National Geographic: Alkohol je pridonio razvoju civilizacije i napretku ljudske vrste - Monitor.hr
01.01.2022. (08:00)

U to ime... Živjeli!

National Geographic: Alkohol je pridonio razvoju civilizacije i napretku ljudske vrste

Alkohol je još od najranijih stadija evolucije čovjeka utjecao na kreativnost te razvoj jezika, umjetnosti, religije, društvenih veza. Konzumiranje alkohola, dakle, nema jednoznačnu i nikako samo negativnu ulogu kroz povijest. Sklonost čovjeka prema alkoholu, pretpostavljaju u National geographicu, evolucijski je napredak u odnosu na životinje. Stari Grci, recimo, pokušavali su se držati pravila tri čaše: prva za zdravlje, druga za zadovoljstvo i treća za dobar san. Kad ispiju treću, mudri gosti odu kući. Danica


Slične vijesti

16.05. (17:45)

Dr. Ivo Belan: Muškarci koji puno piju mogu razviti ženske tjelesne karakteristike

27.04. (16:00)

Živjeli

U Nemetinu se proizvodi jedan od najbolje ocijenjenih hrvatskih ginova

Na jednom od dva najprestižnija svjetska natjecanja u ocjenjivanju kvalitete žestokih pića, onom londonskom, s tradicijom dugom pola stoljeća, dva su hrvatska gina ove godine zaslužila zlatnu medalju s ukupnom ocjenom 96, što ih čini najbolje ocijenjenim hrvatskim ginovima u povijesti. Jedan od njih proizvodi se u Nemetinu kraj Osijeka, a za najbolji gin zaslužan je dvojac čije se rakije već piju u restoranu s Mišelinovom zvjezdicom. Agroklub

20.12.2022. (14:00)

Ako piješ, ne možeš voziti

Pivovara Carlsberg prva tvrtka kod nas koja je u službena vozila ugradila alkotest

Do danas Alcoloc je ugrađen u čak 99 posto njihovih vozila. U Carlsbergu tumče kako taj sustav zapravo funkcionira u praksi: Pri sjedanju u automobil potrebno je puhati u test dok on ne prestane davati zvučni signal. Nakon nekoliko sekundi, u slučaju da je količina alkohola u dozvoljenim granicama, sustav omogućuje paljenje automobila. U slučaju da količina prelazi granicu, sustav blokira automobil na 15 minuta i nakon tog vremena dozvoljava ponovni pokušaj. Ako ni tada vozač ne prolazi test, sustav automobil blokira na 30 minuta. Danica

12.12.2022. (11:00)

Ne znaš bi li popio ili ulio u auto

Raos: Izazov obnovljivih goriva – nanometarskom membranom do bioetanola

Destilacija je jednostavan no ne i jeftin proces. To kažem zato što je za destilaciju potrebno uložiti energiju, toplinu, pa kad je riječ o tome da se etanol koristi kao gorivo postavlja se pitanje ne samo ekonomske nego i energetske isplativosti. Kolikogod izgledalo zanosno točiti u spremnik automobila (bio)etanol umjesto benzina, ne treba zaboraviti da se za proizvodnju bioetanola troši energija, ma proizvodio se on i od poljoprivrednog otpada. No evo novosti: kineski su znanstvenici napravili membranu kojom su uspjeli povećati koncentraciju alkohola za gotovo devet puta, pretvarajući 5%-tni alkohol u 45%-tni. Tajna je u njezinoj ekstremnoj hidrofobnosti. Nova se membrana usto pokazala prikladnom za separaciju butanola i vode, a nadamo se da će biti iskušana i na drugim alkoholima, bilo za njihovo odvajaje od vode ili jednog od drugog. Nenad Raos za Bug.

