Europske sankcije protiv Rusije se provode, ali uz iznimke, kako već odgovara kojoj članici - Monitor.hr
19.10.2022. (14:00)

Europsko jedinstvo puno je rupa, ali zasad drži vodu

Europske sankcije protiv Rusije se provode, ali uz iznimke, kako već odgovara kojoj članici

23620380

Slobodni trgovinski promet s Rusijom ukinut je u gotovo 1000 kategorija te je uveden gotovo potpuni embargo na ruske energente. Zabranjena je jedna trećina izvoza europske robe u Rusiju i dvije trećine uvoza iz iste. Intenzivna zakulisna pregovaranja i lobiranja, zavrtanje ruku eurobirokratima od nekih država kako bi zaštitile svoje važne sektore i industrije – sve to je Europska unija prošla da bi postigla bolne kompromise i održala europski dogovor o sankcijama na snazi. No, iznimke su nerijetko krajnje bizarne. Belgijci su zaštitili trgovinu ruskim dijamantima. Grci nesmetano kupuju i isporučuju rusku naftu. Francuska i nekoliko drugih zemalja uredno uvoze ruski uran za proizvodnju nuklearne energije… „Izuzeća od sankcija su cijena jednoglasja europske koalicije država. Usprkos njima, sankcije u širem smislu stvarno djeluju“, tvrdi Jacob Kirkegaard, ekspert u briselskom Uredu istraživačke skupine German Marshall Fund, nudeći posve ograničen pristup Rusije vojnim tehnologijama kao dokaz. Slobodna


Slične vijesti

13.06.2022. (10:00)

A jeste ih sankcionirali

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini zaradila 93 milijarde eura na izvozu goriva

Većina ruskih fosilnih goriva poslana je u Europsku uniju, 61% ili 57 milijardi €. Prosječna izvozna cijena bila je oko 60% viša nego lani. Kliknite na graf da vidite kako je to išlo po danima.

04.05.2022. (19:00)

Šesti paket

Ursula von der Leyen predstavila nove sankcije EU-a Rusiji

U sklopu šestog paketa europskih sankcija Rusiji među ostalim su i isključivanje  Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja. “Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguramo alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine”, izjavila je Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu. Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kritizirao je embargo koji je jutros predstavila šefica EK Ursula von der Leyen: “Prijedlog ne uključuje plan o zajedničkoj kupnji i distribuciji. Još ga proučavamo, ali meni je to problem”, rekao je Sikela. (Index)