Namirnice koje su dobre i nakon roka trajanja - Monitor.hr
09.11.2016. (18:32)

Ne bacati

Namirnice koje su dobre i nakon roka trajanja

Jaja mogu trajati do mjesec dana nakon isteka ovog roka ako se čuvaju na temperaturi do 5 stupnjeva Celzija. Tjestenina se može koristiti dugo nakon otvaranja, a najbolje ju je čuvati u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti kako bi spriječili kontakt s vlagom. Također bez roka je i alkohol i čokolada. 24sata


Slične vijesti

09.11.2022. (12:00)

Jemen, pakao na zemlji

Djeca primila prošvercanu kemoterapiju i umrla jer je lijeku istekao rok trajanja

في يومهم العالمي.. معاناة أطفال اليمن لا تنتهي (تقرير) - الموقع بوست

Tijekom godina u kojima se ratna nestašica umnožila i intenzivirala, prošvercani lijekovi često su jedini spas za mnoge bolesne ljude u Jemenu. Zato je posebno gorko odjeknula vijest da je 50 djece u glavnom gradu Sani primilo prošvercanu kemoterapiju, a 19 ih je umrlo jer je lijekovima bio istekao rok trajanja. Kako navode zdravstveni dužnosnici i bolnički radnici, strah se proširio među drugim pacijentima koji su se oslanjali na ilegalno uvezene lijekove. “Komplikacije koje su pretrpjela bolesna djeca rezultat su prokrijumčarenog lijeka koji je dospio u ljekarnu u glavnom gradu, a potom su ga kupile obitelji pacijenata”, kazao je Muhamed al-Ghaili iz Vrhovnog tijela za lijekove i medicinske potrepštine. Novosti

24.11.2017. (15:18)

Video: Istina o rokovima trajanja na ambalaži

17.11.2016. (10:54)

Zemlja za staro meso

Udruga peradara: Uvozimo robu koju više nitko ne želi

Uvozimo robu koju više nitko drugi ne želi na svojim policama i na svom tržištu jer joj je prošao rok, izjavio je predsjednik udruge peradara Mladen Lebar u Otvorenom. Pretpostavlja da dobivamo robu koju trgovački lanci kupuju vrlo jeftino, a zatim je prodaju po akcijskim cijenama jer je dugo stajala u inozemnim skladištima. I Biljana Borzan kaže da očito postoje ‘građani prvog i drugog reda’. Zbog nedavnog slučaja salmonele ministar je smijenio čelnika Uprave za sigurnost hrane.

29.09.2016. (22:01)

Ništa nije zauvijek, zauvijek je sve

Stvari koje imaju rok trajanja, iako ih se koristi godinama

Nemaju samo hrana i kozmetika rok trajanja, imaju ga i stvari kojima smo okruženi u svojem domu, a za koje nam to možda nikada ne bi palo na pamet. Tako recimo jastuci s vremenom postaju dom sve većeg broja grinja i mijenjaju svoj oblik zbog čega može doći do pojave bolova u vratu, pa se preporuča da se koriste od jedne do tri godine. Također, četkicu za zube bi trebalo mijenjati svaka tri mjeseca, grudnjak jednom godišnje, a produžne kabele jednom u dvije godine. N1, Bright Side

14.08.2016. (19:41)

Rupa bez dna

Hrvatska: Svatko baci hrane u vrijednosti 930 kuna godišnje

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, što odgovara oko 4 milijarde kuna ili 930 kuna po svakom Hrvatu. Primjerice, samo 4 od 10 obitelji do kraja pojede kupljeni kruh, dok se ostatak baca, iako bi se mogao iskoristiti za krušne mrvice ili nešto drugo. Hrana se baca i zbog loše informiranosti potrošača, koji se drže onog “najbolje upotrijebiti do” kao pijani plota, iako ta oznaka ne znači da hrana mora u smeće. Dnevnik.hr

23.02.2016. (11:18)

Vječno pitanje

Zašto su uređaji nekad bili vječni, a danas traju do isteka garancije?

Nekoć su se elektronički uređaji i kućanski aparati skupo plaćali, ali su zato i trajali godinama. Danas bi rijetko tko očekivao od pećnice da traje pet desetljeća, jer je prosjek trajanja bijele tehnike posljednjih godina sve kraći i kraći. U Velikoj Britaniji su upravo iz tog razloga potrošači pokrenuli peticiju kojom traže proizvođače da objave očekivani rok trajanja svojih proizvoda. Dosad su prikupili više od 11.000 potpisa. Traže i zaštitu vlade od ‘planirane zastare’, a proizvođače optužuju da proizvode lomljive proizvode koje je nemoguće popraviti. Express, Guardian

17.02.2016. (16:13)

Sve se jede

Smije li se jesti hrana nakon isteka roka trajanja?

Hrana koju kupujemo u trgovini ima na sebi rok trajanja, koji nas informira koliko je vremena namirnica najsvježija, tj. koliko dugo proizvođač jamči da je sigurna za jelo. No čak i nakon toga roka ne treba bacati hranu jer se neki proizvodi i dalje mogu jesti, ako su dobro pohranjeni. Svatko je sposoban procijeniti je li hrana dobra za jelo na temelju osjetila vida, mirisa i opipa. Pun kufer