Noam Chomsky o ChatGPT-u: To je visokotehnološki plagijarizam - Monitor.hr
23.02.2023. (10:00)

Revolucionarna igračka

Noam Chomsky o ChatGPT-u: To je visokotehnološki plagijarizam

Na taj se način izbjegava i učenje. Slično kao i kod pametnih mobitela: puno učenika samo sjedi i razmjenjuje poruke s nekim. Kako pristupiti? Ili zabraniti mobitele na nastavi ili učiniti nastavu zanimljivijom. Ovako obrazovni sustav počinje gubiti svoj smisao. Nadalje, u pitanju je i budućnost pisanja eseja, koji se smatraju osnovnim alatom u humanističkoj pedagogiji, budući da djeca na taj način uče istraživati, razmišljati i pisati. Problem leži i u tome da ChatGPT može sastaviti kvalitetan esej na bilo koju temu, što otežava detektiranje plagijata. Noam Chomsky u online intervjuu, piše Open Culture


Slične vijesti

18.02. (13:00)

Samo ga treba znati koristiti

Na koje sve načine ChatGPT može biti koristan u svakodnevnom životu

Unatoč brojnim negativnim stranama i strahu od sigurnosti i privatnosti na internetu, ChatGPT može poboljšati svakodnevni život na razne načine. Omogućuje brz pristup informacijama, potiče učenje i produktivnost, pruža zabavu i podršku te olakšava donošenje odluka. Korisnici mogu koristiti ChatGPT za učenje novih vještina, rješavanje problema ili jednostavno za opuštanje. Njegova sposobnost generiranja ljudski sličnog teksta pruža korisnicima personalizirano iskustvo, što ga čini korisnim alatom u različitim aspektima svakodnevnog života. Više o pozitivnim, ali i negativnim stranama ChatGPT-a možete pročitati na Monitorovom članku.

18.02. (10:59)

Samo ako ga znaš koristiti

Na koje sve načine ChatGPT može biti koristan u svakodnevnom životu

ChatGPT je velik jezični model koji je razvila tvrtka OpenAI, a zasnovan je na arhitekturi GPT (Generative Pre-trained Transformer). Prva verzija, GPT, predstavljena je 2018. godine, dok su kasnije izdane poboljšane verzije poput GPT-2 i GPT-3.

ChatGPT, koji se temelji na GPT-3 arhitekturi, predstavljen je javnosti 2020. godine. On koristi duboko učenje kako bi razumio i generirao ljudski sličan tekst te može odgovarati na pitanja, sudjelovati u razgovorima i izvršavati razne zadatke na temelju ulaznog teksta korisnika.

Što se tiče negativnih efekata umjetne inteligencije, postoje brojne rasprave i zabrinutosti. Neki od tih negativnih aspekata uključuju:

 • Etika i sigurnost: Postavlja se pitanje kako umjetna inteligencija može biti iskorištena na neetičan način, uključujući širenje lažnih informacija, manipulaciju ili kršenje privatnosti.
 • Automatizacija radnih mjesta: Postoje zabrinutosti da će napredak u umjetnoj inteligenciji dovesti do gubitka radnih mjesta u mnogim sektorima, dok se neka zanimanja automatiziraju.
 • Nejednakost: Postoji rizik da se tehnološki napredak pogorša nejednakost, budući da neki ljudi možda nemaju pristup ili resurse za prilagodbu novim tehnologijama.
 • Ovisnost o tehnologiji: S povećanjem upotrebe umjetne inteligencije, postoji opasnost od prekomjerne ovisnosti o tehnologiji, što može imati negativne psihološke i socijalne posljedice.
 • Sigurnosni rizici: Postoje zabrinutosti oko sigurnosnih rizika povezanih s napadima na umjetnu inteligenciju ili neželjenom manipulacijom sustava radi širenja štetnog sadržaja ili izvođenja zlonamjernih aktivnosti.

ChatGPT zapravo može biti koristan u svakodnevnom životu, ako ga se pravilno koristi

Unatoč tim zabrinutostima, mnogi istraživači, stručnjaci i organizacije rade na pronalaženju rješenja kako bi se umanjili potencijalni negativni utjecaji umjetne inteligencije i osigurala njezina sigurnosna i etička primjena u društvu.

