09.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatska vlada dovršila prijedlog novog mirovinskog sustava
Obvezna izdvajanja za penzije: 16,5 posto za sve zaposlene plus 5 posto za mlađe od 40 godina

Sindikalni prosvjedi
Od prvog svibnja poštari svake subote u štrajku

Skandal: Hrvatski biskup zadržan u Jugoslaviji
Vlasti SRJ ne puštaju pomoćnog biskupa Đuru Gašparovića jer ga smatraju vojnim obveznikom

Nakon ostavke Marije Peakić-Mikuljan stvara se nova kadrovska križaljka
Obrad Kosovac novi glavni urednik Hrvatske televizije

Hrvatska u Chicagu: Svečani domjenak i večera za američke Hrvate u hotelu Hyatt
Gelbard: Pristup euroatlanskim integracijama ovisi o Hrvatskoj

Ukradena spomen-ploča Erdutskog sporazuma
Prognanik izrezao Erdutsku ploču na četiri dijela da bi je poslao Šariniću, Galbraithu, Milanoviću i Stoltenbergu

Parlamentarne stranke sljedeći tjedan kreću u završne razgovore o izbornom zakonodavstvu
HDZ za proporcionalni, oporbena šestorka za mješoviti sustav!?

Intervju: Velimir Jurišić, predsjednik novoosnovane Zajednice nezaposlenih
Kada je Franjo Tuđman obećao zapošljavanje 50 tisuća radnika, otpušteno ih je 100 tisuća

Udari NATO-a na Jugoslaviju
Gađano središte Beograda

Mostobran
Živi štit na mostovima u Beogradu i Novom Sadu

Srpska radio-televizija
RTS nudi NATO-u šest sati programa na dan

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Hrvatska u Chicagu: Svečani domjenak i večera za američke Hrvate u hotelu Hyatt
Gelbard: Pristup euroatlanskim integracijama ovisi o Hrvatskoj

CHICAGO - Američki Hrvati, njih oko 1800, njihovi gosti i brojni uzvanici u srijedu navečer su u čikaškom hotelu Hyatt svečanim domjenkom i večerom obilježili održavanje manifestacije Hrvatska u Chicagu i otvaranje dugo očekivanoga Generalnog konzulata RH u tom višemilijunskom gradu. Među gostima su, uz članove hrvatskoga državnog i gospodarskog izaslanstva, bili brojni uglednici američkoga političkog i javnog života. Neki od njih, poput kongresmena Dennisa Kucinicha, s ponosom su se sjetili svoga hrvatskog podrijetla, a drugi, poput predstavnika grada Chicaga i savezne države Illinois, istaknuli su doprinos hrvatske zajednice i želju za proširenjem odnosa SAD-a i Hrvatske na svim poljima.

Dugotrajnim pljeskom pozdravljen je posebni američki izaslanik za provedbu Daytona, veleposlanik Robert Gelbard, koji je ocijenio kako odnose Hrvatske i SAD-a krasi partnerstvo u svim ključnim pitanjima.

- Sjedinjene Države će poduprijeti želju i nastojanja Hrvatske da postane punopravni član svih europskih i transatlantskih institucija - obećao je Gelbard, ali i upozorio da brzina kojom će se to htijenje ostvariti prije svega ovisi o Hrvatskoj.

Gelbard je govorio i o sadašnjoj krizi na Kosovu i djelovanju NATO-a te je visoko ocijenio stajalište i potporu Hrvatske. Ponovio je kako se ne može isključiti pokušaj srbijanskih vlasti da sukob prošire izvan svojih granica i ugroze susjede, a među njima i Hrvatsku.

- Državna tajnica je jasno rekla da bi takav pokušaj značio da se beogradske vlasti upuštaju u još širi sukob s NATO-om i da SRJ još dublje pada u međunarodnu izolaciju - rekao je Gelbard.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj William Montgomery sinoć je u ekskluzivnom intervjuu Hrvatskoj televiziji izjavio da će za dva do tri dana biti objavljene neke konkretne mjere u vezi s približavanjem Hrvatske međunarodnim integracijama.

- Vi ste na pravoj strani. Mi znamo koliko vaša zemlja sada trpi zbog vojne akcije NATO-a u SRJ, no međunarodna zajednica znat će cijeniti taj doprinos Hrvatske - rekao je Montgomery. Američki veleposlanik dodao je, međutim, kako budućnost Hrvatske i njezina pozicija u odnosu na važne europske i svjetske integracije prvenstveno ovisi o hrvatskome državnom vodstvu, od kojega se očekuje da donese važne odluke.

- Upravo je sada pravi trenutak da vaša vlada donese ispravne odluke, osobito u vezi sa zahtjevima koje Europa i SAD stavljaju pred Hrvatsku kao uvjet za pristupanje integracijama - rekao je Montgomery. Također je ocijenio da je hrvatska vojna sila izvrsno ustrojena te da je po mnogočemu već prilagođena NATO-ovim standardima...

N. Đula