Novo sredstvo protiv mamurluka - iz azijskog začina - Monitor.hr
22.06. (15:00)

Piješ, a ostaješ trijezan

Novo sredstvo protiv mamurluka – iz azijskog začina

Kad bi se pronašla tvar koja bi poticala djelovanje alkohol-dehidrogenaze, mogli bismo piti koliko nam srce želi, a opet bismo ostali trijezni. Takva stvar već postoji, a otkrio ju je tim znanstvenika: riječ je o plodovima biljke Amomum kravanh koji se stoljećima koriste u Aziji kao začin, a kod nas je poznat kao kardamom. Osim što daje jelu osebujan okus, kardamom djeluje i ljekovito, između ostalog i protiv alkohola. Nenad Raos opisuje laboratorijski postupak i rezultate za Bug sa zaključkom: ima tu još nešto, aktivatori alkohol-dehidrogenaze kemijski se podosta razlikuju, pa stoga vjerojatno ne djeluju na isti način. To otvara mogućnost kombiniranja osam sastojaka kardamoma kako bi se napravilo što jače sredstvo protiv opijanja.


Slične vijesti

12.07. (20:00)

Možda pijan, ali nisam jako. Bože, zdravlja, pa kući polako

Zašto prestajemo biti otporniji na alkohol s godinama

Kako ljudi stare, njihova se tijela mijenjaju. Mijenja se sastav tijela, primjerice: postotak tjelesne masti raste kako ljudi stare, čak i ako njihova tjelesna težina ostaje ista, dok se količina vode u tijelu smanjuje. U dobi od 61 godine, količina vode u tijelu smanjuje se kod oba spola – na 57 posto kod muškaraca i 50 posto kod žena. Pad udjela vode u tijelu je značajan jer je “alkohol tvar topiva u vodi”. To bi značilo da na istu količinu popijenog alkoholnog pića osoba s 30 godina ima u organizmu manje alkohola nego osoba s 80 godina. Alkohol različito djeluje i na mozgove kod osoba različitih starosti. Zbog toga starijim osobama treba manje alkohola da bi postali pijani, odnosno da im se smanji sposobnost održavanja ravnoteže, refleksivne reakcije i sposobnost vožnje. Nat Geo

03.07. (09:00)

Kum za sve - od najvećih ludosti do najvećih sramota

Istražen razlog zašto pijani ljudi češće govore istinu nego kad su trijezni

Pijan govori što trijezan misli, i to nije ništa što ne znamo. No, zanimljivo je kad se za svakom takvom općepoznatom stvari pozabavi znanost. Ukratko, dokazano je kako veća količina alkohola utječe na ponašanje, kojemu se “otpuštaju kočnice” i postaje primitivnije. Ljudi lakše postanu neprijateljski raspoloženi i manje ih je briga za posljedice u društvu nego kad su trijezni. U normalnim okolnostima, neokorteks mozga odgovoran je za procjenu okolnosti i donošenje ispravnih odluka. Međutim, u prisutnosti alkohola ova značajka više ne radi toliko ispravno. Kao rezultat toga, veća je vjerojatnost da će ljudi govoriti istinu dok su pijani, nudeći brutalno iskrena, nefiltrirana mišljenja. Bez straha od posljedica, alkohol može ljudima dati hrabrosti da učine ili kažu stvari koje inače ne bi. Rehabs

18.05. (16:00)

Zabaviš se koliko hoćeš i nemaš problema s policijom

Stop pijanstvu i mamurluku: Novi gel razgrađuje alkohol u tijelu

Poznato je da većina ispijenog alkohola u krvotok ulazi preko sluznice želuca i crijeva pa su istraživači ETH Zurich razvili proteinski gel koji alkohol razgrađuje u gastrointestinalnom traktu. Studija u časopisu Nature Nanotechnology pokazala je da, zasad barem kod miševa, ovaj gel alkohol brzo, učinkovito i izravno pretvara u bezopasnu octenu kiselinu prije nego što uđe u krvotok. Bug

07.05. (15:00)

