07.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Noć najintenzivnijih napada NATO-a na SR Jugoslaviju
U četiri vala NATO pustošio Srbijom

Vojni komentar
U pozadini zračnih napada na SRJ, na Kosovu se odvijaju žestoki sukobi Vojske Jugoslavije i preostalih albanskih gerilaca. OVK bi mogao nestati s Kosova za pet dana.

Sudbina albanskih čelnika: Potpredsjednik Demokratske lige Kosova Maim Jerliu
Ibrahim Rugova je u kućnom pritvoru i nije mu dopušteno komunicirati sa suradnicima

Izbjeglička katastrofa
Iz pakla Kosova u bijedu izbjegličkog kampa

Prijedlog zajedničkog izbornog programa u 15 točaka, što ga je čelnicima oporbene šestorke ponudio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša
Oporba se obvezuje na promjenu Ustava, reviziju pretvorbe i smanjenje budžeta za vojsku i policiju

Krah državnih financija
Nevolje u mirovinskom i zdravstvenom zavodu ugrozile su i državni proračun. Plaće kasne čak i MUP-u i MORH-u

Kriza zdravstva
Dvije najveće veledrogerije u Hrvatskoj, Medika i farmacija, optužuju Zavod za zdravstveno osiguranje

Dan uoči velikog koncerta s kraljem hrvatske estrade
Mišo Kovač: Nakon zagrebačkog koncerta selim se u Dalmaciju

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Kriza zdravstva
Dvije najveće veledrogerije u Hrvatskoj, Medika i farmacija, optužuju Zavod za zdravstveno osiguranje

ZAGREB - Kriza u zdravstvu i dalje se nastavlja, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dodatno će ovih dana opteretiti i nova potraživanja ljekarni i bolnica jer je 1. travnja istekao ugovoreni rok od 90 dana, nakon kojeg Zavod mora početi podmirivati svoje račune iz ove godine. Druga najveća veletrgovina lijekovima, zagrebačka Farmacija, također se nalazi u problemima zbog nelikvidnosti u zemlji, i u HZZO-u.

- Dodatno nas opterećuje i 30 milijuna kuna kredita koji smo podigli kako bismo mogli ispunjavati svoje obveze, a mjesečna kamata nam je oko 370.000 kuna. Krediti su vrlo nepovoljni uz čvrstu deviznu klauzulu, a godišnja kamata je 14,5 posto - ističe direktor Farmacije Janko Radić, ujedno i voditelj Grupacije trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Puca zdravstveni lanac

- Osnovni je problem što Vlada i Ministarstvo financija nisu održali obećanje o sanaciji zdravstva koje je dogovoreno u prosincu prošle godine - istaknuo je Radić, dodajući kako su mjenicama HZZO-a plaćeni dugovi bolnica i domova zdravlja iz prošle godine dok ljekarne Farmaciji duguju preko 61 milijun kuna na ime prošle godine. Uz to, Farmacija od zdravstva na dan 1. travnja potražuje 197 milijuna kuna, od toga 32 milijuna kuna preko 160 dana plaćanja.
- Tražimo pomoć na sve strane. Obratili smo se ministarstvima zdravstva, financija i gospodarstva te HZZO-u, a odgovora niotkuda - rezignirano će direktor Radić. On ističe kako bi krajem travnja ponovno mogla nastupiti nestašica lijekova jer domaća farmaceutska industrija za nabavu robe, isplatu plaća i druge troškove treba gotovinu, a ne mjenice.
- Nadam se da će Vlada pronaći obećana sredstva i da će svi u zdravstvenom lancu lakše dočekati ljeto - zaključio je direktor Radić.

Tužba protiv HZZO-a

Situacija nije bolja ni u najvećoj hrvatskoj veledrogeriji Mediki koja također proziva Vladu, a posebice Ministarstvo financija zbog neispunjavanja obećanja.
- Medika će biti prisiljena tužiti HZZO za nepodmirene dugove u iznosu od 65 milijuna kuna, a koji je trebao biti plaćen do 20. siječnja - istaknuo je predsjednik Uprave Medike mr. Mladen Kovačić. Dodao je kako je od 128 milijuna kuna duga plaćeno nešto manje od polovice i to većina u mjenicama, a tek dio u gotovini. Medika za tekuću likvidnost koristi kredit Zagrebačke banke u iznosu od 25 milijuna DEM - samo za prošlu godinu platila je 6,8 milijuna kuna kamata kojim je financirano zdravstvo, a na negativnu tečajnu razliku Medika je platila još 2,7 milijuna kuna.
- Na dan 2. travnja Medika duguje svojim dobavljačima oko 84 milijuna kuna preko ugovorenih rokova plaćanja. Od toga Plivi dugujemo 60 milijuna, Belupu osam, a Leku i Krki po pet milijuna kuna - istaknuo je mr. Kovačić, dodajući kako se Medika više ne može kreditno zaduživati, ali ni kreditirati HZZO. U samo prva tri mjeseca ove godine Medika je prodala robe u vrijednosti od oko 350 milijuna kuna, a uspjela je naplatiti oko 205 milijuna kuna dok je nenaplaćeno ostalo oko 36 milijuna DEM.
Mr. Kovačić istaknuo je kako će vrlo skoro doći do nestašice lijekova i neopskrbljenosti hrvatskog tržišta ukoliko se nešto hitno ne promjeni u korist priliva novca prema HZZO-u...

Andreja Šantek