10.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Odluka predsjednika Sjedinjenih američkih država
SAD ukidaju embargo na izvoz oružja Hrvatskoj

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

Crna kronika
Audi Radimira Čačića uništen u sudaru s kamionom miješalicom

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

General Tihomir Blaškić DEN HAAG - General Tihomir Blaškić posvjedočio je proteklog tjedna pred Haaškim sudom da je tek početak 1994. donio rješenje jednog od najvećih problema u funkcioniranju zapovjednog lanca u srednjoj Bosni - problem neovisnog djelovanja postrojbi za posebne namjene.

Odlukom Ministarstva obrane HR Herceg Bosne polovicom siječnja 1994. rasformirane su jedinice Vitezovi, Džokeri i Tvrtko i počeo je proces oformljavanja gardijske brigade koja je stavljena pod Blaškićevo zapovjedništvo. Tako je, nakon niza njegovih izvješća Glavnom stožeru HVO-a o samovolji i neovisnom funkcioniranju tih postrojbi, koje je slao prethodne godine, prvi puta osigurana njegova puna zapovjedna moć u srednjoj Bosni.

Početkom 1994., posvjedočio je Blaškić, iz Lašvanske doline trikom je odstranjen i jedan od najkontroverznijih moćnika s tog područja, zapovjednik Vitezova Darko Kraljević, kojem se kao mamac ponudila obuka za pilota helikoptera. Tijekom svoga maratonskog svjedočenja Blaškić je više puta opisivao Kraljevićeve samoinicijativne poduhvate, kao i njegov selektivni pristup Blaškićevim zapovijedima.

Otmica Hrvata

Prema njegovu svjedočenju, radilo se o osobi koja je nekažnjeno mogla oteti prve ljude HZ Herceg Bosne, samoinicijativno napadati muslimanska naselja i položaje, otimati vozila, naoružanje i sljedovanja hrvatskih snaga. Krajem rujna 1993., posvjedočio je prošlog mjeseca Blaškić, za njegova odsustva iz srednje Bosne, Kraljević je zarobio dopredsjednika HDZ-a BiH i HZHB Darija Kordića, glavnog tajnika HDZ-a BiH Ignaca Koštromana i pomoćnika OZSB za sigurnost Antu Sliškovića, koji su oslobođeni tek nakon što je to od Kraljevića tražio sam Mate Boban.

- Ni danas nemam saznanja što je tome bio stvarni motiv - rekao je Blaškić. Unatoč tome što je zapovijed o puštanju izašla iz usta vrhovnog zapovjednika hrvatskih snaga u Bosni, Kraljević je otetima zabranio povratak u Vitez.

- Koliko znam, zbog tog djela mu nije suđeno niti je podvrgnut kaznenom postupku - rekao je u ožujku Blaškić.

U njihovu odnosu Blaškić nikada nije osjetio odnos nadređeni - podređeni. Obojica su bili pukovnici, ali je Kraljević imao svoje tumačenje odnosa prema Operativnoj zoni. On je smatrao da je podređen Blaškiću samo u kratkim razdobljima dok su trajali izravni sukobi. O Kraljevićevu ignoriranju zapovijedi Blaškić je, kako je posvjedočio, mogao tek upućivati izvješća nadređenima o samovolji i tražiti uklanjanje takvih jedinica iz središnje Bosne ili njihovo rasformiranje.

- Nisam imao nadležnosti da pokrećem disciplinski postupak prema tom zapovjedniku - tvrdi Blaškić, dodavši da je sankcioniranje ovisilo o predstojniku Odjela obrane HZHB. On je posvjedočio da nikad nije čuo da je Kraljević disciplinski kažnjen i na koji način...