Jutarnji list
6.3.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu
Broj 321

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijćea Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima.

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam.

Neuspješni saborski sastanak HDZ-a i oporbenih stranaka
Oporba odbila HDZ-ovu rezoluciju o Haagu.

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna.

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena.

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao

Dominiković, bivši ministar poljoprivrede ZAGREB - "Ako gospodin Laslo misli razbacivati tuđu robu bolje da potroši snagu na pregled dokumenata i rješenja koja je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. Među 30 najvećih hrvatskih izvoznika u BiH 15 su tvrtke koje žive od seljačkih proizvoda.

Zanimljivo je da u vremenu kad hrvatsko selo i seljaci ne mogu plasirati svinje i svinjsko meso najodgovornije osobe iz Ministarstva poljoprivrede daju suglasnost za uvoz svinjskoga mesa iz Europske unije. Čudi me da predsjednik Vlade Zlatko Mateša javno traži pomoć od Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje za rješenje pitanja meke granice. Pa, gospodine predsjedniče, pometite oko sebe pa ćete vidjeti što ćete otkriti, a mi vam stojimo na usluzi."

Tu reakciju na nedavni istup seljačkog lidera Antuna Lasla iz Mostara nam je poslao Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore Herceg Bosne. Laslo je nakon sastanka s premijerom Matešom izjavio da će seljaci iz slavonskih trgovina izbacivati Lijanovićeve proizvode jer, kako je rekao, hrvatski seljaci ne mogu prodati svoje svinje, a Lijanovići uvoze svinje iz Srbije, prerađuju ih i prodaju na hrvatskom tržištu. Laslove riječi demantirali su iz Lijanovića, a predsjednik Gospodarske komore HB Jago Lasić poslao nam je nekoliko odobrenja o uvozu svježeg i smrznutog svinjskog mesa koje je lani u jeku najave otkupa viška svinja po hrvatskim selima potpisao Mate Brstilo, ravnatelj Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.

Podsjetimo, pompozno najavljivani otkup svinja završio je s tek deset posto otkupljenih tržnih viškova, za što je često optuživan nekontrolirani uvoz preko BiH. Gospodarska komora iz Mostara izdaje dokumentaciju koja prati robu u izvozu u Hrvatsku i, kako kaže Lasić, raspolaže s cjeloviti podacima o robnoj razmjeni između BiH i RH.

- Zbog zlonamjernih intepretacija o uvozu i izvozu iz BiH cjelokupnu robnu razmjenu objavit ćemo u gospodarskom glasniku naše komore i Jutarnjem listu, a taj ćemo popis dostaviti i saborskim zastupnicima. Lani je, primjerice, Hrvatska u BiH izvezla robe u vrijednosti 795,305.178 milijuna dolara, a uvezla je iz BiH 166,527.926 dolara. Ono što gospodin Laslo treba znati, a i svi seljaci Slavonije i Baranje, je da je RH u BiH plasirala 255,957.566 američkih dolara iz prva četiri Odjeljka Carinske tarife - kaže Lasić.

Spomenuti odjeljci, među ostalim, preciziraju uvoz poljoprivrednih proizvoda radi izvoza i već su rezultirali šećernom, pa i pšeničnom aferom. Vrlo je indikativno da su potvrde, kaže Lasić, izdavane upravo kada je Lijanovićima Ministarstvo poljoprivrede uskratilo izdavanje istih dozvola.

Mate Brstilo, ravnatelj Uprave za veterinarstvo, jučer je bio nedostupan za komentar...