09.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatska vlada dovršila prijedlog novog mirovinskog sustava
Obvezna izdvajanja za penzije: 16,5 posto za sve zaposlene plus 5 posto za mlađe od 40 godina

Sindikalni prosvjedi
Od prvog svibnja poštari svake subote u štrajku

Skandal: Hrvatski biskup zadržan u Jugoslaviji
Vlasti SRJ ne puštaju pomoćnog biskupa Đuru Gašparovića jer ga smatraju vojnim obveznikom

Nakon ostavke Marije Peakić-Mikuljan stvara se nova kadrovska križaljka
Obrad Kosovac novi glavni urednik Hrvatske televizije

Hrvatska u Chicagu: Svečani domjenak i večera za američke Hrvate u hotelu Hyatt
Gelbard: Pristup euroatlanskim integracijama ovisi o Hrvatskoj

Ukradena spomen-ploča Erdutskog sporazuma
Prognanik izrezao Erdutsku ploču na četiri dijela da bi je poslao Šariniću, Galbraithu, Milanoviću i Stoltenbergu

Parlamentarne stranke sljedeći tjedan kreću u završne razgovore o izbornom zakonodavstvu
HDZ za proporcionalni, oporbena šestorka za mješoviti sustav!?

Intervju: Velimir Jurišić, predsjednik novoosnovane Zajednice nezaposlenih
Kada je Franjo Tuđman obećao zapošljavanje 50 tisuća radnika, otpušteno ih je 100 tisuća

Udari NATO-a na Jugoslaviju
Gađano središte Beograda

Mostobran
Živi štit na mostovima u Beogradu i Novom Sadu

Srpska radio-televizija
RTS nudi NATO-u šest sati programa na dan

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Skandal: Hrvatski biskup zadržan u Jugoslaviji
Vlasti SRJ ne puštaju pomoćnog biskupa Đuru Gašparovića jer ga smatraju vojnim obveznikom

Pomoćni biskup đakovačko-srijemske biskupije Đuro Gašparović PETROVARADIN, GOLUBINCI - Pomoćni biskup đakovačko-srijemske biskupije Đuro Gašparović potvrdio je za Jutarnji list kako ima problema s povratkom iz SRJ u Hrvatsku.

- Nitko mi nije rekao da ne mogu izići iz SRJ, već mi je u glavnom stožeru Vojske Jugoslavije rečeno kako trebam dobiti dozvolu nadležnog ministarstva kako bih mogao napustiti SRJ. Upravo očekujem poziv ministra vjera u saveznoj vladi, gospodina Jugoslava Kostića, kako bih se s njim dogovorio o pribavljanju potrebne dozvole za izlazak iz SRJ. Dijelim sudbinu svećenika ovoga dijela biskupije, na području SRJ, s kojima svakodnevno komuniciram kao i s vjernicima u Srijemu - rekao nam je msgr. Gašparović s kojim smo telefonski razgovarali. Pomoćni biskup đakovačko-srijemske biskupije Đuro Gašparović došao je u SRJ prije Uskrsa na Veliki čevrtak u pratnji vikara srijemskog Stjepana Milera s jugoslavenskom putovnicom i stalnom hrvatskom vizom, kako bi uskrsne blagdane proveo s vjernicima Srijema. Kao jugoslavenski državljanin, mlađi od 65 godina, nakon donošenja Uredbe o zabrani izlaska vojnih obveznika, pod udarom te uredbe našao se i msgr. Gašparović.

Tražeći način da iziđe iz SRJ, msgr. Gašparović bio je i u ministarstvu vanjskih poslova, no i tu je dobio informaciju kako to ministarstvo "nije nadležno" pa je odobrenje zatražio od ministarstva vjera savezne vlade. Msgr. Gašparović nije uspio osobno stupiti u vezu s ministrom Kostićem, jer to je ministarstvo, kao i ostala u uvjetima ratnog stanja u SRJ, evakuirano na "određeno mjesto" te je msgr. Gašparović prinuđen da čeka telefonski poziv ministra ili nekog u ministarstvu, kako bi ga obavijestili hoće li dobiti dozvolu da napusti SRJ.

- Najveći problem predstavlja mi to što se ovdje benzin daje na bonove u određenim količinama i što nemam osiguran prijevoz do Beograda u koji moram odlaziti kako bih riješio ovaj problem. Srijemski svećenici izlaze mi u susret i odvajaju ono malo benzina što imaju za svoje potrebe - rekao je msgr. Gašparović. U vikarijatu u Petrovaradinu potvrdili su nam da je msgr. Gašparović u pratnji vikara Stjepan Milera i petrovaradinskog svećenika Marka Kljajića u utorak išao u vatikansko veleposlanstvo u Beogradu i susreo se s nuncijem Svete Stolice u SRJ Kastiljom. Tom je prigodom msgr. Gašparoviću izdana potvrda da obnaša dužnost pomoćnog biskupa u Đakovu. No, to nije dovoljno i za izlazak iz SRJ. Napore za njegov izlazak ulaže i hrvatsko veleposlansto u Beogradu...