10.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Odluka predsjednika Sjedinjenih američkih država
SAD ukidaju embargo na izvoz oružja Hrvatskoj

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

Crna kronika
Audi Radimira Čačića uništen u sudaru s kamionom miješalicom

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

dr. Milan Ramljak ZAGREB - Jučer je, nakon više od mjesec dana skrivanja, objavljeno da je dr. Milan Ramljak podnio ostavku na dužnosti ministra pravosuđa i potpredsjednika Vlade. Profesor Ramljak naveo je samo da to čini "u povodu aktualnih promjena u organizaciji izvršne vlasti". Takvo šturo objašnjenje za mnoge je zbunjujuće, jer su se u posljednja dva mjeseca najveće promjene dogodile u pravosuđu, a ne u izvršnoj vlasti. Otišli su dotadašnji predsjednik Vrhovnog suda Milan Vuković i državni odvjetnik Marijan Hranjski.

Zamijenivši Miroslava Šeparovića na mjestu ministra pravosuđa, dr. Ramljak je u srpnju prošle godine naslijedio sporo i neefikasno sudstvo, suce nezadovoljne plaćama i ignorantski odnos vlasti prema pravosuđu. Procijenjeno je da u svakom drugom postupku vrijede principi "intervencija i nagrada".

Prihvaćajući dužnost ministra, Ramljak je rekao da to čini "iz osjećaja odgovornosti i sa željom i nadom da će pripomoći u daljnjoj izgradnji Hrvatske kao moderne, pravne i demokratske države". Izjavio je da su normativni okviri pravosuđa uglavnom definirani, da je Miroslav Šeparović ostavio Ministarstvo u dobrim rukama, "organizacijski i prostorno sređeno, kadrovski ekipirano". Nedavno je rekao da je, došavši na mjesto ministra, smatrao da je potrebno promijeniti "jedan zglob u stroju" da bi stvari bile riješene.

Smatralo se da Ramljak "ključnim zglobom" drži Milana Vukovića koji je u međuvremenu postao sudac Ustavnog suda. Imao je razumijevanja za činjenicu da je smjenu Vukovića i državnog odvjetnika proglasio glasnogovornik HDZ-a, jer "svagdje vladajuće stranke određuju prve ljude sudstva", ali od jučer je poznato da Ramljak ipak nije mogao raditi u takvu okruženju. Pravosuđe o kojem se brine Ministarstvo posljednjih je mjeseci često bilo meta verbalnih napada, ali Ramljak nikad nije javno reagirao na istupe kolega iz Vlade koji su čak i krivicu za krizu gospodarstva svaljivali na pravosuđe. Istodobno, ispražnjena mjesta u pravosuđu popunjavala su se novim-starim ljudima, a on je potpisivao zahtjeve za imenovanjima na upražnjena mjesta. Jučer je i javno otišao, a svi prozvani, pa i njegov šef, premijer Mateša, zbog toga su izrazili - žaljenje...

Boris Vlašić