Krk ove godine očekuje 5 milijuna noćenja - Monitor.hr
31.05.2018. (21:30)

Zimmer frei

Krk ove godine očekuje 5 milijuna noćenja

U prvih pet mjeseci na otoku Krku je ostvareno 107 tisuća dolazaka te 431 tisuća noćenja, čime su lanjska ostvarenja premašena za čak 30 posto, a trenutni šampion otočnog turizma je Grad Krk sa svojih 33 tisuća dolazaka i više od 136 tisuća noćenja. Očekuje se da će otok ove godine premašiti brojku od pet milijuna turističkih noćenja. Novi list


Slične vijesti

21.06. (07:00)

Učite od njih

Reuters o Krku: To je otok koji bi mogao biti primjerom za Mediteran i energetsku samodostatnost

Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji. Reuters navodi kako su prije nekoliko godina lokalni ekolozi naručili iz Njemačke studiju izvedivosti koja je pokazala kako Krk ima velik potencijal da u budućnosti bude energetski neovisan. “Studija pokazuje da bismo godišnje mogli proizvoditi 150 gigavat-sati (GWh) električne energije. Trenutno trošimo 112 GWh. Radi se o kombinaciji od 60% sunčeve energije, 30% energije vjetra i 10% energije biomase. Cjelokupni plan energetske samodostatnosti koštao bi nas oko 72 milijuna eura“, rekao je Vjeran Piršić iz ekološke udruge Eko Kvarner. Prijevod Reutersovog članka ima Index.

09.02.2020. (15:30)

Skoro pa besplatna energija

Sunčana elektrana Barbičin: Fenomenalan bodulski zeleni patent

Poznati hrvatski ekološki aktivist Vjeran Piršić postao je direktor tvrtke Otok Krk Energija, koja će izgraditi sunčanu elektranu Barbičin. Krk se uistinu može i hoće pozicionirati kao globalno bitan i općeprepoznati “zeleni otok”, ogledni primjer za mnoge druge otočne zajednice u Hrvatskoj, ali i svijetu, rekao je Piršić za Novi list.

23.04.2016. (20:15)

Misija i vizija

Eko-otok Krk: Prije deset godina državni neprijatelji, a danas uzor

Otok Krk prvak je recikliranja u Hrvatskoj jer razvrstava čak 50% sveg otpada. Takav uspjeh rezultat je neumoljive otočke politike od 1999., za koju se zauzelo svih 105 krčkih vijećnika, objašnjava vijećnik Omišlja Vjeran Piršić za T-Portal. No pothvat nije bio lagan – za mandata Marine Matulović Dropulić gledalo ih se kao “državne neprijatelje” jer nisu htjeli pristati na spaljivanje smeća povezano s korupcijom. Krk danas ima prvi cjeloviti model gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, a usto je povezao i cijelu zajednicu, kaže Piršić.