Ogenj: Klub Močvara koji se financira javnim novcem, odlučil je poimanje slobode uzet v svoje ruke - Monitor.hr
28.07.2023. (17:00)

Glazba je zvonka radost

Ogenj: Klub Močvara koji se financira javnim novcem, odlučil je poimanje slobode uzet v svoje ruke

Nakon glasina o otkazivanju nastupa Porinom nagrađenog benda Ogenj u Močvari kao predgrupa Rumjacksima zbog stavova o pobačaju, oglasio se i sam bend. Vele da naša “Duša” je opasna, opasna za zdravlje žena. Pa da im svojim vedrim duhom i životnom pozitivom ne vužgemo njihov spokoj. Radi se o pjesmi s albuma Si kak jen koji je, između ostalog, promoviran upravo preko Močvare (Tportal). Vodstvo Močvare nije bilo raspoloženo za komentiranje, ali je zato na društvenim mrežama potaknulo niz komentara: Ono što mene zanima je, kako se u misiju, odjednom visoko moralnog Kluba Močvara, uklapaju bendovi poput Infernal Execrator, koji u pjesmama pozivaju na nasilje, paljenje knjiga, teror, kaos, osvetu, uništenje? Pita se jedan komentator na društvenim mrežama, a slučaj komentiraju i na Forumu. Ravno do dna


Slične vijesti

09.05.2017. (14:25)

Pokrenuta crowdfunding kampanja za knjigu o Močvari

Močvara je pokrenula crowdfunding kampanju za izdavanje knjige “Močvara i priča o URK-u”. Kampanja je objavljena na platformi Indiegogo i samo je u prva 24 sata prikupljeno je 2.136 $, odnosno 31 % od potrebnih 7.000 $.

Crowdfunding, ovaj relativno novi način alternativnog financiranja projekata, sada nam je velik izazov, jer imamo mogućnost direktno uključiti našu publiku u realizaciju ovog sjajnog projekta.

Kampanja traje do 8. lipnja, a “perkovi” su knjiga, plakat Igora Hofbauera, knjiga “5 godina Močvare” iz 2004. godine, godišnji upad u Močvaru, bookmark s motivom omota knjige…

“Močvara i priča o URK-u” je knjiga koja će na preko 400 stranica uz puno plakata, fotografija, stripova, crteža i raznih priča pokušati dočarati što smo sve i kako radili od osnutka Udruženja za razvoj kulture “URK” 1995. godine. Ideja je da predstavimo specifičnost organizacije koja je u protekle 22 godine ostavila doista jak trag u kulturnom životu grada, dajući istovremeno pogled na širu scenu u kojoj ona djeluje.

Na preko 400 stranica velikog formata uz sjajan omot Igora Hofbauera raspoređeno je oko 70 manjih i većih poglavlja, nastalih u suradnji s više od stotinu autora. Predstavljeni su zanimljivi bendovi (Jonathan Richman, The Residents, Einstürzende Neubauten, Figli Di Madre Ignota, Let 3), prostori iz daleke prošlosti koji su imali bitan utjecaj (Galerija ESCE, Kuglana), URK-ovi projekti (Galerija Močvara, Human Rights Film Festival, KUM – kazalište u Močvari, Močvarni laboratorij, Začarana Močvara, Primijenjena u Močvari, Otokultivator na Visu, festivali Ponikve,…), pojedine glazbene scene (metal, elektronika, hardcore i punk), ili neke zanimljive priče (o nastanku i nestanku Močvarinih programskih knjižica, o URK-ovom klubu u Rupi, o prvoj Močvari u Runjaninovoj ulici,…).

Važan dio knjige čine dijelovi s radovima dizajnera, klasičnim (Igor Hofbauer, Ivan Eror, Darko Kujundžić, Tomislav Vranić…), i novijim (Željka Tkalčec, Krunoslav Nemčić Rakun, Lovro Škiljić, Benjamin Beljan Žac..), a tu su i cjeline o važnim ljudima koji nisu više s nama (Ivica Baričević Bara, Marko Čaklović, Dragan Pajić Pajo i Željko Zorica Šiš).

Prilog knjizi je vinilna single ploča “Mekani hitovi za mekani grad” s neobjavljenim pjesmama Milana Manojlovića Mancea.