10.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Odluka predsjednika Sjedinjenih američkih država
SAD ukidaju embargo na izvoz oružja Hrvatskoj

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

Crna kronika
Audi Radimira Čačića uništen u sudaru s kamionom miješalicom

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

BEOGRAD - NATO je na pravoslavni Veliki petak ponovno krenuo u zračne napade na Jugoslaviju, pogodivši, između ostaloga, spremište nafte i tvornicu oružja. Pola srpskih zrakoplova MiG 29 uništeno je, a izvori opskrbe gorivom također su upola smanjeni u NATO-ovim zračnim napadima, priopćio je jučer zapovjednik glavnog stožera britanske vojske general Sir Charles Guthrie.

- Uništene su zalihe goriva i infrastruktura za opskrbu - rekao je Guthrie. Dodao je da su srpski protuzračni sustavi također pretrpjeli "znatne štete", kao i srpska zapovijedna struktura te komunikacije.

- Uništene su dvije glavne vojne četvrti. Jugoslaveni su prisiljeni prijeći na mobilne telefone i druga pomoćna sredstava - dodao je general. Prema njegovu mišljenju, načet je i moral srpskih postrojbi. - NATO-ovi opetovani napadi unijeli su strah u srpske snage na Kosovu - rekao je.

- Njihove komunikacijske linije se prekidaju, napadaju se mjesta na kojima se skupljaju njihova vozila, ponestaje im namirnica, a imaju i žrtava. Nalaze se na skliskom terenu - izjavio je general Guthrie.

Golema vatrena kugla eksplodirala je rano jučer u spremištu Jugopetrola u Smederevu. NATO-ovi avioni dva puta su kasno u četvrtak i jučer rano pogodili nekoliko ciljeva u Kragujevcu, ciljajući na industrijski kompleks Zastava.

Teško bez kopnenih snaga

Drugi su napadi prijavljeni u blizini srpskog televizijskog odašiljača u blizini Jagodine i uzduž dalekovoda kod Valjeva. NATO je rano jučer pogodio i ciljeve u Bubanj Potoku, u jugoistočnom dijelu Beograda, a Studio B javio je da su avioni bili "aktivni" rano jučer nad Beogradom i oko Užica i Požege.

Tanjug je javio da su se tijekom dana čule tri detonacije jugoistočno i jugozapadno od Prištine, a prvi put nije javljeno o zračnim napadima na samu Prištinu tijekom noći. NATO je gađao srpske oklopne kolone na Kosovu, ali su loši vremenski uvjeti omeli saveznička bombardiranja, izjavio je jučer jedan neimenovani dužnosnik Saveza. Niski oblaci iznad Kosova znatno su omeli savezničke pilote kojima je savjetovano da ne bombardiraju ako nisu sigurni da će nanijeti najmanje moguće civilne žrtve.

NATO-ov general Klaus Naumann rekao je jučer da će za zapad biti "vrlo, vrlo teško" uvesti mir na Kosovo bez slanja kopnenih snaga. General Naumann rekao je da je slanje trupa "teoretska mogućnost", no odbio je nagađati o tome što će Savez odlučiti. Britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook izjavio je jučer da bi Milošević mogao ovoga tjedna ponuditi "prazna obećanja" kako bi pokušao zaustaviti napade NATO-a. - Bilo bi u sukladu s njegovim karakterom. To neće uspjeti. Bit će potrebno više od praznih riječi za zaustavljanje vojne kampanje NATO-a - izjavio je Cook.

Cook je rekao kako Milošević osjeća da mu "gori pod petama" i "traži izlaz" kako bi izbjegao kažnjavanja za napade protiv kosovskih Albanaca...