09.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatska vlada dovršila prijedlog novog mirovinskog sustava
Obvezna izdvajanja za penzije: 16,5 posto za sve zaposlene plus 5 posto za mlađe od 40 godina

Sindikalni prosvjedi
Od prvog svibnja poštari svake subote u štrajku

Skandal: Hrvatski biskup zadržan u Jugoslaviji
Vlasti SRJ ne puštaju pomoćnog biskupa Đuru Gašparovića jer ga smatraju vojnim obveznikom

Nakon ostavke Marije Peakić-Mikuljan stvara se nova kadrovska križaljka
Obrad Kosovac novi glavni urednik Hrvatske televizije

Hrvatska u Chicagu: Svečani domjenak i večera za američke Hrvate u hotelu Hyatt
Gelbard: Pristup euroatlanskim integracijama ovisi o Hrvatskoj

Ukradena spomen-ploča Erdutskog sporazuma
Prognanik izrezao Erdutsku ploču na četiri dijela da bi je poslao Šariniću, Galbraithu, Milanoviću i Stoltenbergu

Parlamentarne stranke sljedeći tjedan kreću u završne razgovore o izbornom zakonodavstvu
HDZ za proporcionalni, oporbena šestorka za mješoviti sustav!?

Intervju: Velimir Jurišić, predsjednik novoosnovane Zajednice nezaposlenih
Kada je Franjo Tuđman obećao zapošljavanje 50 tisuća radnika, otpušteno ih je 100 tisuća

Udari NATO-a na Jugoslaviju
Gađano središte Beograda

Mostobran
Živi štit na mostovima u Beogradu i Novom Sadu

Srpska radio-televizija
RTS nudi NATO-u šest sati programa na dan

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Hrvatska vlada dovršila prijedlog novog mirovinskog sustava
Obvezna izdvajanja za penzije: 16,5 posto za sve zaposlene plus 5 posto za mlađe od 40 godina

Dunja Vidošević ZAGREB - Vlada je jučer prihvatila konačni prijedlog zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, te prijedlog zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje. Time se stvaraju zakonodavni temelji za provošenje tzv. drugog i trećeg stupa mirovinske reforme koji bi se trebali početi primjenjivati od 1. siječnja 2000. godine.

Potpredsjednica Ljerka Mintas-Hodak naglasila je važnost drugog stupa, kojim se uvodi obvezna individualna štednja, i dodala da se mirovinske reforme provode i u drugim tranzicijskim zemljama, ali s različitim uspjesima. Drugi stup je važan zbog toga što pruža zaštitu siromašnijim slojevima stanovništva, rekla je Mintas-Hodak objašnjavajući kako je obvezna mirovinska štednja striktno uređena zakonom uz čvrsta jamstva o raspolaganju novcem.

Uspjeh ovisi o proračunu

Očekuje se da će tranzicijski trošak u prvoj godini primjene drugog stupa iznositi 2,5 milijardi kuna, a trošak uvođenja trećeg stupnja kretat će se oko 50 milijuna kuna. Trošak od 2,5 milijarde kuna morat će se nadoknaditi Zavodu za mirovinsko osiguranje: od sljedeće godine Zavodu će se uplaćivati 16,5 posto bruto plaće, a ne 21,5 posto, kao što je to sada. Preostalih pet posto uplaćivat će se na individualne račune svakog zaposlenog. Iako je rekla da će se tranzicijski trošak drugog stupa moći podmiriti na razne načine, od proračunskih izdvajanja do uzimanja kredita i prodaje imovine, potpredsjednica Mintas-Hodak naglasila je kako uspjeh mirovinske reforme ovisi o mogućnostima državnoga proračuna. Također je istaknula važnost sređivanja financija u mirovinskom zavodu, u kojemu se isplaućuju mirovine po tzv. prvom stupu.

Rast štednje

Premijer Mateša rekao je da kriza postojećeg mirovinskog sustava nije privremena jer izvire iz samog sustava, uvođenje mirovinske reforme imat će i nekoliko pozitivnih popratnih efekata. Mateša je izdvojio rast domaće štednje, rast tržišta vrijednosnih papira, stvaranje velikog investicijskog kapitala (u razvijenim zemljama mirovinski fondovi su najveći investitori). Prema drugom mirovinskom stupu morat će se obvezno osigurati svi zaposleni koji su mlađi od 40 godina, a oni koji imaju između 40 i 50 godina moći će se dobrovoljno odlučiti na obavezno individualno mirovinsko osiguranje.

Ta kategorija zaposlenih, ako se jednom odluči na takvo osiguranje, morat će i ostati u tom modelu mirovinskog osiguranja. Predloženim zakonom između ostalog uređuje se i osnivanje Središnjeg registra osiguranika, te Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja. Vlada je pripremila i posebnu brošuru o drugom stupu mirovinskog sustava u kojoj su navedeni i precizni podaci o očekivanim mjesečnim mirovinama ovisno o godinama života i bruto plaći...

E. Vlahović