Hoće li USKOK napokon istražiti Bandićevu ulogu u malvezacijama s prostornim planovima? - Monitor.hr
12.06.2015. (13:37)

Hoće li USKOK napokon istražiti Bandićevu ulogu u malvezacijama s prostornim planovima?

“Pozdravljamo pokretanje optužnice protiv čelnih ljudi gradskih planerskih instucija. No, budući da se u optužnici radi o bliskim suradnicima gradonačelnika Milana Bandića gotovo je nemoguće da zagrebački gradonačelnik nije znao za počinjenje niza mogućih kaznenih djela vezanih uz ilegalne ispravke Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), zbog kojih je jučer USKOK podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika. U optužnici stoji da su navedene osobe pod krinkom tehničkih ispravaka, tj. manjih stilskih poboljšanja teksta nakon usvajanja u Gradskoj skupštini, a prije objave u Službenom glasniku, radile sadržajne izmjene GUP-a, pogodujući tako pojedinim investitorima u najmanje 43 slučaja, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 68,65 milijuna kuna. Zelena akcija i Pravo na grad su još 2012. godine, tijekom javne rasprave o izmjenama GUP-a, zahtijevali pokretanje optužnice po istim osnovama po kojima je jučer i podignuta.

Tadašnji prijedlog GUP-a je sve ove ilegalne ispravke koje su se dogodile između 2006. i 2009. godine sadržavao u formi novih predloženih izmjena. Zbog toga smo zahtijevali od zastupnika Gradske skupštine da ove štetne odredbe ne usvoje. Na žalost, većina u Gradskoj skupštini, koju su tvorili zastupnici pod kontrolom gradonačelnika Bandića i predsjednika skupštine Kosora, usvojila je predloženu verziju GUP-a i time pokušala legalizirati ovakvo protuzakonito pogodovanje investitorima.

Primjerice, ovime je dopuštena izgradnja građevina viših od 9 katova u sklopu Urbanističkog plana uređenja (UPU) „Munja“ na Pešćenici, UPU Heinzelova – Radnička – željeznička pruga te na području poslovno-stambenog kompleksa na lokaciji Ilica 212 – 214. Ove odluke su u periodu 2006. – 2009. bile objavljene u Službenom glasniku bez ikakvog prethodnog izglasavanja u Gradskoj skupštini već isključivo temeljem naknadnih ispravaka poput onih za koje sada USKOK tereti osmero suradnika zagrebačkog gradonačelnika.

U svijetlu optužbi za zloporabu položaja i ovlasti s kojima se gradonačelnik Bandić suočava u aferi AGRAM, teško možemo zamisliti da su se ilegalne izmjene koje su izvršavali njegovi suradnici odvijale bez njegovog znanja. Zelena akcija i Pravo na grad već godinama upozoravaju na klijentelističku povezanost gradske uprave i sumnjivih poduzetnika.

Urbanistička struka je tijekom mandata gradonačelnika Bandića izložena velikim pritiscima, zbog čega je 2007. godine 9 od ukupno 10 arhitekata koji su vodili izradu prijedloga GUP-a odbilo potpisati završnu verziju ovog dokumenta. Navedeni arhitekti su prilikom izrade prijedloga GUP odbili velik broj prenamjena zemljišta koje su tražili najbliži gradonačelnikovi suradnici. Ipak, na kraju su se sve ove prenamjene našle u završnom prijedlogu GUP-a.

Navedeni arhitekti su odbili dati svoj potpis na taj prijedlog, nakon čega su bili izloženi velikim pritiscima.

Očekujemo da USKOK napokon istraži i ulogu gradonačelnika Bandića u malverzacijama zemljištem i prostornim planovima.”, poručuju Zelena akcija i Pravo na grad.


