Zločesta teta iz crijeva
Liječnica: Salmonela voli hranu koja stoji i tekućinu uz obrok

U svijetu je 2000. od trovanja salmonelom umrlo 216.510 ljudi, od 21 milijuna zaraženih, piše Index u intervjuu s doc. dr. sc. Mirjanom Balen Topić, specijalistica medicinske mikrobiologije i parazitologije, koja donosi zanimljive i važne podatke: Salmonele se na sobnoj temperaturi eksponencijalno množe, naročito u obrocima na bazi jaja, mesa ili dodataka kao što je majoneza i slični umaci, a ukoliko se radi o kontaminiranoj salati važan je i stupanj zakiseljavanja salate, jer niski pH smanjuje količinu bakterija u obroku; zdravi želudac s normalnom proizvodnjom želučane kiseline i održavanjem pH u rasponu od 2-4 će obično uništiti i do 99.9% koliformnih bakterija unesenih s hranom, ali za ubijanje bakterija važna je i vrsta hrane koju smo pojeli, odnosno količina unesene tekućine, jer obilno zalijevanje obroka tekućinom smanjuje kiselost želuca, naročito ako se radi o mlijeku koji ima viši pH.