10.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Odluka predsjednika Sjedinjenih američkih država
SAD ukidaju embargo na izvoz oružja Hrvatskoj

Pozadina pozitivnog obrata u hrvatsko-američkim odnosima
Tri uvjeta Hrvatskoj za Partnerstvo za mir

Novi potres u Vladi Republike Hrvatske
Jučer svoj odlazak iz vlasti objavio i ministar pravosuđa Milan Ramljak podnio ostavku

Crna kronika
Audi Radimira Čačića uništen u sudaru s kamionom miješalicom

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Pomoćni biskup đakovačko-srijemski neće biti mobiliziran
Gašparović: Očekujem da ću u utorak biti pušten iz SRJ

Suđenje Blaškiću: Proteklog tjedna Blaškić svjedočio o samovolji zapovjednika Vitezova
Blaškić: Darko Kraljević, šef specijalaca HVO-a, oteo je 1993. godine Darija Kordića

Pravoslavni veliki petak nije zaustavio udare NATO-a koji neprekidno traju 16 dana
Uništeno pola zračnih snaga Vojske Jugoslavije

Proroci Tarabići predvidjeli su sve ključne događaje u Srbiji, uključivo i točan datum vlastite smrti
Napade NATO-a predvidjeli nepismeni proroci

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Izborno zakonodavstvo: Jučer zasjedalo najviše izvršno tijelo vladajuće stranke
Predsjedništvo HDZ-a: Dijaspori dati jedanaestu izbornu jedinicu

Predsjedništvo HDZ ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, glasnogovornik Ivica Ropuš i potpredsjednik Vladimir Šeks jučer su na konferenciji za novinare iznijeli stavove HDZ-a o prijedlogu načela izbornog zakonodavstva koje je u ožujku utvrdila stručna radna skupina. Stručni prijedlog, kako je odlučeno, bit će polazište HDZ-a u predstojećim pregovorima s opozicijom, ali nemaju ništa protiv da se raspravlja i o postojećim oporbenim prijedlozima izbornog zakona.

Pregovori do 15. svibnja

Izborno zakonodavstvo bilo je jedina tema sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj je zaključeno da se o rješenju novog izbornog zakonodavstva treba postići suglasnost svih parlamentarnih stranaka pa, ako bude moguće, i konsenzus. Pregovori počinju 15. travnja, a rok u kojemu se trebaju završiti je, prema Ropuševim i Šeksovim tvrdnjama, 15. svibnja.

- Ako se u predloženom roku ne postigne suglasnost između parlamentarnih političkih stranaka, Vlada treba najkasnije do početka lipnja pripremiti prijedlog novog izbornog zakona na temelju prijedloga stručne skupine - poručio je Ropuš.

U HDZ-u su procijenili da bi se prvo čitanje zakona trebalo provesti u lipnju, a drugo na jesen, a nemaju ništa protiv zahtjeva šestorke da se istodobno raspravi i donese Zakon o izbornim jedinicama. Također su suglasni s traženjem stranaka šestorke da im se da uvid u popise birača. Glede samog prijedloga stručne skupine, stranka na vlasti nema većih primjedbi. Predsjedništvo načelno prihvaća razmjerni izborni sustav u deset izbornih jedinica te smatraju da stranke trebaju dogovoriti izborne pragove i broj zastupnika koji će se birati u svakoj izbornoj jedinici. Neprihvatljiva su im ograničenja slobode isticanja nositelja lista, ali su i o tom pitanju otvoreni za dogovore.

Problem dijaspore - na kraju

Način na koji će dijaspora birati svoje zastupnike također će biti predmet međustranačkih pregovora, ali u HDZ-u misle da bi to pitanje trebalo biti posljednje na dnevnom redu. Ropuš je poručio oporbi da ne nasjedaju i ne počinju pregovore upravo pitanjem dijaspore. HDZ prihvaća oporbeni zahtjev da se o glasovanju dijaspore provede referendum, ali ističu da se ne može dovoditi u pitanje njihovo pravo glasa. Pristaju, naime, da se referendumom utvrdi način izbora zastupnika hrvatskog iseljeništva, a za sada misle da je najbolje da se izbor provede u posebnoj, jedanaestoj izbornoj jedinici.

Novinari su pitali kakav je stav HDZ-a prema primjedbama na Ustav i Ustavni zakon stručnjaka koji su radili načela izbornog zakonodavstva. Šeks je rekao da nema govora o promjeni Ustava, ali i otkrio da upravo ovih dana stručna skupina pri Vladi i Saboru RH priprema novi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Ropuš nije jučer znao o kakvim koracima govori SAD-ov veleposlanik Montgomery kada kaže da bi njihovo poduzimanje u sljedeća dva-tri dana Hrvatsku odmah uvelo u Partnerstvo za mir...

Helena Puljiz