Prekjučer (08:30)

Postajemo dinosauri

Ljudima u vratu rastu nove kosti, možda zbog pametnih telefona

Ljudska glava teži gotovo pet kilograma pa svako naginjanje naprijed, prilično napreže vrat, odnosno šiju, stražnji dio vrata, od kvrge zatiljne, odnosno okcipitalne kosti, do izbočine koju čini šiljasti nastavak sedmog vratnog kralješka. Snažni mišići toga područja uspravljaju glavu i naginju je natrag. Od učestalog naginjanja glave nastaje takozvani tekstni vrat, text neck, koji može povećati pritisak na mjesto na kojem se vratni mišići dodiruju s lubanjom, a tijelo vjerojatno reagira izgradnjom nove kosti, što pak rezultira šiljastom kvrgom. Obično je ta šiljasta kost duga od 5 do 20 milimetara. Nema potvrde, ali moguće je da izraslina nastaje neprestanim savijanjem vrata pod neugodnim kutovima kako bi vidjelo što se zbiva na ekranu pametnih telefona.

 

Ponedjeljak (15:30)

Vrijeme pečenja

Odlična interaktivna karta – koliko je sad dana s 32 stupnja naspram godine kad ste se rodili

New York Times ima odličnu interaktivnu kartu koja prikazuje broj dana s 32 ili više stupnjeva Celzija za određenu godinu, broj vrelih dana koje se očekuje ove godine, te njihov broj u budućnosti. Npr., 1977. je u Splitu bilo 5 dana godišnje s 32 stupnja ili više, ove će ih godine biti 22, a 2057. godine bit će 35 dana godišnje s temperaturom s 32 stupnja ili više.

Ponedjeljak (12:00)

Četiri Nobelovca danas u Splitu

Na četverodnevnom kongresu posvećenom forenzičkoj i antropološkoj genetici; mudre glave su prof. dr. Paul Modrich (Duke University), prof. dr. Avram Hershko (Technion), prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry) i prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science).

Subota (16:30)

Znači da rasisti postižu što žele, znači da treba sprečavati u korijenu

Rasisti diskriminiranima ugrožavaju zdravlje

Iskustva s rasistima pojačavaju upale kod Afroamerikanaca, što povećava rizik obolijevanja od kroničnih bolesti, pokazala je studija objavljena u časopisu Psychoneuroendocrinology. Kako to funkcionira? Preživljavanje živih bića ovisi o njihovoj sposobnosti da pobijede infekcije, stresove i povrede. Te opasnosti izazivaju odgovor imuniteta za obranu od patogena i oporavak oštećenog tkiva. Za taj obrambeni mehanizam je ključna određena skupina gena, a upale su znak da ti geni aktivno rade na obrani tijela od opasnosti ili na popravljanju oštećenja. Ako netko duže vrijeme osjeća da je u opasnosti, upada u kronično stanje upale, što potiče srčane udare, neurodegenerativne bolesti i metastaziranje raka. Geek.hr

13.06. (11:30)

Zatiranje sjemena

Biljke izumiru 500 puta brže nego što bi bilo prirodno

Znanstvenici su analizirali populaciju 330.000 vrsta biljaka iz cijelog svijeta te su utvrdili da su od 1900. naovamo izumirale tri biljne vrste godišnje, što je 500 puta viša razina od prirodnog izumiranja biljaka koje raste iz sjemena. Većina ovog izumiranja događala se na izoliranim otocima (Havaji, Mauricijus, Australija pa Brazil i Indija), gdje su biljne vrste ranjivije na promjene u okolišu koje donosi čovjek. Područja izumiranja biljaka podudaraju se s područjima izumiranja životinja.

 

11.06. (21:30)

Neka sveučilišta i drže do sebe

Rudanu i Đikiću počasni doktorati Sveučilišta u Splitu

Dva ponajbolja hrvatska znanstvenika nešto mlađe generacije, prof. dr. sc. Igor Rudan te prof. dr. sc. Ivan Đikić dobit će u petak počasne doktorate Sveučilišta u Splitu. Obojica su radili na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te su i dalje njegovi suradnici, a doktorati idu za njihovo iznimno znanstveno stvaralaštvo i doprinos promociji splitskog sveučilišta. Večernji

06.06. (19:30)

Trenutak pucanja

Utvrđena krajnja granica izdržljivosti ljudskog tijela

Fascinantno i poučno otkriće: znanstvenici su utvrdili granicu fizičke izdržljivosti čovjeka – pratili su trkače koji sudjeluju na utrci s jedne na drugu stranu Amerike (3.080 milja) i sudionike s Tour de Francea i pokazalo se da je granica 2,5 puta iznad metaboličke razine tijela pri odmaranju, odnosno 4.000 kalorija na dan za prosječnu osobu. Bilo što od toga nije održivo, na duži rok (ovi trkače gore istrče 6 maratona tjedno, a bicikliste voze 200-tinjak km na dan). Ono što je zanimljivo je da ovih 2,5 puta iznad bazalnog metabolizma nema veze sa srcem, plućima ili mišićima, nego s probavom – tijelo jednostavno nije u stanju probaviti, apsorbirati i procesirati dovoljno kalorija i nutrijenata da održi veću razinu potrošnje energije.

04.06. (11:00)

Djeca školske dobi koja odspavaju 30-60 minuta tijekom dana su sretnija, imaju bolju samokontrolu te manji rizik za poteškoće s ponašanjem