i korupcije i stvoriti uvjete za fizičku i pravnu sigurnost građana i njihove imovine." U sedmoj je točki prvi put decidirano izjavio što će oporba učiniti s dvojbenim pretvorbama.

Za civilni proračun

Osma točka Programa HSLS-a govori o smanjenju troškova državnog proračunate o djelotvornoj kontroli troškova državnog proračuna. Deveta točka, iako kratka, jedna je od najvažnijih jer se bavi vojskom i policijom. Ta točka glasi: "Valja depolitizirati vojsku i policiju, staviti pod parlamentarni nadzor rad tajnih službi te postupno mijenjati strukturu državnog proračuna od vojne u civilnu." Sadržajem te točke predsjednik HSLS-a zapravo konstatira da je proračun, četiri godine poslije rata, u funkciji vojske i policije, te se jasno određuje prema položaju obavještajnih službi. U desetoj točki traži se "razvijanje djelotvorne lokalne samouprave u decentraliziranoj Hrvatskoj i uspostavljanje sustava financiranja usklađenog s potrebama lokalne samouprave." Tim se dijelom predsjednik HSLS-a definitivno emancipirao od prigovora da, zapravo, zagovara ublaženu verziju Tuđmanove, bitno centralizirane i konzervativne Hrvatske...

Davor Butković