Kad auto popije više od tebe

Francuska se mijenja: Sve više automobila vozi na alkohol

U posljednjih nekoliko godina događaju se ogromne promjene u Francuskoj, sve je više konverzija vozila na etanol, posebno vrsu alkohola/goriva koja se sastoji od 85 posto bioetnola i samo 15% benzina, a posebno je popularna u Brazilu i Južnoj Americi. Razlog, cijena, naravno. Cijena goriva je oko 90 centi po litri, što je pedeset posto niže od cijene klasičnog eurosupera. Pritom je moguće smanjiti emisije CO2 za 50%, a emisije finih čestica za 90%. Vozila na bietanol troše do 25% više goriva. Za 13.000 prijeđenih kilometara uštedi se 592 eura, podaci su Nacionalne unije proizvođača alkohola. Etanol se proizvodi od kukuruza, šećerne trske i šećerne repe te je dosta agresivan i u ovako velikim mješavinama ne možete ga korisiti u vašim automobilima, budući da je vozilo potrebno prilagoditi. Revija HAK

20.03. (11:00)

Rano čak i za aperitive

Učenice više piju od učenika, Hrvatska u vrhu EU po ispijanju alkohola

Alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo je 41,5 posto dječaka i čak 45,1 posto djevojčica u dobi od 13 godina te 66,4 posto mladića i čak 71 djevojaka u dobi od 15 godina, piše Danica. Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju pa se 43,9 posto djevojaka opilo najmanje jednom u životu, dok se isto odnosi na 42,5 posto mladića u dobi od 15 godina. Tijekom 2022. u Hrvatskoj se opet primjećuje rast opijanja kod učenika i učenica, odnosno nešto veći udjel nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godina, i to kod djevojčica više nego kod dječaka. To je sukladno drugim pokazateljima mentalnog zdravlja koji ukazuju na veću osjetljivost učenica tijekom i nakon pandemije u odnosu na učenike. N1

20.01. (18:00)

Pijanica sam, cijelo selo priča

Deset znakova da pijete previše

Ako ponekad uživate u tekili ili viskiju, to nije ništa ozbiljno. No, jeste li sigurni da ponekad ne posežete za bocom više nego što biste trebali? Na N1 kažu sljedeće:

 

  • Treba vam piće kako biste se bolje osjećali
  • Zaboravljate stvari koje su se dogodile kad ste bili pijani
  • Lijeni ste
  • Provodite više vremena sami
  • Bezuspješno pokušavate smanjiti konzumaciju alkohola
  • Izgledate gore nego prije
  • Preuzimate više rizika
  • Govore vam da previše pijete
  • Osjećate se loše
  • Ne možete se nositi sa stresom
17.12.2023. (00:00)

A možda je sve to od lošeg vina

Potraga za uzročnikom vinske glavobolje

Neki ljudi ne mogu popiti niti cijelu čašu crnog vina a da ih ne zahvati nagli napadaj snažne, pulsirajuće glavobolje. Novo istraživanje možda je otkrilo zašto… a možda i nije. Jedna od teorija je da se radi o – alergijama. Konkretno, na histamin koji se može naći u fermentiranim pićima poput vina. Jedno se vrijeme sumnjalo i na sulfite, no to je odbačeno jer se alergijske reakcije na njih ne manifestiraju glavoboljama. Problematičan je, kažu neki, miješanje alkohola s kvercetinom – koji se prirodno nalazi u mnogim vrstama voća i povrća te se koristi kao dodatak prehrani. No, autori ističu kako glavoboljama doprinose i količina konzumiranog alkohola, individualna preosjetljivost, kao i dehidracija, koja je jedan od najčešće zapostavljenih uzroka akutne glavobolje i sutrašnjeg mamurluka. Bug

03.12.2023. (15:00)

Bitna je doza

Alkohol možda pomaže da lakše zaspimo, ali ne omogućuje dobar san

Alkohol ulazi u krv kroz želudac i ima dva puta: ide do jetre i do mozga. U mozgu alkohol prvo izaziva oslobađanje serotonina i dopamina – primjetni su osjećaji nagrade i opuštenosti. Alkohol djeluje umirujuće i uspavljuje putem tvari koje prenose informacije, takozvanih neurotransmitera. Međutim, taj proces završava nakon otprilike četiri do pet sati. Od tog trenutka spavamo osjetno lošije ili se čak probudimo i noć je potpuno gotova. “To je zato što se alkohol u tijelu razgrađuje u acetaldehid”, objašnjava gastroenterolog i istraživač alkohola. Bilo da je riječ o vinu, pivu ili rakiji – nije važno koje ćemo piće navečer popiti, alkohol koji ono sadrži remeti nam san. Međutim, alkoholna pića loše kvalitete mogu pogoršati stvari. DW