10.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Odluka predsjednika Sjedinjenih američkih država
SAD ukidaju embargo na izvoz oružja Hrvatskoj

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

Crna kronika
Audi Radimira Čačića uništen u sudaru s kamionom miješalicom

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Hrvatska bi, ipak, usprkos suprotnim najavama hrvatskog veleposlanika pri Europskoj uniji, Janka Dobrinovića Vranyczanyja, mogla postati članica Partnerstva za mir i prije održavanja predstojećih parlamentarnih izbora. Naprotiv, čini se da je u posljednjih deset dana došlo do znatnog obrata kada je riječ o početku primanja Republike Hrvatske u zapadne integracije.

Pismo od 30. ožujka

Urednici Jutarnjeg lista iz Vladinih su izvora doznali da su Sjedinjene Države postavile Hrvatskoj tri bitna uvjeta za ulazak u Partnerstvo za mir.
Prvi je donošenje novog izbornog zakona, pri čemu se nedavno objavljeni prijedlog stručne skupine koju je formirao Vladimir Šeks smatra odgovarajućim rješenjem.
Drugi je izručenje Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, koji se nalaze u zagrebačkim zatvorima, Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.
Treći je uvjet prestanak napetosti na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Granični problemi između Hrvatske i BiH zamalo su doveli do oružanoga sukoba hrvatske policije i međunarodnih snaga kod Martin Broda u prosincu prošle godine.
Poslije uspješnog rješenja krize kod Martin Broda, hrvatska je javnost stekla dojam da više ne postoje veći problemi na tom dijelu granice. To, međutim, nije točno, o čemu svjedoči pismo koje je 30. ožujka ove godine američki veleposlanik u Zagrebu William Montgomery uputio hrvatskome ministru vanjskih poslova Mati Graniću.

Granica izvorište sukoba

U tom je pismu Montgomery izvijestio Granića da su zapovjednik SFOR-a, general Meigs, i veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Sarajevu izvijestili američko veleposlanstvo u Zagrebu o uznemirjućim akcijama hrvatske policije, kada je riječ o ograničenju slobode kretanja na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.
Montgomery u svom pismu Graniću posebno naglašava slučaj graničnoga prijelaza kod Ličke Kaldrme, gdje hrvatska policija ne dopušta prolazak osoblja IPTF-a (međuanrodnih policijskih snaga za BiH), čak niti poslije formalnih zahtjeva iz središnjice IPTF-a.
U Montgomeryjevu pismu Graniću nadalje se tvrdi da hrvatska policija ograničava kretanje i povratnicima u bosanska sela Tiskovac, Bauci, kao i druga sela u blizini. "Te su akcije u kontradikciji s obećanjem ministra unutarnjih poslova Penića da će dopuštenje za prelazak granice biti odobreno svakome tko to zatraži, što je Penić bio obećao generalu Meigsu na sastanku održanom 25. siječnja", upozorio je u svom pismu američki veleposlanik hrvatskoga ministra vanjskih poslova.
Uz to, Montgomery je napomenuo Graniću kako hrvatska policijska nadzorna točka na spornom teritoriju kao što je Lička Kaldrma nije ništa drugo nego nepotrebna provokacija. Na kraju svoga pisma Graniću, Montgomery izražava nadu da je i u hrvatskom interesu da se ti problemi odmah pozitivno riješe te da se održi pozitivan ton razgovora o granicama, koji upravo traju.

Tri uvjeta Hrvatskoj

William Montgomery također je zamolio Matu Granića da poduzme hitne korake kako bi se osigurala sloboda kretanja uz granicu s BiH, s posebnom pozornošću na trenutačne probleme kod Ličke Kaldrme, te kako bi se eliminiralo pitanje granica, kao izvorište potencijalnog konflikta. Donošenje novog izbornog zakona, izručenje Tute i Štele Sudu za ratne zločine te omogućavanje slobode kretanja na hrvatsko-bosanskoj granici tri su koraka na koje su američki dužnosnici aludirali kada su proteklih dana izjavljivali da će Hrvatskoj biti otvoren ulaz u međunarodne integracije, ako poduzme samo nekoliko potrebnih poteza.
Međutim, Amerikanci nisu u potpunosti odustali od svih prijašnjih uvjeta za ulazak u Partnerstvo za mir. Riječ je, naime, o tome da SAD i dalje vrlo pozorno prate situaciju u medijima, te da su zabrinute zbog nekih otvorenih problema, poglavito zbog problema s Tiskom, koji se u diplomatskim krugovima i dalje smatra neriješenim.

Davor Butković