Jutarnji list
6.3.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu
Broj 321

Kuna pala za osam posto u zadnjih šest mjeseci
Kuna probija opasnu granicu - jedna marka četiri kune?!

Slavko Goldstein, ugledni hrvatski intelektualac i član Vijćea Židovske općine u Zagrebu
Antisemitizam u Hrvatskoj nema takve razmjere da bi se Židovi morali osjećati ugroženima.

Biskup Juraj Jezerinac
Za krizu morala krivi su marksizam, psihoanaliza i evolucionizam.

Neuspješni saborski sastanak HDZ-a i oporbenih stranaka
Oporba odbila HDZ-ovu rezoluciju o Haagu.

Humanitarna zaklada za djecu Hrvatske
Ankica Tuđman: Naša zaklada zaradila je pet milijuna kuna.

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena.

Svjetski uspjeh zagrebačkog umjetnika
Željko Kipke prodao 60 slika suradniku Billa Gatesa!

Meka granica: Što skrivaju podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i BiH
Dominiković uvozio svinje dok je otkup u Hrvatskoj propadao.

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Susret Predsjednika Republike i predsjednika B’nai B’ritha
Tommy Baer: Tuđman mi je rekao da Nada Šakić nije trebala biti oslobođena

Franjo Tuđman i Tommy P. Baer S Tommyjem P. Baerom, počasnim predsjednikom međunarodne židovske organizacije B'nai B'rith koji u Zagrebu prati suđenja Dinku Šakiću, razgovarali smo jučer neposredno nakon njegova sastanaka s predsjednikom Tuđmanom te zamjenikom županijskoga državnog odvjetnika kojem je predao nove dokaze o Šakićevim zločinima.

- Vi i vaša organizacija pronašli ste Dinka Šakića u Argentini. Kako ste ga uspjeli otkriti?

- Dinka Šakića počeli smo tražiti još početkom 1995. godine. Prvu informaciju dobili smo iz povjerljivog izvora. U srpnju 1995. godine razgovarao sam i s predsjednikom Tuđmanom na Brijunima i on mi je rekao da će se Hrvatska pobrinuti o pitanju ratnih zločinaca nakon konačnog završetka rata u BiH. Imamo vrlo dobar dosje o Šakiću. Razgovarali smo i s dužnosnicima triju vlada: Hrvatske, Argentine i SAD-a tijekom tri godine. Napokon sam 6. travnja 1998. godine osobno zatražio Šakićevo uhićenje. Te večeri bila je emitirana i emisija na argentinskoj televiziji u kojoj se pojavio Šakić. Odmah sam kontaktirao s CNN-om i dao im intervju u kojem sam objasnio tko je Šakić, rekao sve o njegovoj ulozi u Jasenovcu te zatražio njegovo uhićenje i izručenje Hrvatskoj. Predsjednik Menem odmah je izdao nalog.

- O čemu ste 1995. godine na Brijunima razgovarali s predsjednikom Tuđmanom?

- Razgovarali smo o Šakiću, odnosima Hrvatske s Izrealom, a posebice o važnosti toga da Hrvatske pokaže svijetu da nema nikakva kontinuiteta s fašističkom NDH. To je naročito bilo važno za SAD i Izrael. On mi je tada jamčio da Šakiću neće nikad biti dopušteno da uđe u Hrvatsku kao privatni građanin.

- O čemu ste sada razgovarali s dr. Tuđmanom?

- Jedna od glavnih tema bila je suđenje Nadi Šakić. On nije bio zadovoljan s rezultatom suđenja Nadi Šakić niti s načinom kako je vođeno. Predsjednik Tuđman mi je rekao da je bio iznenađen oslobađajućom presudom Nadi Šakić. Jasno sam mu stavio do znanja da B'nai B'rith nije bio ni na koji način uključen u proces Nadi Šakić. Nismo bili zainteresirani za taj proces.

- Zašto?

- Naš interes za nju prestao je nakon njezina uhićenja i izručenja te smo smatrali da treba ostati usredotočen na znatno važnije suđenje Dinku Šakiću.

- Kako je predsjednik Tuđman reagirao na vaš prijedlog za uspostavljanjem međunarodnog tima koji bi tijekom suđenja nadgledao zdravlje Dinka Šakića?

- Predsjednik Tuđman složio se s mojim stavom da nezavisni liječnik treba ispitati Šakićevo zdravlje kako bi se uklonila svaka sumnja da nije riječ o taktici odgađanja. Postoji i stručnjak kojega bismo mi preporučili da dođe u Hrvatsku i ispita Šakića. Predsjedniku Tuđmanu naglasio sam neizmjernu i povijesnu važnost toga suđenja za Hrvatsku. Hrvatska može postati primjer kako zemlja razračunava sa svojom nacističkom prošlošću. Naučiti lekciju iz toga razdoblja kroz ovo suđenje znači veliki korak naprijed. Za ovu i buduće generacije važno je da znaju što se u nacizmu događalo. Naglašavam da to apsolutno nije nikakva međunarodna zavjera protiv Hrvatske, ni zavjera židovskog naroda, niti pritisak na Hrvatsku. To je poruka koja se mora jasno čuti. Riječ je o stvarnim događajima za vrijeme ustaškog režima u Hrvatskoj. Ali ja znam, i to sam rekao i predsjedniku Tuđmanu, za snažan partizanski antifašistički pokret u Hrvatskoj za vrijeme rata i smatram da ga Hrvatska mora znatno jače promovirati u svijetu kako bi se razbile predrasude o Hrvatima.

- Koja je bila uloga vaše organizacije prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Izraela?

- Mi smo poticali poboljšanje odnosa. Rekli smo Izraelcima da smatramo to suđenje testom hrvatskih napora da se distancira od dijela svoje prošlosti. Nadam se da se ništa neće ispriječiti na budućem razvoju tih odnosa.

- Upravo je B'nai B'rith svojedobno uvjerio dr. Tuđmana da izmijeni dijelove o stradanjima Židova u njegovoj knjizi "Bespuća".

- Priznajem da smo bili najizravnije uključeni u taj slučaj. Predsjednik Tuđman iskoristio je organizaciju B'nai B'rith kako bi se ispričao svijetu. Uvjerio nas je da će ta poglavlja biti izbačena ili izmijenjena što je i učinio. On mi je na današnjem sastanku rekao da snažno osuđuje antisemitizam. Obećao mi je da neće dopustiti da antisemitizam ikad više bude jak u ovoj zemlji. On želi posjetiti Izrael i mislim da mudro educira hrvatski narod o opasnostima antisemitizma i nacionalne mržnje ne samo protiv Židova, nego i protiv bilo kojega drugog naroda...

Zlatko Vidačković