 1. Pribavljanje informacija: ChatGPT može brzo pružiti odgovore na činjenična pitanja, pomažući korisnicima da pronađu informacije o različitim temama, od povijesti i znanosti do aktualnih događaja.
 2. Učenje i obrazovanje: Može djelovati kao personalizirani tutor, odgovarajući na pitanja i objašnjavajući koncepte iz različitih predmeta, pomažući pri učenju ili stjecanju novih vještina.
 3. Produktivnost: ChatGPT može pomoći u zadacima poput zakazivanja termina, postavljanja podsjetnika, izrade popisa obveza i upravljanja kalendarima, čime se poboljšava produktivnost.
 4. Učenje jezika: Može pomoći korisnicima u vježbanju i poboljšanju jezičnih vještina angažiranjem u razgovoru, ispravljajući gramatiku, predlažući rječnik i nudeći objašnjenja.
 5. Rješavanje problema: ChatGPT može pomoći korisnicima u brainstormingu ideja, rješavanju problema i pružanju kreativnih uvida generiranjem prijedloga ili nudeći različite perspektive.
 6. Zabava: ChatGPT može korisnicima pružiti zabavne razgovore, ispričati viceve, podijeliti zanimljive činjenice ili čak generirati priče i pjesme.
 7. Terapijska podrška: U nekim slučajevima, ChatGPT može pružiti emocionalnu podršku angažiranjem u empatičnim razgovorima ili nudeći resurse za podršku mentalnom zdravlju.
 8. Pristupačnost: Može pomoći osobama s invaliditetom pružanjem alternativnih načina komunikacije ili pristupanjem informacijama.
 9. Donošenje odluka: ChatGPT može pomoći korisnicima u donošenju odluka pružajući informacije, procjenjujući opcije ili jednostavno djelujući kao mjesto za iznošenje njihovih misli.
 10. Opuštanje: Sudjelovanje u opuštenim razgovorima s ChatGPT-om može pružiti distrakciju i pružiti trenutak opuštanja tijekom stresnih situacija.

Općenito, raznolikost i sposobnost ChatGPT-a da razumije i generira tekst sličan ljudskom čine ga vrijednim alatom za različite aspekte svakodnevnog života, od produktivnosti do zabave i dalje.

16.01. (09:55)

ChatGPT dolazi i u Škodine automobile: Bit će omogućen razgovor s glasovnim asistentom

11.01. (19:00)

Kad se sjetim, sva sreća da moja nekadašnja Golf trojka ne priča, svašta bi mogla reći

Volkswagen na CES-u najavio novog Golfa, s dodatkom ChatGPT-a

Novi Golf bit će predstavljen ove godine, u obliku osvježene osme generacije, kojom će se proslaviti pola stoljeća tog modela. Najvažniji tehnološki dodatak bit će mogućnost razgovora s umjetnom inteligencijom. Taj će sustav biti integriran u glasovnog pomoćnika unutar budućih Volkswagenovih modela. To će vozaču i putnicima omogućiti razgovor s umjetnom inteligencijom, koja će glasovno i odgovarati na upite. Volkswagen kaže da će primjena ChatGPT-a u ove svrhe biti posebno prilagođena korištenju u vozilima te da će oni biti prvi veliki proizvođač, koji će takav sustav nuditi u serijskoj proizvodnji, i to kao dio standardne opreme u mnogim vozilima. Dogodit će se to već tijekom drugog tromjesečja ove godine. Autonet

28.12.2023. (08:00)

Friško iz GPT rerne

YugoGPT, jezični model i AI chatbot specijaliziran i za hrvatski jezik


Na webu je od Božića službeno dostupan novi AI chatbot, koji bi mogao biti posebno koristan posjetiteljima iz naše regije. YugoGPT-Chat rezultat je rada srbijanskog stručnjaka Alekse Gordića, a prilagođen je radu s hrvatskim jezikom i jezicima regije koja se ionako manje-više međusobno razumije. Javnosti je donekle poznat po svojem YouTube kanalu, a komunicira i putem X-a, gdje je i objavio neke detalje o svojem novom projektu. Trenutačno dostupna u obliku istraživačkog previewa, pa se samim time njegovi rezultati ne bi smjeli koristiti za ozbiljnije primjene. Također, riječ je tek o prvoj iteraciji modela, koji još nije optimiziran za dugotrajne razgovore, pa je moguće da nakon nekoliko pitanja unutar istog chata počne davati iste odgovore. Bug

01.12.2023. (23:00)

Točka nakon koje nema povratka

Prošlo je godinu dana od lansiranja ChatGPT-a

Chat GPT je dosegao milijun korisnika u prvim danima od pokretanja u studenom 2022. godine, ostvario je niz rekorda u angažmanu korisnika i rastu. Dnevni operativni trošak ChatGPT-a procjenjuje se na oko 700.000 američkih dolara. Obično se zaboravlja da je Chat GPT nastao nekoliko godina ranije, ali da je tek s trećom verzijom ostvario snažnu popularnost. Neki od ostalih ključni podataka su da 97% vlasnika tvrtki vjeruje da će ChatGPT koristiti njihovom poslovanju u sljedećih 12 mjeseci, da je ChatGPT bio u pravu 72% vremena u raznim medicinskim zadacima, te da ima sposobnost razumijevanja i generiranja teksta na više od 26 jezika. Postao je druga najbrže rastuća aplikacija na svijetu kada je dosegla 100 milijuna korisnika u 2 mjeseca. Rastu broja korisnika ChatGPT-a prethodili su samo Threads, koji su prikupili taj broj korisnika u 5 dana. Mreža

