Jučer (22:30)

Filen dank

Sud EU: Njemačke cestarine su nelegalne

Sud Europske unije presudio je da je zakon o naplati cestarine u Njemačkoj, po kojem bi cestarinu plaćali samo stranci, protivan pravu Europske unije jer diskriminira sve koji nisu državljani Njemačke. Plan Berlina je bio da Nijemci plaćaju godišnju pristojbu, odnosno vinjetu 130 eura, a stranci 2,5 do 25 eura za 10 dana, od 7 do 50 za dva mjeseca i 130 eura za godišnju vinjetu. Poslovni

Jučer (15:30)

Veliki brat nas financira

U prvom tromjesečju eksplozija prihoda i rashoda države – stigli novci iz Bruxellesa

Rast prihoda i rashoda države u prvom tromjesečju iznosio je oko 8% u odnosu na prvo tromjesečje 2018., što je oko 3 postotna boda brže od rasta nominalnog BDP-a. Najzaslužniji za rast – prihodi od međunarodnih pomoći, u čemu su najveći doprinos s rastom od 55% dali EU fondovi. U prvom tromjesečju 2018. po toj je osnovi proknjiženo 2,34 milijarde kuna, a u prvom tromjesečju 2019. brojka raste na 3,64 milijarde. Ako ovako bude cijele godine doći ćemo do 14,56 milijardi kuna u jednoj godini – izvanredno velik novac i fantastičan boom agregatne potražnje, piše Ekonomski lab.

Prekjučer (22:30)

Zid je i s druge strane

Protekcionizam jača – broj trgovinskih prepreka Europskoj uniji na najvišoj razini u povijesti

Prošle je godine vrijedilo rekordnih 425 trgovinski prepreka Europskoj uniji, koje je uvelo 59 zemalja svijeta, što je Uniju stajalo milijarde eura. Samo lani je uvedeno 45 novih trgovinskih prepreka, uključujući visoke američke carine na čelik i aluminij. Osim SAD-a, najveći su utjecaj na europski izvoz imale mjere koje su uveli Kina, Indija i Alžir. N1

Prekjučer (17:30)

Putinov čovjek (skoro) u EU

Strache odustao i od mjesta u Europskom parlamentu

Bivši austrijski vođa krajnje desnice Heinz-Christian Strache, koji je odstupio zbog skandala s videosnimkom s Ibize na kojoj se vidi kako ruskoj poduzetnici nudi prednost pri dodjeli javnih natječaja, rekao je da neće ići ni u Europski parlament. Kaže da neće biti aktivan u politici sve dok se ne otkrije podrijetlo snimke (Nacional). Zanimljivo je ovdje da je Strache ušao u euro-parlament jer je dobio mnogo preferencijalnih glasova, što znači da su Austrijanci s liste Slobodarske stranke birali upravo njega (bio 43. na listi), a izbori su bili održani nakon što je izbio skandal sa snimkom.

Prekjučer (14:30)

BrEU

Evropski put Srbije između ćorsokaka i slijepe ulice

Nama nikakvi spoljašnji neprijatelji nisu potrebni, džaba ih izmišljamo, jer mi sami sebi najuspešnije radimo o glavi. Najveća prepreka na putu Srbije u Evropsku uniju ne nalazi se u Briselu, već u našoj zemlji – to je vladajući režim. A s obzirom da vodeća opoziciona grupacija, Savez za Srbiju, u svom programu nijednom rečju ne pominje evropske integracije, reklo bi se da nas čeka svetla perspektiva: možemo da biramo između ćorsokaka i slepe ulice – komentira al Jazeera najnoviji izvještaj Europske komisije o pristupanju Europskoj uniji.

Subota (07:30)

U EU preko Crne Gore

Otvoreni prijelazi kod Dubrovnika – Hrvatska ispunila uvjete oko granica za Schengen

Jučer su u rad pušteni granični prijelazi Vitaljina i Gornji Brgat kod Dubrovnika (prema Crnoj Gori), čime je Hrvatska do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice za ulazak u šengensku zonu. Hrvatska sad formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja šengenskog acquisa, a zatvaranje posljednjeg područja očekuje se uskoro.