Jutarnji list
6.3.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu
Broj 321

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijćea Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima.

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam.

Neuspješni saborski sastanak HDZ-a i oporbenih stranaka
Oporba odbila HDZ-ovu rezoluciju o Haagu.

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna.

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena.

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam

msgr. Juraj Jezerinac ZAGREB - Vojni ordinarij u Hrvatskoj msgr. Juraj Jezerinac uputio je korizmeno-uskrsno pismo svim vojnicima i policajcima u RH, svim pripadnicima Vojnog ordinarijata i svim vjernicima koji se uime Isusa Krista okupljaju u zajednicu vjere, nade i ljubavi na području naše domovine Hrvatske. Prema Jezerinčevim riječima, korijeni suvremene krize morala i gubitak osjećaja za istinske vrijednosti dobrim su dijelom vezani uz svjetonazorne ideologije nastale u 19. stoljeću. Pritom na osobit način, kako je rekao, misli na marksizam, evolucionizam i psihoanalizu ako su ateistički nadahnuti i usmjereni.

"Čovjek bez vjere u Boga i bez svijesti odgovornosti pred Njim, ostaje izložen samovolji i bezobzirju prevratničke pobune, buktinje strasti te neukroćene želje za užitkom i dobitkom", napominje Jezerinac dodajući kako je prijeko potreban povratak izvorima vjere.

"Odista, valja nam tražiti izlaz iz te velike duhovne krize, vratiti se izvornim vrijednostima u smislu života, vratiti se Bogu koji nam se objavio u Isusu Kristu", piše u korizmeno-uskrsnom pismu vojni ordinarij podsjećajući na riječi Svetoga Oca koji je u propovijedi na splitskom Žnjanu rekao kako su kršćani u hrvatskim krajevima danas pozvani dati "novo lice svojoj domovini". Obrazlažući ulogu dušobrižništva u Hrvatskoj vojsci i policiji, Jezerinac napominje kako se poslanje Crkve među vojnicima i policajcima nikako ne ograničava na vjersku skrb u izvanrednim okolnostima ratnog stanja i opasnosti, nego želi biti prinos svekolikom odgoju i oplemenjenju čovjeka i društva u ozračju slobode i istinoljubive pravednosti.

"Možda nigdje drugdje nije tako prijeko potrebno povezati Bogoljublje, Čovjekoljublje i Domoljublje u jedinstven svjetonazor kao baš u redovima časnika, dočasnika i ročnika naše domovine", ističe Jezerinac. "Naša uključenost i prisutnost u postrojbama vojske i policije nipošto nije znak bilokakvih političkih opredjeljenja, nego izraz i odraz uljuđenih dosega slobode i demokratičnosti te plod svijesti odgovornosti što je svatko mora imati za opće dobro svih ljudi", zaključuje vojni ordinarij...