Jutarnji list
6.3.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu
Broj 321

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijćea Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima.

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam.

Neuspješni saborski sastanak HDZ-a i oporbenih stranaka
Oporba odbila HDZ-ovu rezoluciju o Haagu.

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna.

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena.

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Željko Kipke Da ste, recimo, prije dva tjedna kupili platno renomiranog zagrebačkog umjetnika Željka Kipkea, platili bi ga oko 2500 DEM. Međutim, uskoro će njegova platna vrijediti možda i deset puta više. Naime, gradom kruži priča kako je njegove slike kupio Bill Gates, jedan od trojice najbogatijih ljudi na svijetu, te da je na američkom tržištu umjetnina zavladala jagma za Kipkeovim radovima. Nadalje, priča se da je Kipke svoja djela odlučio povući iz galerija, pa se stoga više niti jedno njegovo djelo na hrvatskom tržištu ne može kupiti.

Posjetili smo stoga Željka Kipkea u njegovu stanu - atelijeru u Klaićevoj ulici. Iako nije htio mnogo govoriti o prodaji svojih djela, Kipke nam je rekao da je gospodin koji je otkupio njegove slike hrvatski biznismen - trgovac umjetninama, koji, između ostalih, surađuje i s Billom Gatesom. Taj neimenovani biznismen je otkupio 60-ak njegovih djela, što su gotovo sve Kipkeove slike nastale tijekom posljednjih pet godina. U njegovu atelijeru je ostalo samo nekoliko velikih slika koje, kaže Kipke, nisu na prodaju, premda je i njih nepoznati kupac htio odnijeti.

- O cijenama ne želim govoriti, mogu samo reći da sam osigurao svoju egzistenciju za sljedeće dvije godine - zagonetan je Kipke. Otkup njegovih slika može se shvatiti i kao svojevrstan rođendanski dar jer je Kipke 3. ožujka navršio 46 godina. Kako u datumu rođenja ima tri puta broj tri (3. 3. 1953.), pod svoje eseje potpisivao se brojem 333, koji ima i svoje simboličko značenje i za čiju je uporabu, kaže, "dobio dopuštenje". Kipke je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 1976. godine, a nakon toga je bio suradnik majstorskih radionica Ljube Ivančića i Nikole Reisera.

Na venecijanskom biennalu Kipke je 1993. izlagao zajedno s Milivojem Bijelićem i Ivom Dekovićem. O Kipkeu se priča da mu je dan prekratak za realizaciju svih njegovih ideja, a osim slikarstvom Kipke se bavi i pisanjem.

Posljednja Kipkeova izložba "Prošlost je puna otrova i opijata" u galeriji "Beck" izazvala je veliku pozornost javnosti i kritike. Međutim, realno je očekivati da će njegova najnovija izložba pod nazivom "Koordinatni sustavi" sinoć otvorena u zagrebačkoj galeriji "Arterija" zbog najnovijih događaja privući na sebe još više svjetla medijskih, ali i kritičarskih reflektora...

Patricija Kiš