Jutarnji list
6.3.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu
Broj 321

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijćea Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima.

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam.

Neuspješni saborski sastanak HDZ-a i oporbenih stranaka
Oporba odbila HDZ-ovu rezoluciju o Haagu.

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna.

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena.

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Usprkos optimističnim izjavama ministra financija mr. Borislava Škegre da će do ljeta kuna ojačati, njezin vrtoglavi pad u odnosu na njemačku marku u posljednjih šest mjeseci znak je skoroga kraha stabilizacijskog programa pet godina nakon njegova uvođenja, a koji se temelji prije svega na tvrdom i stabilnom tečaju.

U usporedbi sa 5. rujnom prošle godine kuna je u odnosu na marku pala između 7,6 posto (srednji tečaj HNB-a) i 8,14 posto (prodajni tečaj za efektivu Zagrebačke banke). Samo u veljači kuna je, prema podacima HNB-a, izgubila 2,4 posto vrijednosti prema njemačkoj marci, a čak šest posto prema američkom dolaru. Intervencijama središnje banke koja je u veljači, putem deviznih aukcija, prodala 156 milijuna eura i sedam milijuna američkih dolara, pad kune samo je usporen, ali ne i zaustavljen.

Pretpostavka je dakle, da će kuna i dalje kliziti. Jučerašnje tečajnice već pokazuju da se ona primaknula kritičnoj brojci od četiri kune za jednu marku, što je važna psihološka granica, nakon koje će se, kad bude prijeđena, vrijednost domaće valute topiti daleko brže.

Slabljenje kune nije se ipak dogodilo preko noći. Naime, novčana masa je već lani, prema prethodnoj godini, smanjena barem za jedan posto, čime je prekinut njezin neprekidan rast od početka stabilizacijskog programa. Tako je, prema podacima dr. Željka Rohatinskog, ona u 1997. rasla prosječno 23 posto. No, lanjski rast nelikvidnosti uz smanjenje dotoka deviza od inozemnih kredita, kao i nedostatak očekivanoga deviznog priljeva od turizma i izvoza, učinio je svoje. Savjet HNB-a na svojoj posljednjoj sjednici umiruje hrvatsku javnost ponovno nerealnim očekivanjima "čuda" od ovogodišnje turističke sezone, te smanjenja deficita vanjskotrgovinske bilance. Prihod od prodaje 300 milijuna eura euroobveznica, koji bi trebao stići, očekuje se da će biti na raspolaganju 10. ožujka i trebao bi utažiti trenutnu "glad za devizama".

Teorijski gledano, devalvacija nacionalne valute trebala bi preusmjeriti zaradu uvoznika, kojima je odgovarala jaka kuna, prema izvoznicima. Također se očekuje puno, ako ne i previše od ovogodišnje turističke sezone. Kritičari monetarne politike i stabilizacijskog programa koji se bazirao isključivo na stabilnoj valuti, upozoravaju da su nakon pet godina stabilnosti problemi koje je taj program skrivao iza stabilne kune, a "bez pokrića", sada isplivali na površinu u punoj snazi.

Nezgodno je što se to događa upravo u izbornoj godini, pa se mogu očekivati nervozni potezi vlasti, koja će, barem do izbora, po svaku cijenu nastojati održati privid kakve-takve stabilnosti.

Jadranka Šević