Jutarnji list
6.3.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu
Broj 321

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijćea Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima.

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam.

Neuspješni saborski sastanak HDZ-a i oporbenih stranaka
Oporba odbila HDZ-ovu rezoluciju o Haagu.

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna.

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena.

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijeća Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima

Slavko Goldstein Sa Slavkom Goldsteinom, jednim od najistaknutijih predstavnika Židovske zajednice u Hrvatskoj, uglednim hrvatskim intelektualcem i utemeljiteljem HSLS-a, prve nekomunističke stranke u nas, razgovarali smo u povodu priopćenja i nedavno održane konferencije za novinare zagrebačke Židovske općine, na kojoj se upozorilo na više pojava antisemitizma u Hrvatskoj te na šutnju mjerodavnih o takvim ekscesima.

- Priopćenje Židovske općine učinilo mi se neobično oštrim, vjerojatno najoštrijim u posljednjih devet godina kada je riječ o naglašavanju pojava antisemitizma u Hrvatskoj. Zašto se nastupilo s tako žestoko intoniranim tekstom?

- Ne bih se složio s vašom ocjenom. Židovska se općina povremeno, i u prijašnjim situacijama, javljala s priopćenjima napisanim u sličnom tonu. Bilo je to u povodu Jasenovca, zatim u povodu uvođenja kune...

- Da, ali tada ste reagirali na pojedinačne incidente, a niste govorili o tome da u Hrvatskoj postoji antisemitizam.

- Pa i sada smo reagirali na pojedinačne ispade, ništa nismo generalizirali o antisemitizmu općenito. Razlika je samo u tome što smo prije samo pisali priopćenja, a sada smo održali i konferenciju za novinare, koja je, zahvaljujući pitanjima, omogućila da se stavovi iz priopćenja detaljnije argumentiraju. To je našoj reakciji očigledno dalo veći publicitet. U posljednje se vrijeme, nažalost, nagomilalo više pojedinačnih antisemitskih ispada pa se Vijeće Židovske općine, umjesto da reagira na svaki takav ispad posebno, dogovorilo da ih obuhvati priopćenjem u kojem će biti izneseni i neki načelni stavovi.

- Dakle, naše reakcije na nedavne ispade samo se formom, ali nipošto u biti, razlikuju od onih prijašnjih.

U javnosti je stvoren bitno drukčiji dojam od ovoga što vi sada tvrdite: na temelju izvještaja s konferencije za novinare Židovske općine moglo bi se zaključiti da u Hrvatskoj jača antisemitizam, što se nikada prije nije tvrdilo. - Da ste bili na toj konferenciji, ne biste stekli takav dojam. Mi smo izričito naglasili da smo svjesni toga da je riječ o pojedinačnim ispadima...

- Ali ste također naglasili da nema odgovarajućih društvenih reakcija na te ispade...

- To je točno. Međutim, ni prije nije bilo primjerenih reagiranja na antisemitske ispade. U tome i jest problem. Budući da nema, niti je prije bilo reakcija na antisemitske ispade, tih je ispada sada sve više. Šutnja, naravno, ohrabruje ekstremiste.

- Mislite li da je upravo na djelu stvaranje određenog antisemitskog trenda, koji prije nije postojao na hrvatskoj javnoj sceni, ili o skupini nepovezanih ekscesa?

- Mislim da su takvi ispadi posljedica sve napetije atmosfere u društvu. U doba velikih društvenih napetosti, u vrhuncima krize, uvijek se, u svakom društvu, javljaju ekstremisti sa svojim popisom krivaca. Danas je Hrvatska, sa stanovišta retorike hrvatske političke desnice, uključujući i desnicu vladajuće stranke, prepuna raznih krivaca: krivci su i čelnici HSLS-a i plan "Lisica", krivci su novinari nezavisnih listova i mnogi drugi. Krivci su, dakle, u situaciji u kojoj je sada Hrvatska, jako traženi. Primjerice, u hrvatskoj javnosti vlada nezadovoljstvo radom Haaškog suda pa ga je šef Hvidre Liović poistovjetio s masonima i Židovima kako bi netko mogao biti kriv za Haaški sud. Liovićeva je tvrdnja da su Židovi i masoni osnovali Haaški sud, naravno, potpuno iracionalna. Ne mislim da u Hrvatskoj nastaje nekakav specifičan protužidovski trend: riječ je jednostavno o sve napetijoj društvenoj atmosferi, u kojoj iracionalnosti dobivaju na snazi, no to ohrabruje relativno malobrojne antisemite da budu glasniji i da se češće javljaju...

Davor Butković