09.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatska vlada dovršila prijedlog novog mirovinskog sustava
Obvezna izdvajanja za penzije: 16,5 posto za sve zaposlene plus 5 posto za mlađe od 40 godina

Sindikalni prosvjedi
Od prvog svibnja poštari svake subote u štrajku

Skandal: Hrvatski biskup zadržan u Jugoslaviji
Vlasti SRJ ne puštaju pomoćnog biskupa Đuru Gašparovića jer ga smatraju vojnim obveznikom

Nakon ostavke Marije Peakić-Mikuljan stvara se nova kadrovska križaljka
Obrad Kosovac novi glavni urednik Hrvatske televizije

Hrvatska u Chicagu: Svečani domjenak i večera za američke Hrvate u hotelu Hyatt
Gelbard: Pristup euroatlanskim integracijama ovisi o Hrvatskoj

Ukradena spomen-ploča Erdutskog sporazuma
Prognanik izrezao Erdutsku ploču na četiri dijela da bi je poslao Šariniću, Galbraithu, Milanoviću i Stoltenbergu

Parlamentarne stranke sljedeći tjedan kreću u završne razgovore o izbornom zakonodavstvu
HDZ za proporcionalni, oporbena šestorka za mješoviti sustav!?

Intervju: Velimir Jurišić, predsjednik novoosnovane Zajednice nezaposlenih
Kada je Franjo Tuđman obećao zapošljavanje 50 tisuća radnika, otpušteno ih je 100 tisuća

Udari NATO-a na Jugoslaviju
Gađano središte Beograda

Mostobran
Živi štit na mostovima u Beogradu i Novom Sadu

Srpska radio-televizija
RTS nudi NATO-u šest sati programa na dan

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Udari NATO-a na Jugoslaviju
Gađano središte Beograda

Beograd noću BRUXELLES, BEOGRAD - Tijekom noći na četvrtak NATO je izveo serije uspješnih napada po ciljevima u SRJ, izjavio je jučer za AP izvor u NATO-u, dok izvještaji jugoslavenskih medija govore da je broj zračnih napada bio znatno manji nego prijašnjih noći. Ovaj put je, međutim, metom žestokog udara bio i sam Beograd, i to središte grada. U napadu netom iza ponoći pogođena je ispražnjena vojna zgrada, sedmerokatnica na jednoj od glavnih beogradskih ulica koja vodi od željezničke stanice, u neposrednoj blizini avenije gdje se nalaze i zgrade stranih veleposlanstava.

Prema izvorima u Pentagonu, jučer su ostali ciljevi napada uglavnom bili izvan gradova, a posebno se to odnosi na Kosovo gdje su gađane vojne i policijske jedinice. Cilj NATO-ovih udara sada sve više postaju oklopna vozila, a za to bi sljedećih dana mogao biti pojačan angažman aviona A-10, nazvanih "ubojice tenkova".

Svi vojni zrakoplovi kojima upravljaju piloti vratili su se jučer ujutro u svoje baze, izjavio je dužnosnik NATO-a koji nije imenovan. On, međutim, nije htio komentirati navodni gubitak jedne bespilotne letjelice za trajanja napada na Jugoslaviju. AP je jučer također javio da se jugoslavenske vlasti premišljaju bi li, zbog nastavka NATO-ovih napada, predale trojicu američkih vojnika zarobljenih prije nekoliko dana. Novinska agencija poziva se na izvore bliske bivšem ciparskom predsjedniku Spyrosu Kyprianouu koji radi na puštanju trojice Amerikanaca.

NATO je odlučio uništiti odašiljače jugoslavenske televizije i radija kao jedan od sljedećih prioriteta u zračnoj kampanji protiv Jugoslavije, koja traje već dva tjedna, rekao je jučer prvi čovjek francuskih oružanih snaga general Jean-Pierre Kelche. - Smatramo da su srpska televizija i radio krajnje opasna oruđa koja oblikuju srpsko javno mnijenje. Uništit ćemo mrežu lažnih informacija - rekao je Kelche. - Razorit ćemo njihove odašiljače i relejne postaje. Naš cilj nisu novinari - dodao je. Kelche je također rekao da je NATO povećao broj ciljeva koje njegovi zrakoplovi napadaju svakog dana sa 50 do 60 na više od 140, dok se intenzitet noćnih zračnih udara udvostručio u posljednje tri noći.

Inače, jučer je u posjetu američkim pilotima u bazi u Avianu boravio američki ministar obrane William Cohen, koji im je tom prigodom poručio kako će se njihove misije bombardiranja SRJ isplatiti te da će "NATO prevladati".

Albanski izvori iz Prištine javljaju o sukobima između albanskih i srpskih snaga na sjeveru Kosova, između Kosovske Mitrovice i Podujeva, gdje se u vrlo teškim uvjetima nalazi oko 70.000 Albanaca u okruženju srpskih snaga. U nekoliko područja na sjeveru Kosova srpske snage još uvijek nisu uspjele prodrijeti, a kako ističu izvori OVK, albanski su borci uspjeli vratiti neke svoje prijašnje položaje...

Redakcijsko izvješće