07.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Noć najintenzivnijih napada NATO-a na SR Jugoslaviju
U četiri vala NATO pustošio Srbijom

Vojni komentar
U pozadini zračnih napada na SRJ, na Kosovu se odvijaju žestoki sukobi Vojske Jugoslavije i preostalih albanskih gerilaca. OVK bi mogao nestati s Kosova za pet dana.

Sudbina albanskih čelnika: Potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu
Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru i nije mu dopušteno komunicirati sa suradnicima

Izbjeglička katastrofa
Iz pakla Kosova u bijedu izbjegličkog kampa

Prijedlog zajedničkog izbornog programa u 15 točaka, što ga je čelnicima oporbene šestorke ponudio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša
Oporba se obvezuje na promjenu Ustava, reviziju pretvorbe i smanjenje budžeta za vojsku i policiju

Krah državnih financija
Nevolje u mirovinskom i zdravstvenom zavodu ugrozile su i državni proračun. Plaće kasne čak i MUP-u i MORH-u

Kriza zdravstva
Dvije najveće veledrogerije u Hrvatskoj, Medika i farmacija, optužuju Zavod za zdravstveno osiguranje

Dan uoči velikog koncerta s kraljem hrvatske estrade
Mišo Kovač: Nakon zagrebačkog koncerta selim se u Dalmaciju

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Sudbina albanskih čelnika: Potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu
Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru i nije mu dopušteno komunicirati sa suradnicima

Rugova i Šajinović ZAGREB, SKOPLJE - Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru srpske policije i može kontaktirati samo s onima koje mu oni odrede. Ako je i išao u Beograd, u što uopće nismo još sigurni, išao je pod pritiskom.

S ruskim veleposlanikom se jest sastao jer je očigledno da je susret snimljen u njegovoj kući, ali nismo sigurni gdje se sastao s poptredsjednikom Vlade Šainovićem, o čemu je javila srpska televizija. Rugovi srpska policija ne dopušta nikakav kontakt s njegovim najbližim suradnicima. Osobno sam prošlog tjedna pokušavao doći u njegovu kuću u Velaniji, gdje ga pritvorenog drže zajedno sa ženom, dva sina i kćerkom, ali mi to policija nije dala - ispričao nam je jučer, odmah po svom dolasku u Skopje, potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu koji se tek jučer uspio u zbjegu iz Prištine probiti preko makedonske granice.

Iako nije osobno uspio razgovarati s Rugovom uvjeren je da su sve interpretacije po kojima bi se Milošević mogao nagoditi s Rugovom potpuno pogrešne i da Rugovu prisiljavaju da daje izjave kakve se objavljuju u srpskim medijima.

- Rugova je sasvim sigurno čvrsto opredijeljen braniti ono što jest volja albanskoga naroda, a to je puna nezavisnost Kosova. Uvjeren sam da nije promijenio svoje stavove, već da je prisiljen snimati se za televiziju, te da će sve što radi raditi isključivo u interesu albanskoga naroda - rekao nam je Jerliu, tvrdeći da Rugova sigurno nije izgubio potporu kosovskih Albanaca. Na pitanje zašto se Rugova sastao baš s ruskim veleposlanikom, odgovorio nam je da Rugova pokušava stupiti u kontakt s predstavnicima međunardne zajednice kako bi se izvukao iz pritvora u kojemu se nalazi, ali mu srpska policija bira sugovornike i ne dopušta kontakte sa zapadnim dužnosnicima. Rugovu su, podsjetimo, pozvali na osobni kontakt Javier Solana, Washington, Bonn i Pariz. Predstavnik DLK-a nije se želio preciznije odrediti prema prošlotjednom formiranju vlade kosovskih Albanaca u Albaniji.

Jerliu, koji je jučer izišao preko Blaca, kaže kako mu je najveći problem bio izići iz Prištine, odnosno izbjeći naoružanim Srbima koji haraju gradom. Teško je, kaže, uopće definirati spadaju li Srbi koji provode nasilje po Prištini u neke militarne ili paramilitarne jedinice, ali je sasvim sigurno da svi djeluju po volji jednoga čovjeka - Slobodana Miloševića. Svi Albanci, osim nekoliko starica, do sada su istjerani iz Prištine. U telefonski kontakt s njime stupili smo preko poznatog sportaša Envera Idrizija koji također snažno podržava Rugovu, tvrdeći da je "Rugova za Albance isto što i Clinton za Amerikance"...

Sanja Despot