07.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Noć najintenzivnijih napada NATO-a na SR Jugoslaviju
U četiri vala NATO pustošio Srbijom

Vojni komentar
U pozadini zračnih napada na SRJ, na Kosovu se odvijaju žestoki sukobi Vojske Jugoslavije i preostalih albanskih gerilaca. OVK bi mogao nestati s Kosova za pet dana.

Sudbina albanskih čelnika: Potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu
Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru i nije mu dopušteno komunicirati sa suradnicima

Izbjeglička katastrofa
Iz pakla Kosova u bijedu izbjegličkog kampa

Prijedlog zajedničkog izbornog programa u 15 točaka, što ga je čelnicima oporbene šestorke ponudio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša
Oporba se obvezuje na promjenu Ustava, reviziju pretvorbe i smanjenje budžeta za vojsku i policiju

Krah državnih financija
Nevolje u mirovinskom i zdravstvenom zavodu ugrozile su i državni proračun. Plaće kasne čak i MUP-u i MORH-u

Kriza zdravstva
Dvije najveće veledrogerije u Hrvatskoj, Medika i farmacija, optužuju Zavod za zdravstveno osiguranje

Dan uoči velikog koncerta s kraljem hrvatske estrade
Mišo Kovač: Nakon zagrebačkog koncerta selim se u Dalmaciju

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Izbjeglička katastrofa
Iz pakla Kosova u bijedu izbjegličkog kampa

KUKEŠ - Na sjevernom prilazu Kukešu nastao je veliki kamp u kojem se okupljaju prognani Kosovari. Riječ je o običnoj livadi nedaleko od gradskog odlagališta smeća na kojoj su se zaustavile na stotine tisuća obitelji u traktorskim prikolicama, automobilima, ponekom kamionu, a ima i onih što su prebjegli vozeći sve što im je preostalo na maloj prikolici motokultivatora. Pod snježnim nebom podno 2500 metara visoke planine Gjalica oni čekaju milost, na temperaturi što jedva prelazi nekoliko stupnjeva iznad nule. Jedina zaštita im je najlon od kojega su napravili improvizirane šatore. Situacija je očajna, kažu nam da svaki dan umire nekoliko djece i staraca.

'Idite u svoju Albaniju'

- S obitelji sam na putu već 15 dana. Na traktorskoj prikolici vozim 25 ljudi, od toga osmero djece, dvoje najmlađih imaju samo tri, odnosno četiri mjeseca. Dva tjedna nismo jeli ništa osim malo keksa, kruha i sira što smo ponijeli od kuće, a ništa nismo dobili ni kad smo prešli albansku granicu, čak ni šalicu čaja, ništa! - pun očaja i sa suzama u očima govori nam Abdulah Shala iz mjesta Doberdelan kraj Suve Reke. Svjedočanstva prognanika, iako su sva vrlo slična, jedini su izvor saznanja o onome što se događa o Kosovu a to se svodi na bezobziran teror, strijeljanja, bešćutnost prema civilima.

- Bio je 1. travnja kad je predvečer jugoslavenska vojska došla u naše selo - svjedoči nam Agim Krasniqi iz Velike Kruše nedaleko od Orahovca.

- Došli su i rekli da idemo u svoju republiku, Albaniju. Brzo smo sve spremili, već je prošla ponoć, na prikolicu sam stavio najprije svoju nepokretnu majku. Ubrzo smo čuli avione, a potom su po našem selu počele padati bombe. Bilo je točno 1.40 sati. Jedna je bomba ili raketa, ne znam što, pala u naše dvorište. Traktorska se prikolica i sve na njoj pretvorilo u buktinju - priča Agim, odlučni 40-godišnjak i guši se u plaču.

- Evo, tu, na ovoj prikolici izgorjela mi je mama, pred mojim očima, a ja joj nisam mogao pomoći jer su nas stalno bombardirali.

Caruju pravoslavni plaćenici

Teror i strah vladaju Kosovom, a rijeke ljudi slijevaju se i dalje preko Prokletija u Albaniju gdje ih progone srpski vojnici, policajci, ali i paravojne Arkanove formacije te novoosnovane skupine pravoslavne legije stranaca - ruskih, rumunjskih, bjeloruskih i tko zna još otkuda skupljenih plaćenika, koji dolaze na Kosovo pljačkati i ubijati kako bi pomogli srpskoj braći...

Damir Konestra i Srđan Vrančić