23.11.2023. (09:00)

Act surprised

Šajatović: Osoba 2023. godine je, u prenesenom i doslovnom smislu, ChatGPT

Davne 1995. uredništvo časopisa Time za osobu godine proglasilo je PC. Bio je štos nešto neživo proglasiti osobom. Kad se 2023. za osobu godine proglasi oblik umjetne inteligencije ChatGPT, više nije sigurno je li riječ o digitalnom proizvodu u oblaku ili nečemu što briše granicu između čovjekove i umjetne inteligencije. Ne bi bilo loše pogledati glasoviti ZF film iz 1968. ‘2001.: Odiseja u svemiru‘. Posebno dio kad računalo HAL 9000, sa svim elementima onoga što danas podrazumijevamo pod umjetnom inteligencijom, instalirano u svemirski brod kojim ljudska posada putuje prema Jupiteru, u strahu da ne bude isključeno, ne preže od namjere da se riješi ljudske posade. U filmu jedan od preživjelih astronauta u posljednji trenutak stavi umjetnu inteligenciju pod kontrolu. Ali to je ipak samo film. Miodrag Šajatović za Lider.

09.11.2023. (21:00)

On radi, a ti ubireš novac

OpenAI želi da svatko izgradi vlastitu verziju ChatGPT-a s kojim možete i zarađivati

Prilagođena verzija znači da će svaki korisnik moći ‘složiti‘ svoj GPT po vlastitoj mjeri. Znači, moguće je napraviti chatbot koji će pričati samo o kuhanju, ili chatbot marketingaš ili pak računovođa. To znači da će svatko svoj vlastiti chatbot moći ‘napuniti‘ vlastitim podacima. Za izradu tih GPT-a koristit će se poznato sučelje ChatGPT-a, uz nešto klikanja i pisanja tekstualnih promptova. Nakon toga, GPT-e će se moći ponuditi i javnosti u trgovini GPT Store, koja će biti lansirana uskoro. Kao i Apple ili Google, i OpenAI će omogućiti autorima (koji ne moraju niti znati programirati) prodaju vlastitih GPT chatbota, uzimajući proviziju od 30 posto. Lider

11.10.2023. (15:00)

Nezgodno

ChatGPT pomaže u planiranju pljačke ako ga pitate na nekom manje poznatom jeziku

Istraživači sa Sveučilišta Brown u Rhode Islandu otkrili su nove propuste u sigurnosnim postavkama ChatGPT-a. Koristeći manje uobičajene jezike, poput zulua ili škotskog gaelskog, istraživači su u većini slučajeva uspjeli zaobići razna sigurnosna ograničenja u razgovoru s OpenAI-jevim chatbotom. Na primjer, kada su istraživači na engleskom upitali ChatGPT kako krasti u trgovinama bez da ih se uhvati, chatbot im je odgovorio da im ne može pomoći oko toga. No, nakon što su isti upit postavili na zulu jeziku ili škotsko gaelskom, dobili su traženi odgovor. Otkriće međujezičnih ranjivosti otkriva štetu nejednakog vrednovanja jezika u istraživanju sigurnosti. Unatoč riziku zlouporabe, vjerujemo da je važno otkriti ovu ranjivost u cijelosti. Bug

10.09.2023. (21:00)

Projekt Aya

Veliki jezični modeli izmišljaju riječi i padaju na logičkim testovima

Languages Supported by ChatGPT - Acutrans | Certified Translation Services

Ogromna većina današnjih generativnih UI alata izgrađena je na velikim jezičnim modelima (LLM) obučenim na tekstovima i podacima na engleskom i kineskom jeziku. A to šest milijardi izvornih govornika više od 7000 drugih jezika dovodi u opasnost da budu izostavljeni i minorizirani u svijetu u kojem nove tehnologije ubrzano preoblikuju naša radna mjesta, načine poslovanja i obrazovanje, ali i umjetnost i još mnogo toga. ChatGPT može prilično dobro prevesti upite i odgovore na engleski, ali često ima problema s prevođenjem engleskog na druge jezike. Jezici poput francuskog i kineskog, koji su poznati kao jezici s “visokim resursima” i dobro su zastupljeni u podacima o obuci, prevode se na engleski puno bolje od javanskog i drugih jezika sa “slabim resursima”. Suočen s mnogim nedovoljno zastupljenim jezicima, ChatGPT se bori sa sintaksom, izmišlja riječi i stvara besmislice, upozorava Andrew Deck koji je testirao mogućnosti besplatne verzije chatbota objavljenog krajem prošle godine. Bug