Jutarnji list
6.3.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu
Broj 321

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijćea Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima.

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam.

Neuspješni saborski sastanak HDZ-a i oporbenih stranaka
Oporba odbila HDZ-ovu rezoluciju o Haagu.

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna.

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena.

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna

Ankica Tuđman ZAGREB - Predsjednikova supruga Ankica Tuđman, predsjednica Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske sa suradnicama je jučer u hotelu Sheraton održala konferenciju za novinare kako bi izvijestila hrvatsku javnost o aktivnostima Zaklade u prošloj godini te o planovima za ovu godinu.

Zaklada, koja je osnovana prije sedam godina, skrbi o oko 5000 djece stradalnika Domovinskog rata i onih iz siromašnih mnogočlanih obitelji koja mjesečno primaju 300 kuna, a Zaklada će se o njima brinuti do njihove punoljetnosti. Prošle je godine pokrenut i novi projekt stipendiranja studenata deficitarnih, učiteljskih zanimanja, a studenti mjesečno primaju od 732 do 969 kuna, ovisno o tome jesu li smješteni u dom ili ne. Od 140 studenata stipendista, 27 ih ima sponzora dok se ostali stipendiraju iz fonda Zaklade.

- Tijekom 1998. godine Zaklada je zaradila pet milijuna kuna, a na troškove je otpalo milijun kuna. Prema tome, ostala nam je lijepa svota kako bismo se i dalje mogli brinuti o djeci - istaknula je Ana Trkanec, savjetnica za marketing Zaklade, dodajući kako je u prošloj godini isplaćeno ukupno 18,675.688 kuna pomoći, uključujući isplatu četiri mjesečne stipendije za 140 stipendista, dvije izvanredne isplate za Dan državnosti i Božić, te kupnju respiratora za pedijatriju KBC-a Rebro.

- Za 1999. godinu ne možemo iznijeti konkretne pokazatelje jer to ne ovisi o nama već o našim sponzorima. Nastavit ćemo i dalje s tiskanjem i prodajom razglednica, čestitki i grafika - istaknula je predsjednica Zaklade Ankica Tuđman, dodajući kako njihov rad umnogome ovisi i o medijima koji pišu o Zakladi i njezinim akcijama, a trebali bi to činiti istinito i objektivno. A. Tuđman dodala je kako će se truditi održati broj od 5000 djece o kojoj se brinu, te kako je u pripremi tiskanje treće knjige "Hrvatsko ratno znakovlje" kao i organiziranje prodajne izložbe radova koje je Zakladi oporučna ostavila slikarica Tonka Petrić.

Na pitanje novinara ne bi li trebalo tiskati i knjige za djecu jer se Zaklada brine upravo o njima, A. Tuđman rekla je kako se Zaklada ne može upuštati u nešto za što nisu sigurni da će joj donijeti korist. S tim se složila i A. Trkanec dodajući kako moraju obratiti pozornost na komercijalnu stranu, odnosno na ono što tržište traži.

Andreja Šantek