Slične vijesti

09.02. (18:30)

I prije novog GUP-a

Beč ima 120 m2 zelenila po glavi stanovnika, Zagreb četiri m2

Stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu Darko Znaor na svom Facebooku je objavio grafiku koja prikazuje broj četvornih metara javnih zelenih površina po glavi stanovnika u pojedinim europskim i hrvatskim gradovima. Slika govori više od riječi – Zagreb ima četiri m2. Tportal

Prilog diskusiji o ZG GUP-u. Ova grafka prikazuje broj četvornih metara javnih zelenih površina po glavi stanovnika u…

Gepostet von Darko Znaor am Samstag, 8. Februar 2020

09.02. (13:30)

Igre bez granica

Bandić najavio povlačenje svih amandmana

Zagrebački HDZ najavio je da neće podržati 30 posto amandmana na GUP. odn. one o prenamjeni zelenih površina u druge površine. Nedugo nakon toga, Bandić je najavio povlačenje svih amandmana i rekao da oni i nisu bili njegova nego HDZ-ova ideja. Bandićev oglas “Istina je” građani su platili desetke tisuća kuna. N1, Index

22.11.2019. (10:30)

Reakcije na GUP

Gradska oporba: HNS se uključio u sramotan dogovor Bandića i HDZ-a

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i nevladine udruge oštro su osudili odluku Ministarstva graditeljstva, koje je dalo “zeleno svjetlo” za izmjene zagrebačkog GUP-a, ustvrdivši da se “HNS-ovo ministarstvo, kršeći zakon, uključilo u sramotan dogovor između Bandića i HDZ-a”. “Sramota od države”, komentirao je predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević. Jutarnji

07.07.2019. (22:30)

Cingel: Obračun šerifa i zakona kod ZG korala

“Suštinu prevare Bandićevog megaprojekta dubaizacije Zagreba ne treba puno objašnjavati: projekt ne proizlazi iz GUP-a, kao dokumenta koji definira javne interese, iza kojega stoji javna ovjera i koji bi trebao polaziti od nekakve koncepcijske razine, nego se, obratno, GUP skupa sa svim njegovim konceptima mijenja da bi ga se prilagodilo misterioznom projektu za koji je Bandić ispotpisivao ugovore u Dubaiju apriorno demokratskim fazama postupka te koji do dana današnjeg nitko nije vidio ni u Skupštini ni u javnosti, mimo famozne skice iz opskurnog raspisa natječaja za promatrački toranj na Hipodromu”, piše Ivan Cingel za Forum.tm.

 

16.09.2017. (14:11)

Prividno pravo

Traje rasprava o zagrebačkom GUP-u, građanima otežano sudjelovanje

Od 12. do 26. rujna traje javna rasprava o novim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, koji olakšava prodaju gradskog zemljišta. Iako je proces javne rasprave i mogućnosti sudjelovanja građana u donošenju primjedbi obavezan, pokazalo se kako dokumenti i karte objavljeni na mrežnim stranicama Grada nisu jednostavni ni intuitivni za korištenje te da se građani u njima teško snalaze. Kulturpunkt

21.03.2017. (15:40)

Ples bagera

Zagreb: Modernistički paviljon Božidara Rašice zamijenit će neboder

Na mjestu sadašnjeg paviljona Croatia Lloyda u Vukovarskoj ulici u Zagrebu tvrtka Adris gradila bi višekatnicu. Paviljon je sagrađen početkom 60-ih kao paviljon Jadran filma, prema projektu arhitekta Božidara Rašice, no budući da je zona zaštite nestala 2013. taj dio ulice proglašen je zonom visoke gradnja, a kuća Lloyda, koja nije pojedinačno kulturno dobro, može se rušiti. Pogledaj.to

02.11.2016. (09:56)

A i Maksimir je dost zgodna lokacija...

Zagreb: USKOK istražuje projekt gradnje nebodera uz Maksimir

Policijski službenici preuzeli su dokumentaciju o gradnji četiriju nebodera na parceli na rubu maksimirskog parka, a nakon što je o aferi progovorila Zrinka Paladino, zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Tvrtki VMD projekt bilo je dozvoljeno da sagradi četiri nebodera od devet katova na samoj granici s parkom Maksimir, na mjestu RIZ-ove tvornice. Stručnjaci strahuju da prometnice u tom dijelu grada nebodere ne bi izdržale.