09.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatska vlada dovršila prijedlog novog mirovinskog sustava
Obvezna izdvajanja za penzije: 16,5 posto za sve zaposlene plus 5 posto za mlađe od 40 godina

Sindikalni prosvjedi
Od prvog svibnja poštari svake subote u štrajku

Skandal: Hrvatski biskup zadržan u Jugoslaviji
Vlasti SRJ ne puštaju pomoćnog biskupa Đuru Gašparovića jer ga smatraju vojnim obveznikom

Nakon ostavke Marije Peakić-Mikuljan stvara se nova kadrovska križaljka
Obrad Kosovac novi glavni urednik Hrvatske televizije

Hrvatska u Chicagu: Svečani domjenak i večera za američke Hrvate u hotelu Hyatt
Gelbard: Pristup euroatlanskim integracijama ovisi o Hrvatskoj

Ukradena spomen-ploča Erdutskog sporazuma
Prognanik izrezao Erdutsku ploču na četiri dijela da bi je poslao Šariniću, Galbraithu, Milanoviću i Stoltenbergu

Parlamentarne stranke sljedeći tjedan kreću u završne razgovore o izbornom zakonodavstvu
HDZ za proporcionalni, oporbena šestorka za mješoviti sustav!?

Intervju: Velimir Jurišić, predsjednik novoosnovane Zajednice nezaposlenih
Kada je Franjo Tuđman obećao zapošljavanje 50 tisuća radnika, otpušteno ih je 100 tisuća

Udari NATO-a na Jugoslaviju
Gađano središte Beograda

Mostobran
Živi štit na mostovima u Beogradu i Novom Sadu

Srpska radio-televizija
RTS nudi NATO-u šest sati programa na dan

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Intervju: Velimir Jurišić, predsjednik novoosnovane Zajednice nezaposlenih
Kada je Franjo Tuđman obećao zapošljavanje 50 tisuća radnika, otpušteno ih je 100 tisuća

Velimir Jurišić Cilj u veljači osnovane Zajednice nezaposlenih prije svega je edukacija nezaposlenog stanovništva, radikalno smanjenje broja nezaposlenih i djelotvorna zaštita onih koji su bez vlastite krivnje i dalje bez posla, rekao je u razgovoru za Jutarnji list predsjednik Zajednice Velimir Jurišić. Taj bivši pomorac i ekonomist i sam je na socijalnoj skrbi, a posljednje radno mjesto bilo mu je u Fotokemici, gdje je radio na uvozu i izvozu. U Zajednicu se u posljednja dva mjeseca učlanilo nekoliko stotina ljudi, a u tijeku je osnivanje podružnica u svim većim gradovima.

- Je li u ovakvoj gospodarskoj situaciji moguće smanjiti broj nezaposlenih u Hrvatskoj?

- Mora biti jasno da nema smanjivanja nezaposlenosti dok je HDZ na vlasti. Vladajuća stranka može na riječima prisvojiti sve naše izvedbene programe, ali će ih pri tome obesmisliti, kao što su to već učinili sa svime čega su se dohvatili. Nužno je smanjenje javne potrošnje i tu leži velika mogućnost da se novac okrene u proizvodni rad. Također, smatramo da je hitno potrebna gospodarska obnova, a pretpostavke za to su: radikalna revizija pretvorbe, investiranje u proizvodne kapacitete, te uspostavljanje pravne sigurnosti za inozemne investicije.

- Vlada još ništa konkretno nije učinila da bi smanjila broj nezaposlenih, premda je predsjednik Tuđman obećavao otvaranje čak 50 000 novih radnih mjesta. Kako to komentirate?

- Neki iz vladajuće strukture obećavali su milijarde dolara od hrvatskih iseljenika kad HDZ dođe na vlast. Dobro znamo da se od tih obećanja ništa nije ostvarilo. Slično se dogodilo s obećanjem predsjednika Tuđmana, koji je najavio da će se uposliti 50.000 radnika, a odmah potom otpustili su ih 100.000. To je velika demagogija i instrumentalizacija najugroženije populacije u političke svrhe. No, to je i bio jedan od razloga zbog kojega smo se udružili u zajednicu nezaposlenih. Onaj tko je to izgovorio i dao nam nadu, a potom nas prevario, izgubio je naše povjerenje. Mi imamo svoje probleme, ali smo isto tako dostojanstveni i vrlo osjetljivi na odnos prema nama i to želimo dati na znanje svima koji se pozivaju na nas, kako vladajućoj stranci, koja je izgubila naše povjerenje, tako i oporbi, koja tek mora dokazati da zaslužuje povjerenje.

- Hoće li se Zajednica nezaposlenih aktivnije uključiti u predstojeće izbore?

- Mi smo se prije svega organizirali kao nestranačka i nepolitička udruga, ali naše djelovanje će biti usmjereno i podržat ćemo one stranke koje budu imale sluha za naše probleme. No, moram kritizirati i oporbene stranke, koje nisu dovoljno problematizirale problem nezaposlenosti te ga nisu dovoljno oštro iznosili. Mi zasad usko surađujemo sa ASH-om, koji nam daje logističku potporu i prostorije za rad, no ugovorili smo sastanke sa HSS-om, LS-om i HSLS-om. Pokušat ćemo s njima napraviti dogovor s ciljem što transparentnijeg iznošenja naših problema...

Ivica Buljan