07.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Noć najintenzivnijih napada NATO-a na SR Jugoslaviju
U četiri vala NATO pustošio Srbijom

Vojni komentar
U pozadini zračnih napada na SRJ, na Kosovu se odvijaju žestoki sukobi Vojske Jugoslavije i preostalih albanskih gerilaca. OVK bi mogao nestati s Kosova za pet dana.

Sudbina albanskih čelnika: Potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu
Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru i nije mu dopušteno komunicirati sa suradnicima

Izbjeglička katastrofa
Iz pakla Kosova u bijedu izbjegličkog kampa

Prijedlog zajedničkog izbornog programa u 15 točaka, što ga je čelnicima oporbene šestorke ponudio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša
Oporba se obvezuje na promjenu Ustava, reviziju pretvorbe i smanjenje budžeta za vojsku i policiju

Krah državnih financija
Nevolje u mirovinskom i zdravstvenom zavodu ugrozile su i državni proračun. Plaće kasne čak i MUP-u i MORH-u

Kriza zdravstva
Dvije najveće veledrogerije u Hrvatskoj, Medika i farmacija, optužuju Zavod za zdravstveno osiguranje

Dan uoči velikog koncerta s kraljem hrvatske estrade
Mišo Kovač: Nakon zagrebačkog koncerta selim se u Dalmaciju

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Vojni komentar
U pozadini zračnih napada na SRJ, na Kosovu se odvijaju žestoki sukobi Vojske Jugoslavije i preostalih albanskih gerilaca. OVK bi mogao nestati s Kosova za pet dana.

Hoće li OVK biti potpuno uništen kao organizirana oružana sila prije nego što efekti NATO-ovih zračnih udara počnu davati konkretne rezultate na terenu? Prema izvještajima NATO saveza, OVK pruža organizirani otpor jedino u jugozapadnom dijelu pokrajine, između Peći, Junika i Đakovice. Britanci su procjenjivali da u tom dijelu pokrajine srpskim nasrtajima organizirano pruža otpor nešto više od 5000 Albanaca naoružanih pješadijskim naoružanjem i oružjem za blisku protuoklopnu borbu. Vjerojatno je ostalo još dosta naoružanih boraca OVK diljem Kosova ali, kako izvještaji govore, ne pružaju značajniji oružani otpor.

VJ i specijalci protiv OVK

Postrojbe Vojske Jugoslavije i ministarstva unutarnjih poslova angažirane su na dva kolosjeka.Težišni dio vojnih formacija i snaga specijalne policije usmjeren je na djelovanja protiv OVK i područja u kojima postoji oružani otpor, a drugi dio oružanih snaga, uključujući i paravojne formacije Arkanovih Tigrova i Belih orlova, angažiran je na etničkom čišćenju i deportaciji albanskog stanovništva s područja na kojima se ne pruža organizirani oružani otpor. Za borbeno djelovanje protiv OVK stalno su angažirane mehanizirano-motorizirane brigade VJ zajedno s najmanje jednom brigadom snaga specijalne policije. Pod njihovim zapovjedništvom nalaze se i ostale srpske paravojne formacije. Cijela akcija provodi se pod jedinstvenim zapovjedništvom Prištinskog korpusa i koordinirana je s ostalim državnim službama. Taktika koju Vojska Jugoslavije koristi u borbi protiv albanskih gerilaca drastično krši sve međunarodne konvencije o zaštiti civilnog stanovništva u ratu. Jedini mogući način uništenja gerile je potpuno istrebljenje lokalnog stanovništva koje predstavlja logističku i regrutnu osnovu boraca u šumi. Zbog toga, borba protiv OVK uključuje i najbrutalnije oblike genocida i etničkog čišćenja. Srpske snage napreduju od rubnih područja zone pod kontrolom OVK prema njezinu središtu uništavajući selo po selo. U posljednim borbama gotovo da i nije bilo izravnog sukoba OVK i srpskih snaga. U akcijama srpskih snaga najprije tenkovi opkole selo. Ako se u selu očekuje otpor, djeluje se tenkovima i protuzrakoplovnim topovima s udaljenosti. Nakon toga iz sela se istjera svo stanovništvo. Obvezno se provodi postupak izdvajanja vojnosposobnih muškaraca, a žene, djeca i starci tjeraju se prema granici. Odvojeni muškarci odvode se u nepoznatom smjeru. Postoje ozbiljne indicije masovnih likvidacija. Srpska taktika "čišćenja" terena dobro je poznata, osobito iz rata u BiH.

Arkanovi eskadroni smrti

Nije poznato tko zapovijeda eskadronima smrti zaduženima za likvidacije na terenu. Iz iskustva u ratu u BiH i Hrvatskoj te snage, premda su se javno daklarirale pod zapovjedništo VJ, zapravo su bile organizirane i slane na teren od republičkog MUP-a. Te snage najvjerojatnije, kao i u ratu u Hrvatskoj i BiH, svoje usluge naplaćuju pljačkom lokalnog stanovništva. Dijelovi Kosova u kojima ne postoji oružani otpor OVK, čiste se uz nešto manju razinu brutalnosti, a u protjerivanju albanskog stanovništva aktivnu ulogu igra i domaće naoružano srpsko stanovništvo. Prema sadašnjem tempu deportacije, Kosovo bi za pet dana moglo ostati bez albanskog stanovništva. Odlaskom Albanaca nestaje osnovna regrutska i logistička baza OVK, koji svoj daljni opstanak i postojanje može vezati isključivo uz pomoć izvan Kosova. Napredovanje srpskih trupa na terenu moglo bi prouzročiti dolazak letećih topovnjača AH-64 Apache i otvaranje koridora iz Albanije za dostavu oružane pomoći OVK. No, ti će helikopteri, u najboljem slučaju, kasniti pet dana, a službenih izjava o vojnoj pomoći OVK još nema. Ako želi sačuvati OVK kao organiziranu oružanu silu, NATO mora poduzeti izravne akcije koje će ojačati njezinu borbu protiv tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Koliko god zrakoplovi intenzivirali svoje napade, jedino OVK može donekle pružiti zaštitu albanskom stanovništvu na terenu. Potpunim porazom OVK i protjerivanjem cjelokupnog albanskog pučanstva s Kosova operacija NATO gubi svoj prvotni smisao.

Josip Novak