18.09.2022. (16:00)

Krivo srastanje

Istraživanja potvrdila da već i gutljaj alkohola trajno mijenja mozak

Više o temi alkoholizam | Telegram.hr

Istraživači sa sveučilišta u Kölnu, Mannheimu i Heidelbergu pokazali su da čak i jedna doza alkohola trajno mijenja morfologiju neurona. Konkretno, alkohol utječe na strukturu sinapsi, kao i na dinamiku mitohondrija, otkriva studija časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences. U stanicama tretiranim etanolom poremećeno je kretanje mitohondrija, ali i kemijska ravnoteža određenih sinapsi. Te su promjene bile trajne i potvrđene su promjenama u ponašanju životinja: miševi i vinske mušice poslije bi konzumirali još više alkohola. “Ovi mehanizmi upućuju na to da je prvo trovanje alkoholom u ranoj dobi kritični faktor rizika za kasnije trovanje alkoholom i razvoj ovisnosti”, kažu istraživači. “Prepoznavanje trajnih promjena ovisnih o etanolu važan je prvi korak u razumijevanju kako se akutno pijenje može pretvoriti u kroničnu zloporabu alkohola.” Bug

01.09.2022. (21:57)

Odlične ideje kako ponovno iskoristiti staklene boce u vrtu (osim da ih se napuni alkoholom)

05.07.2022. (01:00)

To pije 'onaj gore'

Teleskopom otkrili najveću molekulu alkohola u svemiru

U promatranjima, objavljenim u časopisu Astronomy & Astrophysics ovdje i ovdje identificirana su dva izomera: normalni propanol koji je prvi put otkriven u području stvaranja zvijezda te izopropanol, ključni sastojak sredstva za dezinfekciju, koji nikad prije nije viđen u međuzvjezdanom obliku. Ova bi otkrića trebala rasvijetliti kako nastaju nebeska tijela poput kometa i zvijezda. “One su nalik jedna drugoj i fizički se ponašaju na vrlo sličan način, što znači da bi te dvije molekule trebale biti prisutne na istim mjestima u isto vrijeme”, objašnjava astrokemičar Rob Garrod sa Sveučilišta u Virginiji. “Jedino otvoreno pitanje su točne količine – to čini njihov međuzvjezdani omjer daleko preciznijim nego što bi bio slučaj za druge parove molekula.” Bug

15.04.2022. (13:00)

Alkohol i za ublažavanje cijena

Američki odgovor protiv visokih cijena goriva: Povećava se udjel etanola u benzinu

Etanol iz E15 dobiva se uglavnom kukuruza, a sastoji se od otprilike 10,5 posto do 15 posto mješavine s benzinom. Obično nije dostupan ljeti jer se pri visokim temperaturama spaja sa smogom. Automobilska goriva s visokim udjelom etanola mogu osloboditi dodatnu paru, koja zauzvrat stupa u interakciju sa sunčevom svjetlošću i povećava razinu ozona na razini tla. Međutim, ozon u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, odnosno ima utjecaj na ljudsko zdravlje. Biogoriva, dakle, imaju i negativno stranu, ali bi mogla donijeti kratkoročne instrumente protiv visokih cijena ruske nafte. Revija HAK

06.01.2022. (08:22)

Vaše omiljeno alkoholno piće može otkriti nešto i o vašoj osobnosti

11.12.2021. (12:00)

Sve je počelo - alkoholom

Raos: Je li život počeo s glicerolom?

Glicerol je zaboravljeni, zapušteni i neljubljeni sin Kemije: svagdje ga ima, ali za njega nitko ne mari. Kada se spominju masti i ulja govori se o ovakvim i onakvim masnim kiselinama, a zaboravlja se reći da su one baš za njega, za glicerol vezane. U vinu ga ima više nego alkohola, etanola, i njega, baš kao i etanol, proizvode kvaščeve gljivice, pa opet malo tko pijući vino ima pojma da i njega pije. Uvijek je nekako u drugom planu, uvijek je nečija molekula važnija od njegove, premda je – pokazuju najnovija istraživanja – upravo on, glicerol, ključni kemijski spoj od kojeg je počeo život na Zemlji. Glicerol nije nastao, poput aminokiselina, u pradavnoj Zemljinoj atmosferi dok su kroz nju sijevale munje. Nije ni nastao ni u vrućim izvorima na kopnu ili na dnu oceana. Mogao je nastati samo pri vrlo niskim temperaturama i to djelovanjem ionizirajućeg zračenja. Drugim riječima, glicerol je mogao nastati od drugih organskih spojeva (prije svega metanola) ozračivanjem leda. O mogućoj teoriji nastanka života piše Nenad Raos za Bug.