Njegovanje inovacijskog ekosustava Hrvatske: Izazovi i mogućnosti - Monitor.hr
16.02. (19:51)

Kad se male ruke slože...

Njegovanje inovacijskog ekosustava Hrvatske: Izazovi i mogućnosti

U posljednjih nekoliko godina, Hrvatska je sve više prepoznata po svom potencijalu u inovacijama i poduzetništvu. S rastućom start-up scenom, bazenom talentiranih pojedinaca i inicijativama vlade za potporu inovacijama, zemlja je spremna postati žarište tehnološkog napretka i ekonomskog rasta. Međutim, kao i svaki ekosustav, inovacijski pejzaž Hrvatske suočava se s vlastitim nizom izazova i prilika.

Jedan od ključnih izazova s kojim se Hrvatska suočava je zadržavanje talenta. Iako zemlja ima visoko obrazovnu radnu snagu, odljev mozgova ostaje značajan problem. Talentirani pojedinci često traže prilike u inozemstvu, privučeni privlačnošću većih plaća i snažnijih ekosustava. Kako bi se riješio ovaj izazov, potrebno je stvarati okruženje koje potiče inovacije i pruža privlačne prilike profesionalcima da ostanu i doprinose lokalnoj ekonomiji.

Osim toga, pristup financiranju i dalje je prepreka za mnoge start-upove u Hrvatskoj. Iako je u posljednjih nekoliko godina zabilježen porast aktivnosti rizičnog kapitala, pristup financiranju u ranoj fazi ostaje ograničen u usporedbi s zrelijim ekosustavima. Poticanje ulaganja u start-upove u ranoj fazi, pružanje podrške anđeoskim investitorima i poticanje suradnje između javnog i privatnog sektora može pomoći u rješavanju ovog problema i potaknuti rast start-up ekosustava.

Osim toga, njegovanje kulture inovacija i poduzetništva ključno je za dugoročni uspjeh. Hrvatska ima bogatu povijest kreativnosti i snalažljivosti, što se može iskoristiti za poticanje napretka inovacija. Inicijative za promicanje poduzetničkog obrazovanja u školama, pružanje mentorskih i mrežnih prilika budućim poduzetnicima te slavljenje uspješnih priča mogu pomoći u njegovanju žive inovacijske kulture.

Na regulatornoj razini, potrebne su politike koje su pogodne za inovacije i poduzetništvo. Pojednostavljenje birokratskih procesa, smanjenje administrativnih prepreka i pružanje poticaja za inovacije mogu stvoriti povoljnije okruženje za razvoj start-upova. Nadalje, napori za zaštitu intelektualnih prava i promicanje fer konkurencije ključni su za poticanje inovacija i privlačenje investicija.

Unatoč ovim izazovima, inovacijski ekosustav Hrvatske obiluje potencijalom. Strateški položaj zemlje, visokoobrazovana radna snaga i snažne istraživačke institucije pružaju čvrstu osnovu za rast. Štoviše, inicijative poput Hrvatske agencije za male i srednje poduzetnike, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i različitih programa financiranih od strane EU-a nude podršku i resurse za start-upove i inovativne projekte.

Gledajući unaprijed, suradnja će biti ključ za otključavanje punog potencijala Hrvatske kao centra inovacija. Okupljanjem dionika iz javnog i privatnog sektora, akademije i civilnog društva možemo potaknuti ekosustav u kojem ideje cvjetaju, start-upovi uspijevaju, a inovacije potiču ekonomski rast. Uz zajedničke napore i dijeljeni viziju budućnosti, Hrvatska može učvrstiti svoj položaj kao lider u inovacijama i poduzetništvu na globalnoj razini.


Slične vijesti