Mrle: S Let3 na Antivalentinovu pjevaju - ženske gange i Vuco - Monitor.hr
09.02. (19:30)

Grlo sokolovo

Mrle: S Let3 na Antivalentinovu pjevaju – ženske gange i Vuco

Valentinovo je ljigavoća koju ne volim. Da bi ipak izašao toga dana, onda smisliš Antivalentinovo i staviš stvari na pravo mjesto – kaže Mrle iz Let3 u intervjuu Jutarnjem i najavljuje da će s bendom na tom koncertu pjevati ženske gange – gangasice, i Siniša Vuco! Kaže da trenutno ne voli svirati gitaru pa sad priprema znanstveno-umjetnički projekt – “radimo stroj, koristimo frekvenciju grada. Zvuk grada prenosimo u more na zvučnik koji ispumpava more na drugi zvučnik koji opet emitira taj zvuk grada. Na tom se zvuku mora stvoriti skulptura”.Slične vijesti

09.09. (18:00)

Inspiracije na tone

Zoran Ferić: U Hrvatskoj stvarnosti imamo riznicu kriminalističkih priča

Autori pomalo zaziru od čistoga žanra jer ga ne smatraju umjetničkim, nego čistom zabavom. Isto se odnosi i na strukture koje financijski podupiru filmove. Meni se pak čini da krimić danas i u engleskoj i skandinavskoj kinematografiji polako postaje socijalna drama. Neka naročita vrsta socijalne priče koja uključuje specifičan krimi-zaplet, ali ne služi samo zabavi, nego postavlja neka ozbiljna društvena pitanja. Mi danas u hrvatskoj stvarnosti imamo pravu riznicu kriminalističkih priča koje su ujedno i jedan od naših najaktualnijih društvenih problema. Korupcija, privatizacija, opća nesigurnost, neofašizam, izbjegličke rute, droga, militantni nacionalizam, homofobija. Sve to čeka da bude snimljeno – priča Zoran Ferić autor predloška i koscenarist “Djevojčice sa žigicama”, budućeg “otočkog trilera”, u režiji Gorana Kulenovića.

05.09. (11:30)

Kao hrčak o kockici

Dejan Lovren o atmosferi u reprezentaciji: Imam loš osjećaj

“Kao, eto, ono što smo napravili u Rusiji, to je to, nema dalje. Nije mi to drago… Mi smo reprezentacija koja i dalje može napraviti velike stvari, nije Rusija bila naš vrhunac i kraj… Svi smo mi skupa – ili barem većina reprezentativaca – među najvažnijim igračima u svojim klubovima, treba to iskoristiti” – kaže Lovren u intervjuu Sportskima. Sutra igraju kvalifikacije za Euro 2020, 20.45 u Slovačkoj (inače, Rakitić otkazao, zbog ozljeda nema Kramarića i Kovačića, a od prošle godine su otišli Mandžukić, Subašić i Ćorluka).

04.09. (10:30)

Ivica Todorić na N1: Nikad nisam čitao ugovore, gradio sam Hrvatsku

2014. kad sam kupio Mercator osobno sam se zadužio za 500 milijuna eura i to sve dao u Agrokor. I sad ću ja ići izvlačiti iz Agrokora. Mogao sam uzeti 500 milijuna eura svojih para, a ne krasti firmu… Jel bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore… Na pitanje zašto je potpisao ulazak izvanredne uprave kaže da je zato što su mu rekli da povuče obitelj da će biti grozno. “Isti čaš bi me uhapsili da nisam potpisao.”

03.09. (08:00)

Portret umjetnika kao neinformirane osobe

Goran Bregović intervju za Al Jazeeru

Dušan Petričić je nedavno objavio ovu karikaturu, pa smo se pitali otkud Bregović na njoj. Odgovor je u ovom intervjuu. Inače dobar intervju, ako se izuzmu neke sablažnjive političke procjene (Vučić radi dobre stvari, Dodik je netko koga bi svatko htio za druga). Alibi je, pored umjetničke slobode, podatak da Bregović nema televizor. Detalj: Bregovićeva začuđeno ozbiljna faca kada ga novinarka pita da li je sretan čovjek (kao da kaže – kakvo glupo pitanje, pa tko ne bi bio sretan na mom mjestu).

22.08. (18:30)

Yu go?!

Zvijezda serije ‘Bones’: Yugo je moj prvi auto – kanta, uvijek je smrdio po benzinu

David Boreanaz u Beogradu snima seriju ‘Seal Team’ gdje je bio nabasao na Zastavin Yugo (pa se slikao i stavio sliku na Instagram). “Nisam mogao vjerovati, odmah sam zavikao: ‘Ovo je bio moj prvi automobil u životu’. Roditelji su mi kupili Yugo kad sam išao u srednju školu da se mogu voziti do nje, pamtim ga kao pravu kantu na četiri kotača koja je stalno smrdjela po benzinu, ali moja je mama uvijek govorila: ‘Gledaj, služi ti da te odveze od točke A do točke B, što se žališ, bolji je od autobusa!’” – ispričao je za Jutarnji.

19.08. (21:00)

Martin Rees: Klimatske promjene su dječja igra u usporedbi s teraformiranjem Marsa

Britanski kozmolog i astrofizičar Martin Rees, suosnivač Centra za istraživanje egzistencijalnog rizika u Cambridgeu, nedavno je objavio novu knjigu On the Future: Prospects for Humanity. Klimatske promjene su velika prijetnja no postoje stvari koje Reesa zabrinjavaju još više. Zloupotreba kibernetike i biotehnologije bit će naš najveći problem u sljedećih 10-20 godina. Guardian

10.08. (13:00)

Kako je biti Srbin u Hrvatskoj

Mladi hrvatski Srbin Zoran Kojčić: Ja ne želim biti dio nijedne nacije

Intervju sa Zoranom Kojčićem, doktorom filozofije koji živi u Osijeku: U gimnaziji sam se vrlo brzo počeo i razilaziti s obje ideje, i s idejom nacije, i s idejom religije… Meni se osobno više sviđa ideja kozmopolitizma, da su svi ljudi građani svijeta, jednaki, da nema naših i njihovih. Sokrat je rekao: “Ja nisam Atenjanin ni Grk, nego građanin svijeta.” Ruža Tomašić je jednom rekla, parafraziram: “Ja sam Hrvatica, ne želim biti građanin svijeta.” Index

05.08. (23:00)

Pupovac u intervjuu za DW: Plenković štiti načela pravne države u Hrvatskoj

– Nalazi li se time Hrvatska na putu da se i njome pozabavi EP zbog kršenja načela pravne države?
– Da nije predsjednika vlade Andreja Plenkovića, Hrvatska bi već davno bila označena kao zemlja u kojoj postoji taj problem. Plenković svojom politikom i svojim umjerenim držanjem štiti Hrvatsku od takve ocjene. Ali koliko dugo će on to moći, s obzirom na stanje u društvu i na praksu, veliko je pitanje. Najgore razdoblje je bilo 2014. – 2016. godine, tada je Hrvatska bila najbliža Mađarskoj, Poljskoj ili Turskoj u pogledu uspostavljanja režima u kojem zakoni neće biti iznad vlasti već obrnuto. Sa dolaskom premijera Plenkovića to se u nekom smislu stavilo pod kontrolu – kaže Milorad Pupovac za DW.