10.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Odluka predsjednika Sjedinjenih američkih država
SAD ukidaju embargo na izvoz oružja Hrvatskoj

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

Crna kronika
Audi Radimira Čačića uništen u sudaru s kamionom miješalicom

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski Đuro Gašparović ZAGREB - Hrvatska je dobila uvjeravanja SR Jugoslavije kako je zadržavanje pomoćnog biskupa Đure Gašparovića nesporazum i očekuje da će mu biti omogućen izlazak iz SR Jugoslavije, rekao je jučer glasnogovornik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova Željko Trkanjec. Kako je Jutarnji list jučer objavio, pomoćni biskup đakovačko-srijemski Đuro Gašparović ima problema s povratkom u Hrvatsku iz SR Jugoslavije jer ga jugoslavenske vlasti smatraju vojnim obveznikom.

Odmah nakon što je doznalo za taj slučaj hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je jugoslavenskog veleposlanika u Zagrebu Veljka Kneževića i uručilo mu oštar prosvjed.

- Jugoslavenska strana nam je odgovorila da Gašparović neće biti mobiliziran - rekao je Trkanjec. Gašparović je ušao u SR Jugoslaviju prošloga tjedna kako bi Uskrs proveo sa svojim vjernicima u Srijemu gdje se nalazi i sada. On je hrvatski, ali i jugoslavenski državljanin i zato prema jugoslavenskim propisima podliježe vojnoj obvezi.

Pomoćni biskup Gašparević iz roditeljske kuće u rodnom selu Golubinci jučer oko 10 sati krenuo je za Beograd i od tada nije se nikome javljao. U Beograd je otišao na poziv saveznog ministra vjera Jugoslava Kostića, kojeg su civilne i vojne vlasti SRJ proglasile jedinim nadležnim za rješenje problema msgr. Gašparovića.

Msgr. Gašparović morat će pričekati još nekoliko dana kako bi Generalštab Vojske Jugoslavije odgovorio na dopis ministarstva vjera savezne vlade u kojem se traži da mu se odobri izlazak iz Jugoslavije bez obzira na uredbu kojom se u ratnim uvjetima vojnim obveznicima ne dopušta izlazak iz zemlje.

- U ministarstvu vjera jučer mi je rečeno da se javim u utorak kako bih saznao kakva je odluka Generalštaba Vojske Jugoslavije - izjavio je za Jutarnji list msgr. Gašparović nakon povratka iz Beograda u Golubince, gdje će u roditeljskoj kući pričekati odgovor Generalštaba VJ. Msgr. Gašparović ustvrdio je i to kako u svemu tome ne vidi ništa neobičnoga, samo proceduru koja je zbog rata u SRJ nešto usporenija nego u drugim uvjetima.

- Tako je propisano zakonskim aktima i to valja poštovati - rekao je msgr. Gašparović, dodajući kako se nada pozitivnom odgovoru iz Generalštaba.

- Dok čekam tu odluku, obilazit će župe, svećenike i vjernike u Srijemu, obavljati crkvene obrede, kako bih pomogao katoličkim vjernicima i Hrvatima u Srijemu da lakše svladavaju teškoće u kojima se nalaze kao i svi ostali u Jugoslaviji - izjavio je msgr. Gašparović.

Jovo Paripović